«Μεταμόρφωση» της οικονομίας μέσω του νέου πακέτου της Ε.Ε.
Εκτός από τη «μεταμόρφωση» της οικονομίας, ο κ. Πατέλης ανέφερε άλλες τρεις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδίου, που θα υποβάλει, όπως είπε, η κυβέρνηση έως τις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το πακέτο του Next Generation EU. Αυτές είναι η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση και η στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής (φωτ. Reuters).
Κίνητρα για επενδύσεις, όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τα υψηλότερα εισοδήματα, αλλά και κίνητρα για τα χαμηλότερα, ώστε να αποθαρρύνεται η «μαύρη» εργασία, καθώς και ενθάρρυνση της αύξησης του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στους στόχους της κυβέρνησης για τη «μεταμόρφωση» της οικονομίας, όπως την αποκάλεσε χθες ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος θέλει να τη χρηματοδοτήσει εν μέρει με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Θα δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα κονδύλια του Next Generation EU για να μεταμορφώσουμε την οικονομία», είπε μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Εκτός από τη «μεταμόρφωση» της οικονομίας, ο κ. Πατέλης ανέφερε άλλες τρεις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδίου, που θα υποβληθεί, όπως είπε, έως τις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το πακέτο του Next Generation EU. Αυτές είναι η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση και η στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι στο DNA μας», επισήμανε ο κ. Πατέλης, ο οποίος υποσχέθηκε να εισακουσθεί το αίτημα των πολιτών να μην σπαταληθούν τα χρήματα.
Η κυβέρνηση συμφωνεί με την άποψη του Ινστιτούτου Bruegel ότι είναι καλύτερα τα σχέδια μεγαλύτερης διάρκειας, με λίγες προτεραιότητες, που διεξάγονται σε εθνικό και όχι περιφερειακό επίπεδο και προβλέπουν έντονη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
«Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο που να είναι συνεκτικό, ολιστικό, αλλά και απλό, με λίγους στόχους, βασισμένο σε σαφείς οικονομικές προτεραιότητες, και να υποστηριχθεί από έναν λειτουργικό μηχανισμό εφαρμογής», σημείωσε.
Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν επενδύσεις σε δύο χρόνια, όπως ζητούν οι «λιτοδίαιτες χώρες», αλλά και ζήτησε ευελιξία, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται πόροι από έργα που δεν «δουλεύουν» σε άλλα που είναι εφικτά.
Ενα πρώτο σχέδιο της Επιτροπής Σοφών υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και με αναπληρωτή πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Βέττα, ο οποίος συντόνισε και το χθεσινό συνέδριο ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, θα κατατεθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ανέφερε.
Είναι σημαντικό, πρόσθεσε ο κ. Πατέλης, να συμφωνηθεί γρήγορα το πακέτο, γιατί αλλιώς θα αντιδράσουν αρνητικά οι αγορές.
Στο ίδιο πάνελ, ο γενικός διευθυντής της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτεν Φερβέι, έστειλε το μήνυμα ότι «επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνουν μαζί» στο πλαίσιο του νέου προγράμματος και ότι «η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, γι’ αυτό πρέπει να γίνει δουλειά».
Σε μια αναφορά που παραπέμπει σε ενδεχόμενη αιρεσιμότητα για την εκταμίευση των πόρων, εξάλλου, είπε ότι οι πληρωμές θα συνδέονται με ορόσημα και όλα αυτά θα σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Σχετικά με το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση το 2021, ο κ. Φερβέι τόνισε ότι δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα λήξει η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους δημοσιονομικούς στόχους. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, είπε, και είναι δύσκολο να προβλεφθεί από τώρα τι θα γίνει. Ωστόσο, σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να φροντίσει για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της. Αρα, μπορεί να στηρίξει τώρα τις επιχειρήσεις της, αλλά όταν οι συνθήκες βελτιωθούν, να είναι έτοιμη να προσαρμοστεί.