Μη κρατικά πανεπιστήμια: Οι αντιδράσεις των φοιτητών για το επερχόμενο νομοσχέδιο


Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι υπό κατάληψη και έχουν ανασταλεί τα μαθήματα, ωστόσο ο κίνδυνος να για την μη διεξαγωγή της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου να είναι ορατός.

Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις εκ μέρους των φοιτητών οι οποίοι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η κατάληψη και να επιστρέψουν στα πανεπιστημιακά έδρανα.

Σήμερα λήγει η διαβολυλευση για το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Η άποψη των φοιτητών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα συλλαλητήρια και τις καταλήψεις

Η φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο, Κατερίνα Θεοδώρου,  μίλησε στο MEGA μίλησε για το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Η θέση της ΔΑΠ είναι σαφής και υπέρ της θεσμοθέτησης των μη κρατικών πανεπιστημίων. Θεωρώ αδιανόητο σε μία χώρα που επιζητά τον εκσυγχρονισμό να μιλάμε για το εάν πρέπει ή όχι τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Προφανώς το έχουμε ανάγκη και σαν κοινωνία και σαν χώρα. Ενδεικτικά τα οφέλη είναι η καταπολέμηση του brain drain, το να μείνουν τα παιδιά στη χώρα τους και να σπουδάσουν, να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης για τους φοιτητές, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας μας. είναι πολλά τα οφέλη για να είμαστε κατά της θεσμοθέτησης των μη κρατικών πανεπιστημίων», είπε αρχικά.

«Υπάρχουν προβληματισμοί και οποιαδήποτε καινοτομία που έχει να κάνει με αλλαγή στην εκπαίδευση είναι λογική και ευεργετική ώστε να διαμορφωθεί το νομοσχέδιο όσο το δυνατόν καλύτερα. Η θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση τα δημόσια πανεπιστήμια. Αντίθετα μέσα από την θεσμοθέτησή τους δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό κλίμα και θεωρώ πως η συζήτηση πρέπει να γίνεται γύρω από τα κριτήρια εισαγωγής και την πιστοποίηση των πτυχίων. Σο σχέδιο νόμου υπάρχει η ενίσχυση και η πολλαπλή στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, δεν υποβαθμίζονται ούτε απειλούνται τα δημόσια πανεπιστήμια», συμπλήρωσε η φοιτήτρια.

Η φοιτήτρια Νομικής, Νεφέλη Καρτελιά αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα.

«Εγείρονται προβληματισμοί από την επιχειρηματολογία της συναδέλφου από την ΔΑΠ, που είναι η κυβερνητική νεολαία. Άκουσα για εξευρωπαϊσμό. Σε ποιο πανεπιστήμιο ακριβώς; Αυτό που πέφτουν οι φοιτητές απ΄ τα παράθυρα, που πλημμυρίζουν, που πληρώνουν τα εφόδια για να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους; Δεν ξέρω αν είναι εξευρωπαϊσμός αυτό. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε φοιτητές – ληστές. Αναρωτιέμαι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύει υποβαθμίζοντας τη δική του νεολαία, πώς ένα ξένο πανεπιστήμιο θα έρθει να επενδύσει στο μπάχαλο και στους ληστές και τι πιστεύει ότι θα αποκομίσει από αυτό», τόνισε η κ. Καρτελιά.



Πηγή