Μείωση φορολογίας στα ακίνητα σχεδιάζει η κυβέρνηση το 2020
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνει πως ακόμα και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες σε ορισμένες περιοχές, θα υπάρξουν τροποποιήσεις ώστε να μην αυξηθεί ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.
Ελαφρύνσεις στη φορολογία ακινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις από το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020 και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα φανεί αν υπάρχει το περιθώριο να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. «Εχω την αίσθηση ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος» από την εν λόγω άσκηση, σημείωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξει επί τα χείρω αλλαγή στις μειώσεις που έχουν ήδη γίνει.
Επί της ουσίας οι νέες εντάξεις (7.000 περιοχών) στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας υπολογίζεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό ότι βίλα 550 τ.μ. στη Μύκονο πωλείται 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 1.010 ευρώ ετησίως.
Τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από τις νέες εντάξεις θα χρησιμοποιηθούν για να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις:
1. Στις κληρονομιές και γονικές παροχές. Θα εξεταστεί η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στη σχετική κλίμακα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 150.000 ευρώ, ή διαφορετικά η μείωση των συντελεστών.
2. Στην κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται να τροποποιηθεί η κλίμακα με αύξηση του αφορολογήτου και μείωση των συντελεστών.
3. Στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Προκειμένου να μην απολεσθεί η φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε ο φόρος του 2020 να παραμείνει στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα με το 2019.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών. Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι, και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι και η Γλυφάδα. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές, αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει την πτώση των αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές, ακριβώς ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησής τους και ασφαλώς και των υπόλοιπων παραγόντων που έπληξαν την αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (ύφεση στην οικονομία, υψηλή ανεργία, έλλειψη χρηματοδότησης και μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών).
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των αξιών καθώς παρατηρούνται σημαντικές στρεβλώσεις. Για παράδειγμα άλλη τιμή εφαρμόζεται για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και άλλη για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, δηλαδή ένα ακίνητο φορολογείται διαφορετικά αν πρόκειται να πουληθεί και διαφορετικά αν παραμένει στην κατοχή του ιδιοκτήτη του.