Μειώθηκαν κατά 21% τα έσοδα από Airbnb στην Κέρκυρα το 2019
Στην Κέρκυρα καταγράφηκε το 2019 η μεγαλύτερη μείωση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, των μηνιαίων εισοδημάτων από την αξιοποίηση ακινήτων μέσω Airbnb, δείγμα του πόσο «εύθραυστη» είναι η συγκεκριμένη αγορά και πόσο ευμετάβλητες οι συνθήκες. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας ερευνών βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ενός καταλύματος Airbnb στο Νησί των Φαιάκων υποχώρησε κατά 21%, σε περίπου 1.580 ευρώ, τη στιγμή που στο νησί απαντώνται 3.651 ενεργές αγγελίες διαμονής.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που καταγράφηκε μεταξύ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την AirDNA. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι παραδοσιακοί παραθεριστικοί προορισμοί της Ελλάδας υστέρησαν κατά τη διάρκεια του 2019 όσον αφορά τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Μάλιστα, στην περίπτωση της Κέρκυρας η πτώση ήταν αξιοσημείωτη, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα πρέπει να διαφοροποιηθεί ο τρόπος αξιοποίησης ακινήτων, είτε σε επίπεδο τιμών είτε σε επίπεδο προσφοράς.
Μετά την Κέρκυρα, τη μεγαλύτερη πτώση με 19% σημείωσε η αγορά της Αττάλειας στην Τουρκία, όπου όμως το μέσο εισόδημα είναι και πολύ χαμηλότερο, καθώς δεν ξεπερνάει τα 700 ευρώ. Πτώση της τάξεως του 13% σε 1.600 ευρώ / μήνα είχαν και οι Κάννες.
Αυξήσεις εσόδων
Στον αντίποδα, την καλύτερη επίδοση το 2019 σημείωσε το Μπορντό στη Γαλλία με αύξηση 21%, σε 1.870 ευρώ, η Φλωρεντία στην Ιταλία με άνοδο 19%, σε 1.830 ευρώ, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε το Πόρτο της Πορτογαλίας με άνοδο 15% και μέσο εισόδημα 1.165 ευρώ τον μήνα.
Εν τω μεταξύ, άλλος ένας ελληνικός τουριστικός προορισμός, η Κρήτη, σημείωσε πτώση του μέσου εισοδήματος κατά 7% πέρυσι, με τη μηνιαία επίδοση να μην ξεπερνάει τα 1.400 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο έσοδο υπερβαίνει –και μάλιστα κατά πολύ– την αντίστοιχη απόδοση των διαμερισμάτων μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων ενοικίασης, γεγονός που εξηγεί και τη στροφή πολλών ιδιοκτητών στον συγκεκριμένο τρόπο εκμετάλλευσης των ακινήτων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη εντοπίζεται και η μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς καταγράφηκαν συνολικά 13.593 ενεργές αγγελίες ακινήτων, μέγεθος που ξεπέρασε ακόμα κι εκείνο της Φλωρεντίας των 12.332 αγγελιών.
Οσον αφορά τους αστικούς προορισμούς με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις του 2019, ξεχωρίζουν η Λισσαβώνα στην Πορτογαλία και το Βερολίνο στη Γερμανία, όπου σημειώθηκε αύξηση του μέσου μηνιαίου εισοδήματος κατά 12%, σε 1.490 ευρώ και 1.820 ευρώ, αντιστοίχως. Η Αθήνα (κέντρο) είχε την 11η καλύτερη επίδοση, καθώς το μέσο εισόδημα αυξήθηκε πέρυσι κατά 6%, σε 933 ευρώ, ενώ ο αριθμός των ενεργών αγγελιών ακινήτων διαμορφώθηκε σε 10.281.
Ασφαλώς, όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μια αγορά σε πλήρη λειτουργία. Η φετινή εικόνα αναμένεται να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, τόσο σε επίπεδο διαθέσιμων καταλυμάτων όσο και σε επίπεδο τιμών, καθώς ο αριθμός των ξένων επισκεπτών προβλέπεται να υποχωρήσει δραματικά. Επί του παρόντος, δεν καταγράφονται ακόμη μαζικές ακυρώσεις, τουλάχιστον στις κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς πολλοί επισκέπτες τηρούν στάση αναμονής, ώστε να πρώτα να πληροφορηθούν αν μπορούν ή όχι να ταξιδέψουν από τη χώρα τους προς τη δική μας και αντιστρόφως.