«Μήνυμα» στη Δύση η επίσκεψη Πούτιν στο Ιράν – Συνομιλίες με Χαμενεΐ και Ερντογάν στην Τεχεράνη

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέπτεται την Τεχεράνη για συνομιλίες με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στο πρώτο ταξίδι του εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η επίσκεψη περιλαμβάνει τόσο τριμερείς συνομιλίες μεταξύ των Βλαντιμίρ Πούτιν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επίσης βρίσκεται στην Τεχεράνη, καθώς και κατ’ ιδίαν συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας αναφορικά με τη δρομολογούμενη συμφωνία που θα επιτρέψει την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και για τις εξελίξεις στη Συρία.

Το ταξίδι του Πούτιν, που πραγματοποιείται λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ και στη Σαουδική Αραβία, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Δύση για τα σχέδια της Μόσχας να σφυρηλατήσει στενότερους στρατηγικούς δεσμούς με το Ιράν, την Κίνα και την Ινδία απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.

«Η επαφή με τον Χαμενεΐ είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν στους δημοσιογράφους στη Μόσχα. «Ένας διάλογος εμπιστοσύνης έχει αναπτυχθεί ανάμεσά τους για τα πιο σημαντικά θέματα στη διμερή και διεθνή ατζέντα» ανέφερε για να προσθέσει ότι «στα περισσότερα θέματα, οι θέσεις μας είναι κοντινές ή ταυτόσημες».


πηγή