Μίλτος Ζαμπάρας: «Για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων»


Μίλτος Ζαμπάρας: «Για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων, υποτιμώντας φανερά και ευθέως τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού»

Σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτου Ζαμπάρα στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού στο σχέδιο νόμου “Ρυθμίσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων που βρίσκονται εκτός της Ελληνικής Επικράτειας”. 

Στην αρχή της ομιλίας του ο Βουλευτής Μ. Ζαμπάρας αναφέρθηκε στην τραγική είδηση της πτώσης του Καναντέρ στη Κάρυστο και στην πρόβλεψη του ότι δυστυχώς όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών θα τα ξαναζήσουμε και το επόμενο καλοκαίρι εάν δεν υπάρξει σοβαρή και αποτελεσματική ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην χώρας μας. 

Στην συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην αδικαιολόγητη επίσπευση των διαδικασιών για να έρθει στην Βουλή ένα νομοσχέδιο χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση, υπογραμμίζοντας ότι:  «Αφού, λοιπόν, δεν υπάρχει κάποια πίεση χρόνου, γιατί δεν επιλέξατε τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για να συζητηθούν όλες οι προτάσεις και επιλέξατε μέσα σε μόλις δύο ημέρες, με μια διαδικασία fast-track, να συζητηθεί και να ψηφιστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Η επιλογή αυτή, κατά την άποψή μας, γίνεται καθαρά για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, υποτιμώντας φανερά και ευθέως τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού»

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την τροπολογία που κατάθεσε και σε εφαρμογή της πρόσφατης αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος, προβλέπει δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών, ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους, όπως παγίως οι ίδιοι ζητούν. 

«Εμείς θέλουμε τη συμμετοχή των αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εμείς θέλουμε Έλληνες του εξωτερικού να εκπροσωπούνται από ανθρώπους που γνωρίζουν τα ζητήματα των αποδήμων, κυρίως, όμως, έχουν μια οργανική σχέση με τους ίδιους τους απόδημους, γιατί αποτελούν οργανικό κομμάτι της ελληνικής ομογένειας», ανέφερε στην συνέχεια ο Βουλευτής και συμπλήρωσε: «Εάν το ενδιαφέρον σας, λοιπόν, ήταν ειλικρινές, τότε θα είχατε ασχοληθεί με τα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, όπως είναι τα προβλήματα των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καν, ακόμα και σε περιοχές που υπάρχει ελληνικός πληθυσμός».

Στην συνέχεια και επικρίνοντας την υποκρισία εκ μέρους της κυβέρνησης για την δήθεν ισότιμη αντιμετώπιση ανέφερε «εάν το ενδιαφέρον σας ήταν ειλικρινές, τότε η ισότιμη μεταχείριση των εκλογέων θα αφορούσε προφανώς και τους εκλογείς που δεν είναι στο εξωτερικό, αλλά ζουν εδώ στη χώρα μας, δουλεύουν, σπουδάζουν, βιοπορίζονται ή βρίσκονται περιστασιακά σε άλλο μέρος από αυτό που ψηφίζουν. Δηλαδή, γιατί πρακτικά να μην μπορεί να ψηφίζει ένας άνθρωπος που εργάζεται σεζόν σε ένα νησί όταν δεν έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει για να ψηφίσει στο χωριό του;»

Τέλος κλείνοντας ο Βουλευτής ανέφερε: «Εμείς θέλουμε να υπάρχει ταυτότητα της ελληνικής ομογένειας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν θέλουμε την ψηφοθηρική εκμετάλλευση των αποδήμων όπως εσείς τη μεθοδεύετε με το παρόν νομοσχέδιο».



Πηγή