Μίχαλος: Οι επιπτώσεις από τη «βουτιά» του τουρκικού νομίσματος στις ελληνικές επιχειρήσεις
Προβλήματα στον τουρισμό και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις προκαλεί η κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Αντίθετα, οι εισαγωγικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με έδρα την Τουρκία εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν. Όμως σε κάθε περίπτωση, δημιουργείται ένας αναβρασμός, καθώς η κατάρρευση της τουρκικής λίρας προκάλεσε στην κυριολεξία εκρηκτικές απώλειες σε μετοχές και ομόλογα, επηρεάζοντας πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες κι επιχειρήσεις που διαθέτουν επενδύσεις στη γειτονική μας χώρα.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το αν και πόσο επηρεάζει τις ελληνικές επιχειρήσεις η νομισματική κρίση της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα ο κ. Μίχαλος δήλωσε:
«Η κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει εκρηκτικές απώλειες γενικότερα στην τουρκική οικονομία, αλλά χωρίς καμία αμφιβολία αφήνει εκτεθειμένη και την παγκόσμια οικονομική κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ με την οποία γειτνιάζει.
Συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις που θα έχει η «βουτιά» του τουρκικού νομίσματος στις ελληνικές επιχειρήσεις εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες και προϊόντα από την Τουρκία, εν ολίγοις είναι εισαγωγικές επιχειρήσεις, προφανώς θα ευνοηθούν, καθώς θα μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα από την γειτονική μας χώρα λόγω της πτώσης της ισοτιμίας ευρώ – λίρας που έφθασε σχεδόν στο 1/10.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις όμως με εξαγωγικό προσανατολισμό σίγουρα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, καθώς θα καταστούν μη ανταγωνιστικές λόγω της πτώσης των τιμών των προϊόντων τουρκικής προέλευσης στις διεθνείς αγορές.
Θα πρέπει να τονίσουμε ακόμη ότι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα και στον ελληνικό τουρισμό, αφού πλέον η Τουρκία ως προορισμός θα είναι πολύ φθηνότερος σε σχέση με τη χώρα μας.
Βεβαίως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων με έδρα την Τουρκία, που και αυτές, προφανώς, θα ευνοηθούν αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους λόγω της νομισματικής αυτής κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση, δημιουργείται ένας αναβρασμός, καθώς η κατάρρευση της τουρκικής λίρας προκάλεσε στην κυριολεξία εκρηκτικές απώλειες σε μετοχές και ομόλογα, επηρεάζοντας πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες κι επιχειρήσεις που διαθέτουν επενδύσεις στη γειτονική μας χώρα.
Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω ότι όλη αυτή η αναταραχή προκαλείται κυρίως για πολιτικούς λόγους, δημιουργώντας γενικότερη ανασφάλεια στην ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή μας».