Μοχλός ανάπτυξης θέλει να γίνουν τα SMPs και ANFAs η κυβέρνηση
Την επιδίωξη της κυβέρνησης να κατευθυνθούν οι επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) σε επενδύσεις, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της αποεπένδυσης που αντιμετωπίζει η χώρα, τόνισε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τον προϋπολογισμό του 2020.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο προσδιορισμός συγκεκριμένων επενδύσεων στις οποίες θα κατευθυνθούν οι πόροι αυτοί θα είναι αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρχει ευχέρεια επιλογής σε μια ευρεία γκάμα επενδυτικών έργων, είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να της δοθεί η δυνατότητα να εντάξει και ιδιωτικές επενδύσεις. Για το ίδιο θέμα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης είπε πως «η μεγάλη αγωνία είναι αν θα πετύχουμε να δοθούν για επενδύσεις τα SMPs και ANFAs» καθώς κάτι τέτοιο θα προσέθετε περίπου 3 δισ. ευρώ και θα αποτελούσε σημαντικό βήμα στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης πάνω από 2% το 2020.
Το θέμα θα ανοίξει αύριο στο Eurogroup, όπου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των SMPs και ANFAs 767 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει η έγκριση από τα Κοινοβούλια της Γερμανίας και άλλων χωρών στα μέσα Δεκεμβρίου και –αν όλα πάνε καλά– η εκταμίευση θα γίνει τον επόμενο χρόνο. Η συζήτηση, ωστόσο, για την αλλαγή της χρήσης των κονδυλίων, από εξόφληση χρέους που προορίζονται σήμερα, σε επενδύσεις, αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμη και πιθανώς να φτάσει έως την άνοιξη του επόμενου χρόνου. Τότε –και υπό την προϋπόθεση πως θα βοηθούν οι συνθήκες σε ό,τι αφορά κυρίως το ΑΕΠ– αναμένεται να ανοίξει και το θέμα της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 και 2022.
Στη χθεσινή εκδήλωση για τον προϋπολογισμό, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης είπε ότι υπάρχουν 3 σημεία αβεβαιότητας: 1. Η προβλεπόμενη εξοικονόμηση από την επισκόπηση δαπανών και τη μείωση των οροφών δαπανών. 2. Η αποτελεσματικότητα των κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 3. Ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης 2,8%. «Θα λειτουργήσει ως κίνητρο η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις;» διερωτήθηκε.
Το θέμα των υπερπλεονασμάτων απασχόλησε τη συζήτηση χθες, με τον επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του Οικονομικού Επιμελητηρίου καθηγητή Διονύση Χιόνη να υποστηρίζει ότι δεν είναι νοητό να έχουμε συνεχή υπερπλεονάσματα και να χαιρόμαστε μάλιστα γι’ αυτά και την ίδια ώρα να ζητάμε μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.