Μειωμένα ενοίκια κατά 40% ώς και τον Αύγουστο για την εστίαση
Ο κλάδος της εστίασης περιελήφθη στην ευνοϊκή διάταξη που προβλέπει παράταση της μείωσης ενοικίων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. (Φωτ. ΑΠΕ)
Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Οπως προκύπτει από την απόφαση, η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει τον κλάδο της εστίασης στις πληττόμενες επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο για ένα ακόμα δίμηνο, μετά σχετικό αίτημα το οποίο είχαν υποβάλει. Ωστόσο, απορρίφθηκε το αίτημα των εμπόρων (λιανεμπόριο), οι οποίοι επίσης είχαν ζητήσει την επέκταση του μέτρου.
Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος αναφέρει ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι κλάδοι και επιχειρήσεις, καθώς και συνολικά της δυναμικής της οικονομίας. Οπως είχαμε προαναγγείλει, το μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020 θα ισχύσει για αυτές τις επιχειρήσεις, προσθέτοντας τον κλάδο της εστίασης. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις όπου και όταν χρειάζεται, με σκοπό να στηρίξουμε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους».
Η εξαίρεση του λιανικού εμπορίου από τη μείωση των καταβαλλόμενων ενοικίων κατά 40% προκάλεσε την αντίδραση ΕΣΕΕ, που αναφέρει ότι «η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μη συμπεριλάβει και το λιανικό εμπόριο, όπως έπραξε για την εστίαση, στην επέκταση της μείωσης ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον εμπορικό κόσμο της χώρας», όπως δηλώνει ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ.
«Εφόσον η παράταση αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή αυτή η εξαίρεση του ελληνικού εμπορίου από μια ρύθμιση-ανάσα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων έχει υποστεί κατακρήμνιση. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι κλάδοι του τουρισμού, της εστίασης και του εμπορίου είναι πλήρως διασυνδεδεμένοι και υφίστανται εξίσου σημαντικές πιέσεις από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα. Μάλιστα, το ζήτημα της μείωσης ή της επιδότησης των εμπορικών μισθώσεων έχει τεθεί επανειλημμένως από την ΕΣΕΕ στον διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών ως ένα από τα πλέον επείγοντα αιτήματα του κλάδου. Για λόγους ίσης μεταχείρισης του ελληνικού εμπορίου και προστασίας των χιλιάδων θέσεων εργασίας σε αυτό, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα την απόφασή της, εντάσσοντας και τις εμπορικές επιχειρήσεις στο εν λόγω μέτρο».
Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεχίζουν να έχουν απώλειες θα πρέπει να υποβάλουν τις συμβάσεις – μισθωτήρια που έχουν με τους ενοικιαστές στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η κυβέρνηση καλύπτει το 30% των απωλειών που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση των ενοικίων. Το ποσό δεν θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες, αλλά θα συμψηφιστεί με υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ.
Τι δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων:
• Στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 δεν θα συμπεριληφθούν τα ποσά της μείωσης του 40%, παρά μόνον το εισπραχθέν 60%.
• Φορολογικό συμψηφισμό ποσοστού 30% από την απώλεια του 40% των ενοικίων με υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης 2019 ή του ΕΝΦΙΑ 2020.
• Για τα φυσικά πρόσωπα/εκμισθωτές των παραπάνω επιχειρήσεων και τους εργαζομένους, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους κατά τέσσερις μήνες και για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Παράδειγμα
– Ιδιοκτήτης ακινήτου μισθώνει κατάστημα σε επιχείρηση εστίασης με μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ. Για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο θα λάβει ποσό 1.800 ευρώ αντί 3.000 εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης 40%. Το ποσό που θα του καλύψει το Δημόσιο ανέρχεται στο 20% του 60% του μισθώματος, όπως αναφέρει η σχετική διάταξη. Δηλαδή, θα αποζημιωθεί με το ποσό των 360 ευρώ (1.800 x 20%). Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω ιδιοκτήτης έχασε 1.200 ευρώ.