Μειώσεις φόρων και εισφορών το 2021 σχεδιάζει η κυβέρνηση


O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Δεν συζητάμε περικοπές μισθών και συντάξεων, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανοίγοντας παράθυρο για μειώσεις φόρων από το 2021.

Οπως είπε ο υπουργός, οι μειώσεις φόρων του τρέχοντος προϋπολογισμού υλοποιούνται κανονικά, επισημαίνοντας ότι «αυτό που δεν μπορέσαμε να κάνουμε ήταν οι έξτρα μειώσεις φόρων, όπως, για παράδειγμα, η εισφορά αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για το τρέχον έτος ήταν η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τα ανωτέρω στον σχεδιασμό της, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές και υγειονομικές συνθήκες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει το 2021:

1. Στη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 30%. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ, θα μειωθεί στα 455 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 700 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόσθηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά. Λόγω αδυναμίας περιορισμού της φοροδιαφυγής, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, και υπό την πίεση της τρόικας, η τότε κυβέρνηση επέβαλε οριζόντιο τέλος σε επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και σε ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

2. Στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του 2021 κατά 20% ή 30%. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στα τέλη του 2014. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (για παράδειγμα το 2014) ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει κυρίως τη μεσαία τάξη, η οποία τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

3. Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά και σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Ωστόσο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά το ύψος της έκπτωσης για κάθε ιδιοκτήτη θα αποφασισθεί μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε κάθε περιοχή. Ουσιαστικά, θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες.

4. Στην εξέταση του να προχωρήσει ταχύτερα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνοντας με τον τρόπο αυτό όλους τους μισθωτούς αλλά και τις επιχειρήσεις. Είναι εξαιρετικά πιθανό τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μείωση των εισφορών με στόχο τη στήριξη της μισθωτής εργασίας.

kathimerini.gr