Μόσιαλος: Η Ελλάδα δεν είναι Σουηδία – Πάση θυσία να αποφύγουμε το lockdown
Μπορεί η Ελλάδα να κάνει ό,τι η Σουηδία στη μάχη της με τον κορονοϊό. Όχι είναι η απάντηση που δίνει ο Ηλίας Μόσιαλος.
Σε μια νέα του μακροσεκλή ανάρτηση στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί… βήμα προς βήμα γιατί Ελλάδα και Σουηδία αν και μοιάζουν είναι τόσο διαφορετικές σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
«Η Σουηδία δεν έκανε lockdown γιατί οι διαφορές στην κοινωνική και οικονομική της δομή σε σύγκριση με άλλες χώρες, την οδήγησαν να επιλέξει διαφορετική στάση και τελικά να διαχειριστεί διαφορετικά την πανδημία», αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος και περιγράφει αναλυτικά τις διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες.
Οι κυριότερες είναι πως το πάνω από το 50% του πληθυσμού στη Σουηδία ζει μόνο του ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 30% και οι ηλικιωμένοι στη Σουηδία δεν ζουν μαζί με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους και αυτό είναι σημαντικό γιατί μελέτες της διάδοσης του κορονοϊού έχουν αποδείξει πως η πλειοψηφία της διασποράς γίνεται μέσα στις οικογένειες. Επίσης, το 50% των εργαζομένων ήταν σε τηλεργασία από τον Μάρτιο, πολλοί πήγαιναν στη δουλειά τους με τα πόδια ή με το ποδήλατο και άρα δεν χρησιμοποιούσαν ΜΜΜ και οι πολίτες ακολουθούσαν σχεδόν όλοι τις οδηγίες των ειδικών.
Αφού αναλύει τις διαφορές Ελλάδας – Σουηδίας, ο Ηλίας Μόσιαλος τάσσεται κατηγορηματικά και κατά ενός νέου lockdown. Και αιτία είναι «οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αλλά και οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι δυσανάλογες σε σχέση με το όφελος».
«Τώρα χρειάζεται να είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας με τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες», γράφει ο Ηλίας Μόσιαλος και χωρίς να τους κατονομάσει, τη… λέει σε Γιώργο Κουμουτσάκο και Νίκο Χαρδαλιά και ζητά να μην ρίχνονται ευθύνες στους πολίτες.
«Επιπλέον οι συμπεριφορές των δημόσιων προσώπων πρέπει να είναι αντίστοιχες με αυτές που η πολιτεία ζητά να έχουν οι πολίτες. Δηλαδή είναι επιτακτικό να έχουμε οριζόντια εφαρμογή των μέτρων, χωρίς εξαιρέσεις. Και επίσης χρειάζεται εθνικό σχέδιο και συνεννόηση. Έτσι θα αποφύγουμε το δεύτερο lockdown. Ούτε με μετάθεση ευθυνών από την πολιτεία στους πολίτες και από τους πολίτες στην πολιτεία. Ούτε αναζητώντας να αντιγράψουμε χώρες όπως η Σουηδία, χωρίς να είμαστε Σουηδοί ή να έχουμε τις υποδομές της Σουηδίας.»
Δείτε εδώ όλη την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου