Μειώσεις φόρων σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό


Σύμφωνα με το σχέδιο, ο ΦΠΑ στον καφέ που σερβίρουν οι καφετέριες θα μειωθεί από 24% στο 13%. Ενδεχομένως να περικοπεί κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες και ο ΦΠΑ στην εστίαση και συγκεκριμένα από 13% στο 12% ή 11%.

Στοχευμένες μειώσεις φόρων στην εστίαση, στις μεταφορές και στις επιχειρήσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, οι οποίες θα ανακοινώνονται σταδιακά και το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΦΠΑ στον καφέ αναμένεται να μειωθεί στο 13%, η στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων για το εισόδημα που έχουν απολέσει εξαιτίας της μείωσης του ενοικίου κατά 40% θα πραγματοποιηθεί φέτος, ενώ για τις αερομεταφορές το σχέδιο προβλέπει τη συνδρομή της κυβέρνησης μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί οι δαπάνες για στήριξη των επιχειρήσεων ή των ιδιοκτητών ακινήτων να επιβαρύνουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό και όχι αυτόν του 2021. Ενας από τους λόγους είναι ότι οι δαπάνες αυτές θα εξαιρεθούν και θα χρηματοδοτηθούν και από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει ο τουριστικός κλάδος, καθώς, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να διαπιστώσουμε ακριβώς τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό.

Πάντως, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε (στο Θέμα FM) ότι «είναι στις σκέψεις μας λελογισμένες μειώσεις φόρων», επισημαίνονται πως οι αποφάσεις θα κινούνται στα όρια των αντοχών της οικονομίας, ώστε να βγαίνει ο λογαριασμός. «Υπάρχουν μέτρα προς αξιολόγηση, υπάρχουν ζητήματα για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, για τον ΦΠΑ στις μεταφορές», σημειώνοντας όμως ότι, αν τα αθροίσουμε, δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Με βάση όσα είπε ο υπουργός, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των μέτρων στήριξης και τον Ιούνιο, ενώ για τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών και του πολιτισμού το δίχτυ προστασίας θα απλωθεί και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και ενδεχομένως και τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση περιμένει τα στοιχεία του Απριλίου για να διαπιστώσει τις ζημίες των επιχειρήσεων, καθώς και του Μαΐου προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Ηδη τα εμπλεκόμενα υπουργεία έχουν καταθέσει φακέλους με μέτρα στήριξης των κλάδων που εποπτεύουν, τα οποία ωστόσο θα φιλτραριστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα συνοδεύονται με συγκεκριμένα κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρχει και αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο σε επιχειρήσεις, κλάδους και ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπει:

1. Μείωση του ΦΠΑ στον καφέ που σερβίρουν οι καφετέριες από 24% στο 13%. Ενδεχομένως, να μειωθεί κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες και ο ΦΠΑ στην εστίαση και συγκεκριμένα από 13% στο 12 ή 11%. Αν και εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% (από 13%) για το φαγητό και στο 13% (από 24%) για τα αναψυκτικά και τα ποτά, το υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να συμφωνεί. Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του κλάδου, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα οριστικοποιηθούν και οι παρεμβάσεις, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από το άνοιγμα των καταστημάτων τους. 

2. Μείωση της προκαταβολής φόρου. Υπάρχουν εισηγήσεις για μια γενική μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, εξετάζονται σενάρια η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ή για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντική μείωση των ακαθάριστων εσόδων. Σημειώνεται ότι η προκαταβολή ανέρχεται στο 100% του φόρου και αφορά το επόμενο έτος, δηλαδή το 2021.

3. Τουρισμός. Οπως αναφέρει ανώτατος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αξιολογηθεί η ζημιά. Δεν γνωρίζουμε, όπως σημειώνει, εάν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μείωση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχείων για παράδειγμα ή εάν θα πρέπει να στηρίξουμε τους απασχολούμενους στον κλάδο. Και αυτό, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή εάν θα έχουμε τουρισμό φέτος και τι πακέτα θα κλειστούν το προσεχές διάστημα. Θα ήταν, λοιπόν, ανούσιο να προχωρήσουμε σε μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή εάν δεν έχουμε τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με τις εξελίξεις, στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην ακτοπλοΐα, η μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και η κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των μισθωμάτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το τρέχον έτος. Οπως εξηγεί το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η διευκόλυνση θα πρέπει να γίνει ώστε να μην επηρεασθεί ο προϋπολογισμός του 2021 και να μην απορριφθεί από τους Ευρωπαίους. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα στηριχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν απολέσει το 40% των μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

kathimerini.gr