Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις με «μοχλό» το Ταμείο Ανάκαμψης

Ενδιαφέρον για επενδύσεις «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και σε συνδυασμό με προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ ή τον Αναπτυξιακό νόμο δείχνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά την περίοδο αβεβαιότητας που διανύουμε και τα αυξημένα κόστη ενέργειας που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Οι επιχειρήσεις που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε έστω μια επένδυση την ερχόμενη πενταετία αντιστοιχούν στο 86% του τομέα ΜμΕ, ποσοστό κατά 10% υψηλότερο συγκριτικά με εκείνες που προχώρησαν σε επενδύσεις την προηγούμενη πενταετία, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα σε 600 ΜμΕ που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεσαίες επιχειρήσεις, ένα ποσοστό 55% δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στις δράσεις του Ταμείου Ανακαμψης, αυξημένο κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Η «κρισιμότητα» δε του Ταμείου αναδεικνύεται από το γεγονός ότι περίπου το 1/5 των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να επενδύσουν έλαβαν αυτή την απόφαση ακριβώς επειδή οι πόροι του Ταμείου καθιστούν τις επενδύσεις αυτές εφικτές, ενώ ένα επιπλέον 32% διευκολύνεται από το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ θα επεδίωκε να επενδύσει και χωρίς την ύπαρξή του.

Δεύτερο αίτημα πληρωμών από την Ελλάδα
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα υπέβαλε χθες δεύτερο αίτημα πληρωμών συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Κατά συνέπεια οι συνολικοί πόροι προς τη χώρα έως το τέλος του έτους θα φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης πρόκειται για πόρους που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό», καθώς όπως εξήγησε πέρα από τα 25 ορόσημα που αφορούσαν το δεύτερο αίτημα, φέραμε εις πέρας και τρία ορόσημα για τα δάνεια που έπρεπε να έχουν εκπληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. «Συνεπώς ζητάμε νωρίτερα 1,8 δισ. επιπλέον που αφορούν στα δάνεια» σημείωσε.

Στο σκέλος των δανείων έχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια, μέχρι στιγμής, από ενδιαφερόμενους επενδυτές με τον συνολικό προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 6,82 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν έχουν ενταχθεί προς το παρόν 376 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ.

Ώριμα επενδυτικά πλάνα για το 1/4 των επιχειρήσεων
Άλλωστε σύμφωνα με την έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας το 25% των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης δηλώνει πως έχει πλέον ώριμα επενδυτικά πλάνα εκτιμώμενης αξίας 3,7 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τα υπόλοιπα σχέδια (με τις συνολικές επενδύσεις να εκτιμάται ότι θα μπορούσαν δυνητικά να προσεγγίσουν τα 4 δισ. ευρώ), το 1/5 του τομέα βρίσκεται σε στάδιο κατάρτισης των επενδυτικών του πλάνων (έναντι 17% το προηγούμενο εξάμηνο), ενώ το υπόλοιπο 55% του τομέα βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο (αξιολογώντας τις εναλλακτικές του), αυξάνοντας την αβεβαιότητα υλοποίησης των συγκεκριμένων σχεδίων.

Αν και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αποτελέσουν βασικό επενδυτικό εργαλείο τα επόμενα χρόνια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έντονη είναι η επιθυμία τους να τα συνδυάσουν με άλλα επενδυτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ ή τον Αναπτυξιακό νόμο. Συγκεκριμένα σχεδόν οι μισές από τις ΜμΕ που φανερώνουν ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης επιθυμούν να το συνδυάσει με κάποιο άλλο εργαλείο. Παράλληλα, ένα επιπλέον 13% του τομέα δείχνει προτίμηση αποκλειστικά σε άλλα εργαλεία. Αναλυτικότερα, οι μεσαίες επιχειρήσεις στοχεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (67% έναντι 53% των πολύ μικρών) και μάλιστα το επιπλέον ενδιαφέρον αφορά επιχειρήσεις που επιλέγουν αποκλειστικά το Ταμείο Ανάκαμψης (31% των μεσαίων έναντι 13% των πολύ μικρών) έναντι κάποιου συνδυασμού.

Οι δύο πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 1 δισ.
Σημειώνεται πως συνολικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, αναμένεται να διατεθούν περί τα 4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 3 δισ. ευρώ μέσω δράσεων και 1 δισ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Την έναρξη των δύο πρώτων δράσεων του νέου ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα «τρέξουν» το επόμενο δίμηνο ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται συνολικά στο 1 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δράση αφορά στην «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ» με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να περιλαμβάνει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων για τη συγκριμένη δράση θα ξεκινήσει τέλος Οκτώβριο. Η δεύτερη δράση αφορά στην «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ» που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ ενώ η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου.

Πηγή