Μη κρατικά πανεπιστήμια: Οι αντιδράσεις των φοιτητών για το επερχόμενο νομοσχέδιο


Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών οι οποίοι αντιδρούν στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι υπό κατάληψη και έχουν ανασταλεί τα μαθήματα, ωστόσο ο κίνδυνος να για την μη διεξαγωγή της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου να είναι ορατός.

Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις εκ μέρους των φοιτητών οι οποίοι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η κατάληψη και να επιστρέψουν στα πανεπιστημιακά έδρανα.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς καταγγέλλουν βίαιες συμπεριφορές από μικρές ομάδες «εξωπανεπιστημιακών» και όχι μόνο.

Η άποψη των φοιτητών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα συλλαλητήρια και τις καταλήψεις

Η φοιτήτρια Διαιτολογίας Δήμητρα Κατσιγιάννη μίλησε στο MEGA για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και για την εξεταστική.

«Είμαστε σε μία σύγχυση γιατί με την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων υπάρχει μια μεγάλη παραπληροφόρηση. Ουσιαστικά εμείς ως φοιτητές και ως μέλη της παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, θεωρούμε ότι σε μια δημοκρατική χώρα ο φοιτητής πρέπει να έχει το δικαίωμα επιλογής σε ποιο πανεπιστήμιο θα πάει να σπουδάσει. Είναι απαραίτητο να λυθεί το πρόβλημα της παραπληροφόρησης. Το Χαροκόπειο, το Πάντειο, το ΕΚΠΑ δεν θ γίνουν μη κρατικά. Μιλώντας με δεδομένα, μη κρατικά πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τα δημόσια – που είναι σε όλη την Ευρώπη – συνυπάρχουν και έχουν δείξει ότι δεν θα αντικατασταθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο με το μη κρατικό. Πιστευω θα υπάρξει υγιής ανταγωνισμός. Το Χαροκόπειο δεν έχει κλείσει ούτε μία μέρα. Τέτοιες ενέργειες (σ.σ. οι καταλήψεις) που υποκινούνται για μικροκομματικούς σκοπούς, δεν έχουν θέση στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο. Δεν τηρείται τίποτα στις Γ.Σ. δεν έχουμε ελευθερία του λόγου», ανέφερε η φοιτήτρια.

Από την πλευρά του ο φοιτητής Παναγιώτης Αργιέντος έδωσε την δική του σκοπιά στο ζήτημα και αναφέρθηκε στο σχόλιο της κ. Κατσιγιάννη ότι “οι καταλήψεις υποκινούνται”.

Δεν καταλαβαίνω η συνάδελφος για ποιο πράγμα μιλάει. Το ποιος είναι μειοψηφία ή πλειοψηφία στο δημόσιο πανεπιστήμιο το έχει δείξει η μαζικότητα των συνελεύσεων. Οι Γ.Σ. είναι ανοιχτές και μπορεί να τις παρακολουθήσει όποιος θέλει, αλλά δεν έρχονται άσχετοι με το πανεπιστήμιο όταν ψηφίζονται τα πλαίσια και οι προτάσεις. Η δημοκρατικότητα των διαδικασιών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, και να μην αφήσουμε μεμονωμένες ενέργειες να αμαυρώσουν τις κινήσεις του κινήματος. Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα κάνει αγώνα και διαδηλώνει για τα δίκαια αιτήματά της, τα οποία ήταν αυτονόητα  και πλέον δεν είναι», ανέφερε ο φοιτητής.

Είναι διατεθειμένοι οι φοιτητές να χάσουν πολλά εξάμηνα, ακόμη και τις σπουδές τους για να πετύχουν κάτι στον αγώνα τους;

Όπως τόνισε ο κ. Αργιέντος, «αρχικά, από πότε στην Ελλάδα υπάρχουν δημόσια πανεπιστήμια για να υπάρξουν και μη κρατικά; Στην Ελλάδα το μονοπώλιο στην 3οβάθμια εκπαίδευση το έχουν το έχουν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με κρατική εποπτεία. Η ΝΔ θέλει να ιδρύσει ιδιωτικό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Και στο παρελθόν έχουμε δει ότι έχουν χαθεί ελάχιστες εξεταστικές από τέτοιες κινητοποιήσεις. Όλοι θέλουμε να πάρουμε πτυχίο. Από εκεί και πέρα ζητάμε να γίνει δια ζώσης η εξεταστική για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας».



Πηγή