Moderna: Ετοιμάζει «ενισχυτική» τρίτη δόση για να καλύψει και τις μεταλλάξεις
Τρίτη δόση εμβολίου ετοιμάζει στα εργαστήριά της η εταιρεία Moderna, ώστε να δοθεί -αν χρειαστεί- ως “ενισχυτικός εμβολιασμός” για την κάλυψη των μεταλλαγμένων στελεχών και ιδιαίτερα της Νότιας Αφρικής, που φαίνεται να “αντιστέκεται” περισσότερο στην ανοσία.
Τα υπάρχοντα εμβόλια Pfizer / BioNTech και Moderna εμφανίζονται μέχρι στιγμής αποτελεσματικά έναντι στων μεταλλαγμένων στελεχών. Ωστόσο, ο παραλλαγμένος ιός της Νοτίου Αφρικής εμφανίζεται περισσότερο ανθεκτικός στην ανοσοαπόκριση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αγωνία και για νέα «βελτιωμένα» στελέχη που μπορεί να εμφανιστούν κατά την εξέλιξη της πανδημίας.
Ένα νέο «συμπληρωματικό» -στα υπάρχοντα- εμβόλιο, που θα καλύπτει όχι μόνο τις υπάρχουσες μεταλλάξεις αλλά και πιθανές νεοεμφανιζόμενες, προσπαθεί να δημιουργήσει στα εργαστήριά της η Moderna. Το εμβόλιο θα χορηγείται ως δεύτερη δόση σε αυτούς που έχουν λάβει μόνο την πρώτη, ή ως τρίτη δόση σ’ αυτούς που έλαβαν δύο.
«Το δημιουργούμε σήμερα για να είμαστε μπροστά στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητο. Το θεωρώ ασφάλεια ζωής», σχολίασε ο δρ Ταλ Ζακς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna. «Δεν γνωρίζω αν τελικά θα το χρειαστούμε. Ελπίζω πως όχι», συμπληρώνει ο ίδιος.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να το χορηγήσει δοκιμαστικά και στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής ως τρίτη δόση σε εθελοντές που έχουν κάνει ήδη τις δύο, για να διαπιστώσουν ότι βοηθά στην αποτροπή νεοεμφανιζόμενων τύπων του ιού.
Και η BoNTech επεξεργάζεται την ιδέα του «τρίτου» εμβολίου
Και η εταιρεία BioNTech συζητά την περίπτωση δημιουργίας νέας ενισχυτικής δόσης εμβολίου για μεγαλύτερη κάλυψη απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη. Σε συνέντευξή του ο Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκάλυψε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο (FDA, EMA..), ώστε να λάβει ενημέρωση για το είδος των κλινικών δοκιμών που θα απαιτηθούν για τη χορήγηση ενός ουσιαστικά νέου εμβολίου στον πληθυσμό. Και η BioNTech έχει επικεντρωθεί στο ίδιο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάντως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου δεν θα απαιτηθεί να περάσουν από τις ίδιες ευρείες κλινικές μελέτες με τους χιλιάδες συμμετέχοντες, αλλά και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες των αρχικών εμβολίων. Θα λάβουν άμεση έγκριση με δοκιμές σε ένα μικρό δείγμα πληθυσμού, όπως γίνεται κάθε χρόνο και με το νέο προσαρμοσμένο στα ετήσια επικρατούντα στελέχη εμβόλιο της γρίπης.
«Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια την νέα μετάλλαξη», εξήγησε ο επικεφαλής της BioNΤech.
Τρίτη δόση… ούτως ή άλλως;
Παράλληλα o Ουγκούρ Σαχίν σημείωσε ότι η τρίτη δόση μπορεί και να ήταν ούτως ή άλλως απαραίτητη για να περιορίσει πιο αποτελεσματικά την πανδημία. Σημείωσε ταυτόχρονα, ότι αν πράγματι αποδειχθεί μειωμένη αποτελεσματικότητα λόγω των μεταλλάξεων, θα πρέπει να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού για να επιτύχουμε ανοσία αγέλης.
Το ίδιος είχε υποστηρίξει πρόσφατα και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Η ανοσία που πρέπει να αποκτήσουμε εξαρτάται από τη μεταδοτικότητα. Όσο πιο μεταδοτικός είναι ένας ιός, τόσο είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστεί για να έχουμε συλλογική ανοσία. Για έναν ιός που είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού. Μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο δηλαδή. Η δική μου γνώμη είναι ότι πρέπει άμεσα να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων. Να αφήσουν οι εταιρείες τα θέματά τους στην άκρη και να συνεργαστούν και να παράξουν εμβόλια. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν είχαμε πιο πολλά εμβόλια θα κάναμε πιο γρήγορα τους εμβολιασμούς», κατέληξε.