Μέση Ανατολή: Μαζική επίθεση με πάνω από 600 βαλλιστικούς πυραύλους εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ


Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν κάπου 600 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε ανταπόδοση για τις δολοφονίες ηγετών παρατάξεων που χαρακτηρίζονται σύμμαχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδίως του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό την περασμένη Παρασκευή και του γενικού γραμματέα της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου.

Ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις από το Ιράν κάνουν λόγο για 200 πυραύλους.

Μάλιστα νωρίς χθες το βράδυ έλαβε χώρα στη Τζάφα του Ισραήλ, μία τρομοκρατική επίθεση όπου έχασαν την ζωή τους 6 άτομα μεταξύ αυτών ένα παιδί και άλλοι 16 τραυματίστηκαν. Δύο δράστες βγήκαν από το τραμ και ξεκίνησαν να πυροβολούν προς πάσα κατεύθυνση.

Οι δράστες εξουδετερώθηκαν από έναν πολίτη και έναν φύλακα.

Αναφορικά με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για φθορές σε σπίτια ενώ υπάρχει και μία πληροφορία για έναν νεκρό από τα χτυπήματα αυτά.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος των βαλλιστικών πυραύλων αναχαιτίστηκαν από τον Σιδηρούν Θόλο – το Iron Dome – αλλά και από τις αμερικάνικες – αλλά και άλλες – δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο για να βοηθήσουν την κατάσταση.

Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θ’ απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε σήμερα Τετάρτη ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μέσω X.

Φενέκος: «Υπερτιμημένο στρατιωτικά το Ιράν – Ο εξοπλισμοί του είναι απαρχαιωμένοι»

Ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Το Ιράν καταρχάς, είναι υπερτιμημένο στρατιωτικά. Γιατί δεν είναι μόνο πόσο στρατό έχει, οι εξοπλισμοί του, είναι απαρχαιωμένοι και κυρίως έναντι του Ισραήλ. Πιστεύω πως θα συνεχίσει η επιλεκτική χρήση πυραύλων εκ μέρους τους, γιατί δεν θέλει να κλιμακώσει περαιτέρω, και το Ισραήλ θα απαντήσει κάποια στιγμή με κάποιο στόχο ενδεχομένως στο πυρηνικό του εργοστάσιο ή σε άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις», είπε αρχικά.

Θα εμπλακεί η Αμερική;

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο, «Εκτός από το επιχειρησιακό που είπαμε, υπάρχει και το πολιτικό, γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό. Στο επίπεδο της γεωπολιτικής υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που άλλαξαν τις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή: αυτό είναι ότι έφυγαν από το Αφγανιστάν οι Αμερικανοί, υπήρξε στην Συρία ό,τι υπήρξε και ότι η Σαουδική Αραβία εκκοσμισκεύεται, έχει αλλάξει χαρακτήρα, και γι’ αυτό βλέπουμε και τον αραβικό κόσμο να μην μπαίνει στη σύγκρουση. Οι Αμερικανοί αυτή την στιγμή «πατάνε σε δύο βάρκες». Από τη μια θέλουν το Ισραήλ να ξεκαθαρίσει με τις απειλές του, από την άλλη θέλουν μια σταθερότητα στη Μέση Ανατολή για να μην υπάρξουν δυνατότητες διείσδυσης από τη Ρωσία ή την Κίνα».

Για τα πυρηνικά του Ισραήλ και του Ιράν: «Το Ιράν δεν έχει πυρηνικά αλλά έχει τα λεγόμενα dirty bombs, που είναι ραδιενεργά υλικά που τα βάζεις μαζί με την βόμβα και δημιουργούν μία περιορισμένη ραδιενεργή αντίδραση. Αλλά δεν είναι πυρηνικό όπλο. Δεν είναι απλό να χτυπήσει τοι Ιράν το Ισραήλ, γιατί η απόσταση είναι 1500-2000 χιλιόμετρα. Ένας πύραυλος για να μεταφέρει εκρηκτική δύναμη δεν θα έχει τόση μεγάλη εμβέλεια. Συνεπώς υπάρχει ένας περιορισμός στην χρήση. Το Ισραήλ προστατεύει τις ζωτικές εγκαταστάσεις και τις πόλεις».

«Χαμάς και Χεζμπολάχ «αγκάθι» του αραβικού κόσμου»

Για τον νέο χάρτη που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή και την ενδεχόμενη εμπλοκή της Τουρκίας ο κ. Φενέκος τόνισε: «τα αραβικά κράτη δεν θέλουν οπωσδήποτε την Χαμάς και την Χεζμπολάχ, είναι ένα «αγκάθι» στο πλευρό τους. αυτά ξεκίνησαν από την «αραβική άνοιξη». Όταν η Αμερική πίστευε ότι θα εκδημοκρατίσει τα αραβικά κράτη, ήταν αποτυχία. Η Τουρκία θεώρησε ότι εκεί «σφιχταγκαλιάζεται» με τους «αδερφούς μουσουλμάνους». Βλέπει ότι ο αραβικός κόσμος δεν είναι οπωσδήποτε εναντίον του Ισραήλ και η Τουρκία έχει βγει μπροστά προσπαθώντας να κερδίσει τον μουσουλμανικό κόσμο. δεν φαίνεται να τον κερδίζει. Και ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι αποτελεσματική η πολιτική του, και το έχει σταματήσει. Το Ισραήλ και στο παρελθόν είχε σκοτώσει τον υπεύθυνο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και κρίσιμους ηγέτες της ιρανικής διοίκησης, των Φρουρών της Επανάστασης».

Αναφορικά με το ανθρωπιστικό κομμάτι: «ενώ την περίπτωση της Γάζας το Ισραήλ κινήθηκε με σκληρότητα αδιαφορώντας για το διεθνές Δίκαιο, στην περίπτωση με τον Λίβανο, ακολουθεί ορισμένες γραμμές. Λέει στα χωριά να απομακρυνθούν γιατί θα δράσουν. Πάει με πιο «ορθολογικό» τρόπο».

Θα εμπλακεί η Ελλάδα;

«Να εμπλακούμε επιχειρησιακά όχι δεν θα γίνει. Όμως η εμπλοκή μας είναι δεδομένη σε ό,τι αφορά υποστήριξη ανθρωπιστική βοήθειας, ίσως δεχθούμε ένα κύμα μεταναστών και σε κάθε περίπτωση να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των ξένων πολιτών. Τα οικονομικά είναι μία κρίσιμη παράμετρος», υπογράμμισε ο κ. Φενέκος.



Πηγή