Μητσοτάκης: Πρόσθετη αποζημίωση από 5.000 έως 10.000 ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας


Θα υπάρξει πρόσθετη αποζημίωση στους αγρότες από 5.000 έως 10.000 ευρώ στον εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.  Η αποζημίωση αυτή θα αφορά στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον Daniel είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή από τη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα των αποζημιώσεων,  οι αγρότες πήραν την πρώτη βοήθεια ύψους 2 χιλιάδων ευρώ για τις ζημιές και τώρα κάνουν αιτήσεις για τον πυρήνα της αποζημίωσης. Η συγκεκριμένη βοήθεια θα αυξηθεί από 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να ετοιμαστούν για την νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει τον πρωτογενή τομέα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την πρόσθετη αποζημίωση.

«Έχουμε βαθιά σχέση με πρωτογενή τομέα και τον κόσμο του. Κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει κοινωνικό σύνολο. Παρεμβάσεις σε υποδομές που θα φτάσουν 1 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία» σημείωσε μεταξύ άλλων και ανέφερε πως  «ο αγρότης Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για καθυστέρηση στην κατάθεση τροπολογίας για το ρεύμα ».

Για την ακρίβεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το θέμα της ακρίβειας. «Συμβαίνουν δύο πράγματα, πρώτον η έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας και πάνω σε αυτήν την έξαρση πληθωρισμού – κερδοσκοπίας κράτησαν τις τιμές ψηλότερα κάποιες εταιρείες. Σκληρή η απάντηση του κράτους με νομοθεσία, ελέγχους από ΔΙΜΕΑ και βούληση να επιβάλουμε και να εισπράξουμε μεγάλα πρόστιμα που δημιουργούν και αρνητική εικόνα για για εταιρείες. Το έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η αγορά έκρυβε περισσότερες στρεβλώσεις από ό,τι περιμέναμε. Τώρα ξέρουμε πρακτικές και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα και να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στη ρίζα. Η αύξηση έμεινε όμως στο ράφι. Το ζήτημα είναι πώς θα έχουμε αποκλιμάκωση. Η στήριξη του εισοδήματος είναι η προτεραιότητα:  1η Απριλίου είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και ο στόχος  είναι τα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας.  Στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις στο μέτρο του εφικτού αυξάνονται»

 

 

 



enikonomia.gr