Μείωση εκπομπών καυσαερίων κατά το ήμισυ έως το 2030


Αποπνικτική ατμόσφαιρα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νέο Δελχί της Ινδίας (φωτογραφία αρχείου, από τον Ιανουάριο του 2019).

Κατά το ήμισυ μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων μέσα στην επόμενη δεκαετία, εφόσον λίγες υπάρχουσες τεχνολογίες και συνήθειες υιοθετηθούν ευρέως, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύει η εφημερίδα The Guardian. Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι ο στόχος αυτός θα καταστεί εφικτός μόνο με τη βοήθεια ισχυρών κοινωνικών κινημάτων, που θα προωθήσουν τις αναγκαίες αλλαγές.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, φθηνότερες από την καύση ορυκτών καυσίμων σε πολλά μέρη του κόσμου, πρέπει να ενισχυθούν και να αντικαταστήσουν τις υποδομές καύσης άνθρακα. Αυτό, από μόνο του, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών καυσαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, σύμφωνα με τη διεθνή μελέτη. Αν, επίσης, η ραγδαία υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, τα οχήματα αυτά θα καλύπτούν ποσοστό 90% της αγοράς το 2030, περιορίζοντας δραστικά τις εκπομπές καυσαερίων από τις μεταφορές.

Ο περιορισμός της αποψίλωσης των δασών και η βελτίωση της διαχείρισης της γης είναι ικανές να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων κατά 9 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος, έως το 2030, αν και ο ελλιπής σχεδιασμός και τα οικονομικά συμφέροντα μπορεί να εμποδίσουν την εξέλιξη αυτή. Κλειδί για κάθε επιτυχή μετάβαση θα είναι τα ισχυρά κοινωνικά κινήματα, που καλούν σε επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η υιοθέτηση νέων, περιβαλλοντικώς υπεύθυνων συνηθειών, όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η άσκηση πίεσης σε κυβερνήσεις και εταιρείες, θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Η μελέτη κατέγραψε 36 εξελίξεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν στον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι τις αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων, τον αστικό σχεδιασμό και τις διεθνείς μεταφορές. Ολες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται εφικτές από τους συντάκτες της μελέτης. Ο Οουεν Γκάφνι, που συμμετείχε σε αυτή, κάλεσε τις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως Facebook, Amazon και Google, να αναλάβουν δράση. «Δεδομένου ότι οι πλατφόρμες αυτές επηρεάζουν πλέον τις ανθρώπινες συμπεριφορές και την κατανάλωση, οφείλουν να υποστηρίξουν τους κοινωνικούς στόχους, διαφημίζοντας, για παράδειγμα, τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων», λέει ο Γκάφνι. Η επιτακτική ανάγκη για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 αποδεικνύεται στο πόρισμα της μελέτης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κοινή διακήρυξη 32 αρχηγών κρατών

Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και προς όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας των Παρισίων «να ενεργήσουμε από κοινού, αποφασιστικά και γρήγορα, για να σταματήσουμε την παγκόσμια κλιματική κρίση» απευθύνουν με κοινή διακήρυξή τους 32 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Οι 32 καλούν όλα τα μέρη «να αντιμετωπίσουν το 2019 ως έτος φιλόδοξων στόχων, με συγκεκριμένα σχέδια και πρωτοβουλίες για τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πέρα από τους σημερινούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2030, στον βαθμό που αυτοί δεν είναι σύμφωνοι με τους σκοπούς της Συμφωνίας των Παρισίων, και ο στόχος να τεθεί στο μηδέν μέχρι το 2050, με αφετηρία ενισχυμένες, εθνικά καθοριζόμενες συνεισφορές το επόμενο έτος». Τονίζουν ακόμη ότι «είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλες οι χρηματοπιστωτικές ροές συνάδουν με την πορεία προς τις χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και με τη φιλική προς το κλίμα ανάπτυξη, και ζητούμε από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ευθυγραμμίσουν τις επενδύσεις τους με τους μακροπρόθεσμους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων». 

Πηγή