Να περιληφθούν στα ΕΣΠΑ οι επιχειρήσεις francise ζητεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών


Επιστολή αναφορικά με τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε σύστημα δικαιόχρησης (franchise) και που εξαιρούνται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ απέστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προς τα αρμόδια υπουργεία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η οποία εστάλη στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, «με έκπληξη αλλά και λύπη διαπιστώσαμε την άδικη συνάμα αθέμιτη εξαίρεση των επιχειρήσεων, που ανήκουν σε σύστημα δικαιόχρησης (franchise) από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ με τίτλο «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Πρώτα από όλα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι εταιρίες, που ανήκουν σε σύστημα δικαιόχρησης (franchise), είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες παλεύουν να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις ανελαστικές υποχρεώσεις ελλείψει της απαιτούμενης οικονομικής ρευστότητας, που έχουν προκαλέσει οι προκλήσεις των τελευταίων ετών (πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, κ.λπ.)», αναφέρει η επιστολή.

Οι δηλώσεις  του Χατζηθεοδοσίου

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «θεωρούμε την εξαίρεση των επιχειρήσεων με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchise) παράλογη, εξαιρετικά άδικη και βεβαίως αντίθετη στους κανόνες της ίσης ευκαιρίας και του υγιούς ανταγωνισμού. Εύλογα δημιουργείται η απορία σχετικά με το πώς, ενώ το σύνολο των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων έχει πληγεί και εξακολουθεί να πλήττεται ποικιλοτρόπως, είναι δυνατόν να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε αυτές, που ανήκουν σε σύστημα δικαιόχρησης. Η ρητή διατύπωση ότι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να κριθούν επιλέξιμες για την ένταξή τους στα προγράμματα ΕΣΠΑ νέων επιχειρήσεων, επιβεβαιώνει την κατάφωρη αδικία, που επιχειρείται να συντελεστεί σε βάρος των επιχειρήσεων αυτών, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές τους θα δύνανται να επωφεληθούν από την προσφερόμενη ενίσχυση».

Σχολιάζοντας ο κ. Χατζηθεοδοσίου συμπλήρωσε: «το να πουλάς κόκα-κόλα δεν σημαίνει ότι η επιχείρηση σου είναι η κόκα-κόλα».  Στην επιστολή σημειώνεται ακόμη: «…μη δυνάμενοι να αντιληφθούμε τον πραγματικό σκοπό, για τον οποίο έχει ληφθεί μία τέτοια απόφαση εξαίρεσης, ζητούμε την κατάργησή της, και ζητούμε την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα, προκειμένου να σταματήσει να υφίσταται η αυτή η άνιση μεταχείριση των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων, η οποία διακόπτει ουσιαστικά τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό, δυσχεραίνει την οικονομική τους ρευστότητα, θέτοντας σε κίνδυνό την ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου «άνιση μεταχείριση έχει συντελεστεί και στο παρελθόν, οπότε και κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και των αρμόδιων φορέων, είχαν τροποποιηθεί οι σχετικές ρυθμίσεις, με την ρητή διαβεβαίωση του τέως υπουργού Ανάπτυξης, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, ότι οι επιχειρήσεις, που ανήκουν σε σύστημα δικαιόχρησης (franchise), δεν θα εξαιρεθούν στο μέλλον από τις ενισχύσεις ΕΣΠΑ».

Για το θέμα οι εκπρόσωποι του επιμελητηρίου έχουν ζητήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.



enikonomia.gr