Μην μπερδεύετε τους νυχτερινούς φόβους με τους εφιάλτες
Οι νυχτερινοί φόβοι είναι διαταραχές στον ύπνο ενός παιδιού το οποίο μπορεί ξαφνικά να σηκωθεί από το κρεβάτι του κλαίγοντας, φωνάζοντας, μουρμουρίζοντας ή ακόμα και τραυλίζοντας, χωρίς ωστόσο να είναι τελείως ξύπνιο.
Σε όποιον από εσάς έχει τύχει, θα έχετε σίγουρα καταλάβει ότι το παιδί σας δεν ανταποκρίνεται σε όσα του λέτε εκείνη τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι εσείς θεωρούσατε ότι είναι ξύπνιο.
Μπορεί να σας σπρώχνει, να σας κλοτσάει ή να σας χτυπάει χωρίς να μπορείτε να το ηρεμήσετε, αφού δείχνει σαν να μη σας γνωρίζει!
Οι ερευνητές θεωρούν αυτές τις αντιδράσεις ως μία φάση του ύπνου και αναφέρουν ότι τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να τύχουν σε όλα τα παιδιά κάποια στιγμή της ζωής τους. Τα επεισόδια αυτά διαρκούν από 2 έως και 40 λεπτά και είναι πολύ πιθανό ότι κάποια στιγμή το παιδί σας θα αποκοιμηθεί χωρίς να θυμάται τίποτα!
Σε ό,τι αφορά τους εφιάλτες, αυτοί ξεκινούν όταν ένα παιδί από την νηπιακή ηλικία μεταβαίνει στην προσχολική και μπορούν να συνεχιστούν ακόμα και και μέχρι την εφηβεία. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι αντίθετα με τους νυχτερινούς φόβους, οι εφιάλτες ξυπνούν το παιδί και μάλιστα η χαρακτηριστική τους διαφορά είναι ότι το παιδί θυμάται το όνειρο που είδε, μιλάει για αυτό (κάποιες φορές) και ανακουφίζεται από την παρουσία σας!
Το σύνηθες είναι ότι τα παιδιά βλέπουν εφιάλτες κατά τη διάρκεια της φάσης που κοιμούνται βαθιά (REM), η οποία κατά προσέγγιση υπολογίζεται από τις 2 έως τις 6 το πρωί. Αντίθετα οι νυχτερινοί φόβοι παρατηρούνται της πρώτες ώρες του ύπνου κατά τη διάρκεια που δεν κοιμάται δηλαδή βαθιά το παιδί (non-REM).
Κι επειδή όλα αυτά μπορεί να σας ακούγονται ως… ψιλά γράμματα κάντε στον εαυτό σας ένα τεστ για να καταλάβετε τι βιώνει το παιδί σας και ξυπνά. Το επόμενο πρωί αναρωτηθείτε, ποιος είναι περισσότερο ταραγμένος από τη νυχτερινή σας «περιπέτεια», εσείς ή το παιδί;
Αν το παιδί ούτε που το θυμάται και δεν το απασχολεί, τότε προφανώς βίωσε έναν νυχτερινό φόβο.
Αν όμως σας επαναλάβει ότι κάτι το φόβισε, ακόμα και αν δεν θυμάται ότι αυτό ήταν όνειρο, τότε είδε εφιάλτη.
Αν το παιδί σας βιώνει νυχτερινούς φόβους δεν ωφελεί σε τίποτα να προσπαθήσετε να το ξυπνήσετε. Μιλήστε του ήσυχα και καθησυχάστε το. Προνοήστε να έχετε μακριά του πράγματα με τα οποία μπορεί να τραυματιστεί, ενώ καθαρίστε το πάτωμα από τυχόν εμπόδια γιατί τα παιδιά που βιώνουν νυχτερινούς φόβους μπορεί και να υπνοβατήσουν για να πάνε προς το κρεβάτι σας.
Να έχετε υπόψη σας ότι οι νυχτερινοί φόβοι, μερικές φορές προκύπτουν από ανεπαρκή ύπνο ή από ασταθές ωράριο ύπνου! Γι’ αυτό να προσπαθείτε να διατηρείτε μία τακτική ώρα ύπνου, με ήρεμη ρουτίνα και φροντίστε το παιδί σας να ξεκουράζεται επαρκώς.
Πηγή: mother.gr