Moringa: Το νέο superfood που λατρεύουν οι celebrities!
Το moringa είναι ένα δένδρο στις περιοχές των υπο-Ιμαλαΐων της Ινδίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και του Αφγανιστάν, όπως επίσης και στις τροπικές περιοχές.
Όλα τα μέρη του συγκεκριμένου φυτού (φύλλα, φλοιός, λουλούδια, φρούτα, σπόροι και ρίζα) χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν φάρμακα. Το συγκεκριμένο φυτό λέγεται πως χρησιμοποιείτο από τους Ινδούς ως φάρμακο ξεκινώντας ήδη πριν από 5.000 χρόνια, αλλά και από τους Αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Αιγύπτιους.
Είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες σε όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων «το δέντρο της ζωής») και διαθέτει πολλές βιταμίνες και στοιχεία που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Ποιες οι ευεργετικές ιδιότητές του;
Τα φύλλα του moringa θεωρούνται το πιο σημαντικό μέρος του φυτού και χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον σε συμπληρώματα διατροφής ή καταναλώνονται ως τσάι.
Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α, C, Ε και B το καθιστούν ως ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων, αφού περιέχει μεταξύ άλλων 7 φορές την ποσότητα της βιταμίνης C των πορτοκαλιών.
Επιπλέον, οι βιταμίνες Α (4 φορές περισσότερο από τα καρότα) και Ε διατηρούν τα κύτταρα υγιή, αποτρέποντας παράλληλα τις κυτταρικές μεταλλάξεις. Επίσης, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση του στρες.
Η βιταμίνη Ε ως γνωστό είναι πολύ σημαντική για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Από την άλλη μεριά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B είναι απαραίτητες για τις γυναίκες, διότι αποτρέπουν την κόπωση και ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Παράλληλα, αν συνδυαστούν με άλλες βιταμίνες μετατρέπουν τις θερμίδες σε ενέργεια και ενισχύουν τον μεταβολισμό.
Εξίσου σημαντική είναι και η μεγάλη περιεκτικότητα του συγκεκριμένου superfood σε ασβέστιο (4 φορές περισσότερο από το γάλα) που αποτρέπει την εμφάνιση οστεοπόρωσης και καρδιακών προβλημάτων. Όπως και η μεγάλη περιεκτικότητά του σε σίδηρο (3 φορές παραπάνω από το σπανάκι) που βοηθά στην αποφυγή της αναιμίας.
Η φυτική πρωτεΐνη που περιέχει (27% στα φύλλα του) διατηρεί τις βασικές κυτταρικές δομές υγιείς και ανθεκτικές. Τέλος, το κάλιο (3 φορές η ποσότητα που περιέχουν οι μπανάνες) συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, της μυϊκής δύναμης και ενός ισχυρού μεταβολισμού.