myPROPERTY: Ξεκινούν οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς – Τι αλλάζει
Από σήμερα Τετάρτη 2/11 θα μπορούν να υποβάλλουν τις αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ.
Σημειώνεται πως η κατάθεση των αρχικών δηλώσεων για τον φόρο κληρονομιάς είναι προαιρετική τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους η διαδικασία θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Συγκεκριμένα, προαιρετικά από 2/11/2022 και υποχρεωτικά από 1/1/2023 τίθενται σε παραγωγική λειτουργία οι εφαρμογές:
- Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου κληρονομιών με Συμβόλαιο
- Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου κληρονομιών χωρίς Συμβόλαιο
Επίσης, από 2/11/2022 αναβαθμίζεται η εφαρμογή Δωρεών/ Γονικών Παροχών με Συμβόλαιο για χρηματικά ποσά και λοιπά κινητά, με την προσθήκη πεδίων αναγραφής πληροφοριών, με σκοπό την αποφυγή επισύναψης δικαιολογητικών. Για τις περιπτώσεις των συναλλαγών που δεν είναι εφικτή η (διαλειτουργική) ταυτοποίησή τους, απαιτείται η επισύναψη των δικαιολογητικών, τα οποία και αναφέρονται κατά περίπτωση.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 100.000 συναλλαγές το χρόνο ψηφιοποιούνται με τις συγκεκριμένες εφαρμογές και σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, η λειτουργία του myPROPERTY της ΑΑΔΕ διευρύνεται με νέες εφαρμογές, για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση συμβολαιογράφων, φυσικών και νομικών προσώπων.
Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή myPROPERTY, θα παραμείνει κλειστή από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022 και ώρα 22:00 έως την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 10:00 προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες αναβάθμισης που απαιτούνται για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των εφαρμογών.
Τα αφορολόγητα ποσά
Σημειώνεται πως ο φόρος που προκύπτει βάσει αρχικής ή εμπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 500 ευρώ πλην της τελευταίας, ενώ αν ο κληρονόμος/δωρεοδόχος/τέκνο είναι ανήλικος, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας.
Για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές προς του συγγενείς της Α΄ κατηγορίας.
- Η κληρονομιά μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη.
- Από τις 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ.
- Από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 5%.
- Για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 10%.
Ισχύει δε, ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.
Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία
Όσον αφορά στην πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ, αν αποκτάται από άγαμο και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι.
Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για τα δύο πρώτα τέκνα, έκαστο, και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς είναι:
- ληξιαρχική πράξη θανάτου,
- αντίγραφο διαθήκης,
- κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής περί του είδους και του βαθμού συγγενείας προς τον κληρονομούμενο,
- πιστοποιητικό του Γραμματέα του Ειρηνοδικείου περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής,
- δημόσιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ηλικία του επικαρπωτή, όταν για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η ηλικία αυτού,
- έγγραφο νομιμοποιήσεως, σε περίπτωση πληρεξουσίου,
- τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης,
- αποδεικτικά χρεών της κληρονομιάς
- λοιπά κατά περίπτωση δικαιολογητικά.