Μηλιές: Το χωριό του Πηλίου με τον πιο ανορθόδοξο ναό
Αν ένα χωριό του Πηλίου αποτελεί πραγματική έκπληξη, αυτό δεν είναι άλλο από τις Μηλιές. Έχοντας συνδέσει το όνομά τους με το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, τον περίφημο Μουτζούρη, πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου.
Σε υψόμετρο 400 μέτρων και σε απόσταση μόλις 30 χλμ. ανατολικά του Πηλίου, οι Μηλιές συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά χωριά στο βουνό των Κενταύρων, ενώ πρόκειται και για ένα από τα ιστορικά χωριά της περιοχής που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Επανάσταση του ’21.
Σημείο αναφοράς για το χωριό η κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, κάτω από τα οποία στέκει αγέρωχη στο πέρασμα του χρόνου η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με την εξωτερική πολύ λιτή άποψή του να μην προϊδεάζει καθόλου για ναό, καθώς επί Τουρκοκρατίας αποφεύγονταν η δημιουργία μεγαλόπρεπων ορθόδοξων ναών για να μην προκαλούν του Τούρκους. Δώδεκα τρούλοι στο εσωτερικό του, αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες και κειμήλια, καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού κεντρίζουν το ενδιαφέρον.
Αυτό για το οποίο, ωστόσο, φημίζεται ο ναός είναι η εξαιρετική ακουστική του, η οποία οφείλεται τόσο στα 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια στην οροφή του, που χρησιμοποιήθηκαν για να ελαφρύνει το βάρος της, όσο και η ύπαρξη πέντε πηγαδιών στο δάπεδο του ναού. Τέλος, πρόκειται για το σημείο όπου το Μάιο του 1821 κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία ο Άνθιμος Γαζής.
Στο παλιό Δημαρχείο του χωριού σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ στο ναό του Αγίου Νικολάου βρίσκονται οι τάφοι των Γαζή, Φιλιππίδη και Κωνσταντά.
Τέλος, εκεί όπου λειτουργεί σήμερα το Γυμνάσιο του χωριού λειτουργούσε η ξακουστή «Σχολή των Μηλεών», σημαντική πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.