Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Στις 2 μ.μ. η συζήτηση στην πρώτη Επιτροπή της Βουλής – Τι είπε ο Γεωργιάδης
Στις 2 το μεσημέρι αρχίζει η συζήτηση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην πρώτη Επιτροπή της Βουλής, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Αύριο έχουμε την ακρόαση φορέα με την δεύτερη Επιτροπή. Και την Παρασκευή θα έχουμε την τελική ανάγνωση στις Επιτροπές για να μπει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια την Δευτέρα » συμπλήρωσε.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η αντιπολίτευση δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής για το νομοσχέδιο και αυτό επειδή αυτό έχει μόνο θετικές ειδήσεις.
Επίσης ρωτήθηκε εάν το νομοσχέδιο έχει παραλείψεις. «Όλα τα νομοσχέδια μπορούν να έχουν παραλείψεις. Θα το δούμε στη Βουλή εάν είναι να διορθωθεί κάτι, εκεί είμαστε. Λύνουμε το θέμα των εργαζόμενων συνταξιούχων και της παρακράτησης του 30% που το είχαμε ανακοινώσει σχεδόν την πρώτη εβδομάδα της θητείας μου. Αυτό αφορά και τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεύτερον δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους των συντάξεων αναπηρίας να εργάζονται χωρίς καμία κράτηση και χωρίς κανένα όριο. Μέχρι στιγμής εάν έπαιρνε κανείς σύνταξη αναπηρίας και δούλευε τότε έχανε και τη σύνταξη του. Aπό την 1η του νέου χρόνου θα μπορούν να εργάζονται οι άνθρωποι αυτοί, δεν θα χάνουν τη σύνταξη τους και θα αθροίζεται το εισόδημα τους από την εργασία τους στη σύνταξη τους » απάντησε. Και επεσήμανε πως συνταξιούχος που εργάζεται ως μισθωτός δεν θα χάνει ούτε 1 ευρώ από τη σύνταξη του αλλά θα πληρώνει το 10% της αμοιβής από την εργασία του και θα παίρνει ο εργοδότης την κράτηση υπέρ του ΕΦΚΑ .
Για το μέτρο της κατάργησης της παρακράτησης στους συνταξιούχους
Επίσης μίλησε για το μέτρο της κατάργησης της παρακράτησης στους συνταξιούχους. «Έχουμε βάλει όριο τις 12 εθνικές συντάξεις ακριβώς για να μην πληρώνει κανείς παραπάνω από όσα πλήρωνε. Έχουμε βάλει κόφτη. Δεν μπορεί να πληρώνει κανείς παραπάνω από όσο πλήρωνε. Υπάρχει ταβάνι. Το μέτρο κατάργησης παρά κράτησης στους συνταξιούχους είναι ένα μέτρο που στο 92% των περιπτώσεων δίνει ένα πολύ μεγάλη αύξηση εισοδήματος .. έως και 2 χιλιάδες ευρώ το χρόνο .Υπάρχει ένα κομμάτι που πράγματι παίρνει πολύ μεγάλους μισθούς .Σε αυτούς βάλαμε τον κόφτη γιατί δεν θέλουμε να αδικήσουμε ούτε και αυτούς» τόνισε.
« Στο νομοσχέδιο ψηφίζεται- καλώς εχόντων των πραγμάτων την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη -αναλόγως πόσοι βουλευτές θα εγγραφούν . Έχω βάλει μια διάταξη όπου εξομοιώνουμε το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες με ό,τι ίσχυε στο δημόσιο .Δηλαδή θα παίρνουν 9 μήνες επίδομα μητρότητας γυναίκες που υπάγονται σε ορισμένα Ταμεία που δεν έπαιρναν καθόλου.
Για παράδειγμα στον ΕΟΔΕΑΠ δεν έπαιρναν αυτό το επίδομα παρά μόνο το επίδομα λοχείας.Τώρα τους δίνουμε 9 μήνες επίδομα μητρότητας και το έχουμε βάλει αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου. Άρα πιάνουμε και πολλές γυναίκες που γέννησαν τους προηγούμενους μήνες .Αυτή είναι μια πολιτική έμπρακτη υπέρ των ελευθέρων επαγγελματιών .Αυτή είναι πολιτική έμπρακτη υπέρ των αγροτών.Αυτή είναι πολιτική έμπρακτη για την αντιμετώπιση δημογραφικού ζητήματος . Επίσης να σας πω μέσα στο νομοσχέδιο αυτό έχει πάρα πολλά άλλα μικρά πράγματα-από τους πρατηριούχους που τους λύνουμε το θέμα του εφάπαξ τους καθώς τους το αλλάζουν επί 20 χρόνια μέχρι και τους αποφυλακισμένους. Όταν κάποιος τελείωνε την ποινή του και έβγαινε του δίνουμε ένα επίδομα για να ενταχθεί στην κοινωνία. Αυτό το επίδομα μέχρι να ψηφιστεί αυτός ο νόμος προσμετράει στο εισόδημα του. Άρα άμα ήταν κάτω από τα όρια του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έχανε όλα τα δικαιώματα του ΕΕΕ λόγω του επιδόματος. Με το νόμο που ψηφίζουμε στους ανθρώπους αυτούς δεν θα προσμετράται το επίδομα στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για να μην χάνουν τα υπόλοιπά επιδόματα και για να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στην κοινωνία .Κλείσαμε το θέμα των ιερέων με τα πτυχία τους » είπε μεταξύ άλλων.
Τι είπε για το ποσοστό υπέρ εισφοράς υγείας
Τέλος ρωτήθηκε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσοστό υπέρ εισφοράς υγείας στο 3% από το 6% που είναι σήμερα. « Πολλές σκέψεις έχουμε. Η οικονομική χρονιά τώρα ξεκινάει .Αφήστε να δούμε πώς θα πάει το 2024 » απάντησε και μίλησε για τη σύνταξη χηρείας. « Είναι παράλογο να γίνεται κράτηση υπέρ υγείας από έναν που έχει πεθάνει. Τι το συζητάμε »σημείωσε,