Μυτιληναίος: Ενώπιον μεγάλης ευκαιρίας για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου η Ελλάδα
Στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και τη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, στάθηκαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα τις «προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης και ήταν εύκολο. Πετρέλαιο δεν έχουμε, χαλκό δεν έχουμε, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις δεν έχουμε. Έχουμε ήλιο και θάλασσα. Και αυτό το μοντέλο που αναπτύχθηκε έχει τα ρίσκα. Ήταν εύκολη λύση και αυτό πρέπει να αλλάξει».
Από τη μεριά του, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «για την ελληνική οικονομία το μεγάλο πρόβλημα είναι πως πρέπει να μειώσουμε τις επιπτώσεις από την κρίση αλλά και να αναδιαρθρώσουμε το παραγωγικό μοντέλο που έχει στρεβλώσεις και μειωμένη ανταγωνιστικότητα. Η τουριστική μονακαλλιέργεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Είναι εύθραυστο το προϊόν. Άλλωστε αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι η αποσπασματοποίηση της παγκοσμιοποίησης. Πηγαίνουμε σε περιφερειοποίηση. Η κάθε χώρα στη γειτονιά της. Οι αποστάσεις αποκτούν σημασία. Το μοντέλο αλλάζει συνολικά αφορά τουρισμό, ναυτιλία, ενέργεια, μεταφορές βιομηχανία τροφίμων και μεταποίηση».
Ο κ. Μυτιληναίος πρόσθεσε τη σημασία της στήριξης των επιχειρήσεων: «Ελπίζω αυτή η κρίση να είναι μία αφορμή φιλελευθεροποίησης της οικονομίας και υποστήριξης των επιχειρήσεων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η εργασία εξαρτάται από επιχειρήσεις. Ένα από τα βασικά αιτήματα του ΣΕΒ είναι η υποστήριξη της εργασίας. Ελπίζω με το συμβάν της πανδημίας να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Να υποστηρίξει επιχειρήσεις που προσφέρουν στην ελληνική οικονομία συμπεριλαμβανομένης και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και να μην αφήσουμε τις σειρήνες του κρατισμού να επικρατήσουν. Γιατί στην Ελλάδα, η ιστορία μας έχει δείξει ότι ο κρατισμός δεν έχει στόχο να διασωθεί μία εταιρία για να είναι ισχυρή αλλά για να διοριστούν μερικοί».
Ακόμη, οι δύο άνδρες εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τον τρόπο που θα δώσει η Ε.Ε. τα πακέτα στήριξης. Σχετικά, ο κ. Βενιζέλος στάθηκε στον κίνδυνο διεύρυνσης των ανισοτήτων και ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι θα «πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι», αναφερόμενος στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos έθεσε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της χορήγησης μέρους των ενισχύσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αναφέροντας τα προβλήματα ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, σημείωσε ότι έχουν γίνει προτάσεις για το πως μπορεί να μειωθεί το κόστος ενέργειας.
Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για το 2021. Ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι «είναι μία δύσκολη συγκυρία με τις προβλέψεις για ύφεση το 2020 να κυμαίνονται από 3% μέχρι 10% και 12% από έγκυρους αναλυτές. Θεωρώ ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι συντριπτικές και το σημερινό παραγωγικό μοντέλο θα κλυδωνιστεί συθέμελα. Θα πέσουν τα πακέτα στήριξης στις οικονομίες, το μοντέλο θα αλλάξει. Για το 2021 είμαι αισιόδοξος».
Τέλος ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το 2020 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και το 2021 δεν θα είναι ανώδυνο. Θα περιμένουμε, όμως, να κινητοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις».