Μικρές καθημερινές συνήθειες, ικανές να μας αλλάξουν τη ζωή
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει μια νέα πράξη συνήθεια; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να την υιοθετήσουμε; Μπορεί αλήθεια μια συνήθεια να μας αλλάξει τη ζωή;
Μόλις 66 ημέρες χρειάζεται κατά μέσο όρο η επανάληψη μιας πράξης για να γίνει συνήθεια. Ο χρόνος βέβαια, πέραν από σχετικός, δεν είναι τόσο σπουδαίος έναντι του καλού λόγου-κινήτρου που μας ωθεί να προχωρήσουμε σε αλλαγές και να διαμορφώσουμε νέες συνήθειες.
Πότε συνήθως αλλάζουμε;
Οταν δεν… πάει άλλο. Οταν κάποια στιγμή απογοητευόμαστε και το «μέσα» μας μάς χτυπάει καμπανάκι πως οι ήδη υπάρχουσες συνήθειές μας μάς έχουν οδηγήσει σε ένα τέλμα και (επιτέλους) πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.
Μικρές καθημερινές συνήθειες, ικανές να μας αλλάξουν τη ζωή
Η υιοθέτηση «έξυπνων» συνηθειών δεν είναι γεγονός ακατόρθωτο, θεωρητικό ή χρονοβόρο. Και αφού μπορούν μερικοί, γιατί να μην μπορούμε όλοι;
1. Βάλτε τουλάχιστον 3 προτεραιότητες καθημερινά
Μία από τις καλύτερες στρατηγικές παραγωγικότητας που υπάρχουν, είναι η «εστίαση». Βάζοντας προτεραιότητες σε καθημερινή βάση, κάνετε ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων σας.
Πώς να εστιάσετε όταν οι μέρες σας είναι γεμάτες περισπασμούς; Περιορίζοντας τις επιλογές σας. Κάθε πρωί, προσπαθήστε να είστε ξεκάθαροι με τον εαυτό σας σχετικά με το τι θέλετε να πετύχετε σήμερα. Δεσμευτείτε για την ολοκλήρωση τριών έστω μικρών εργασιών καθημερινά και οτιδήποτε άλλο καταφέρετε να φέρετε εις πέρας μέσα στην ημέρα θα είναι ένα «extra bonus».
2. Διαβάστε μισή ώρα την ημέρα
Είναι κατανοητό πως οι ρυθμοί της ζωής δεν σας αφήνουν επαρκή χρόνο για τον εαυτό σας, εξ ου και το διάβασμα ίσως είναι… πολυτέλεια.
Αξίζει όμως να το προσπαθήσετε και είναι βέβαιο πως ακόμη κι αν δεν είστε «fan», θα αγαπήσετε αυτή τη συνήθεια που ενεργοποιεί τον νου, εμπλουτίζει τις γνώσεις μας και «εκτοξεύει» τη φαντασία μας.
3. Κοιμηθείτε 7 με 8 ώρες
Μη θυσιάζετε τον ύπνο σας ελαφρά τη καρδία. Ισως πιστεύετε πως αποδίδετε μια χαρά και με 5 ώρες ύπνου, όμως μάλλον πλανάσθε.
Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι «σύμμαχος» της μνήμης και της μάθησης και η «ασπίδα» της καρδιάς. Αυτοί είναι μόνο δύο από τους αναρίθμητους καλούς λόγους για να παραμένετε πιστοί σε αυτόν.
4. Περπατήστε 30 λεπτά την ημέρα
Κάθε μας βήμα όταν περπατάμε είναι ένα βήμα… ζωής. Το περπάτημα διατηρεί το σώμα ενεργό και ωφελεί τον εγκέφαλο, τους μυς, τα οστά, το βάρος, το αίμα, την καρδιά, την πέψη, τις αρθρώσεις και η λίστα των «κερδών» είναι ατελείωτη.
5. Κάντε τακτικές προπονήσεις δύναμης
Οι προπονήσεις δύναμης «αγαπούν» το σώμα και την καρδιά μας.
Εάν δεν είστε αθλητικός τύπος και τους όρους «σανίδα» ή «κάθισμα» τους γνωρίζετε μονάχα με την κυριολεκτική τους σημασία, μην ανησυχείτε.
Δοκιμάστε κάτι απλό όπως το τρέξιμο για όσο αντέχετε και για όση ώρα το πρόγραμμά σας σάς το επιτρέπει.
6. «Η δύναμη του τώρα»
Τις περισσότερες φορές είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι στο τι θα κάνουμε μετά που ξεχνάμε να ζήσουμε την παρούσα στιγμή. Πετυχαίνουμε κάτι και αμέσως αντί να το απολαύσουμε, προχωράμε στο να πετύχουμε κάτι άλλο.
Συχνά δε πιστεύουμε πως η ευτυχία είναι «αυτό που περιμένουμε να ‘ρθει».
Κάθε φορά που αισθάνεστε εγκλωβισμένοι στο… μέλλον, αποβάλλετε τις μελλοντικές σκέψεις σας και επαναφέρετε τον εαυτό σας στο «τώρα».
Η μόνη «πραγματική» ώρα που έχουμε να ζήσουμε είναι το «τώρα» και στο «εδώ και τώρα» βρίσκεται η ευτυχία που εναγωνίως κάπου αλλού αναζητούμε.
7. Προσφέρετε αγάπη (ελεύθερα και απλόχερα)
Αν υπάρχει κάτι ανεξάντλητο στη ζωή, αυτό ίσως είναι τελικά η αγάπη.
Δώστε όση θέλετε χωρίς να περιμένετε αντάλλαγμα. Ετσι κι αλλιώς, εκείνη βρίσκει πάντα τον τρόπο της να πολλαπλασιάζεται και να μας επιστρέφεται.
8. «Journaling»
Μια νέα τάση ή μια συνήθεια που πράγματι μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή;
Η καταγραφή των σκέψεών μας σε ένα ημερολόγιο είναι μια αποτελεσματική «anti-stress» μέθοδος που μας βοηθά να οργανώσουμε καλύτερα τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα.
Γράφοντας λίγες καθημερινές μας σκέψεις, επικοινωνούμε με το «μέσα» μας με ειλικρίνεια και η εστίασή μας επαναφέρεται εκεί που θα έπρεπε να είναι σύμφωνα με τα προσωπικά μας «θέλω».