Να τρώμε λίγους υδατάνθρακες ή λίγα λιπαρά; Τι λένε οι έρευνες;
Δύο τεράστιες έρευνες της περασμένης χρονιάς έδωσε περισσότερο υλικό στο κλασικό διατροφικό ζήτημα. Δόθηκαν αρκετά στοιχεία στους επιστήμονες αλλά καμία δεν απαντά στο ποια δίαιτα είναι η καλύτερη για τον καθένα. Οι άνθρωποι είναι τόσο διαφορετικοί που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποια διατροφή λειτουργεί με ακρίβεια και μάλιστα μακροπρόθεσμα.
Κεφάλαιο υδατάνθρακες
Η πιο πρόσφατη έρευνα έκανε περισσότερο focus στην ποικιλία των επιπέδων του υδατάνθρακα και πώς αυτά επηρεάζουν τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια. Βρήκανε λοιπόν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες, έκαιγαν περισσότερες θερμίδες χωρίς να ασκούνται, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν πολλούς υδατάνθρακες. Το αποτέλεσμα δεν έλεγε ότι οι πρώτοι έχασαν βάρος αλλά το ζητούμενο ήταν η διατήρηση των κιλών. Ο επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής του Παιδικού Νοσοκομείου της Βοστόνης, Ντέιβιντ Λούντβιχ, είπε ότι ο περιορισμός υδατανθράκων βοηθά στη διατήρηση του βάρους σε εκείνους που έχουν ήδη χάσει. Ίσως αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα για όσους πάσχουν από διαβήτη ή βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο.
Τα λιπαρά
Για χρόνια, οι άνθρωποι άκουγαν ότι πρέπει να αποφεύγουν τα λιπαρά που υπάρχουν σε τροφές όπως το κρέας, τα αυγά, το βούτυρο και το λάδι. Σταδιακά, οι διατροφολόγοι απομακρύνθηκαν από αυτήν τη συμβουλή γιατί τα λίπη είναι απαραίτητα στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε συνέχεια μπριζόλα με βούτυρο. Ο Καθηγητής της Παγκόσμιας Υγείας στο Τζον Χόπκινς είπε ότι πρέπει απλά να μην υπεραπλουστεύουμε τις συμβουλές που μας δίνονται.
Τι να επιλέξουμε;
Άλλη μία μεγάλη έρευνα βρήκε ότι οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες και οι δίαιτες με λίγα λιπαρά ήταν εξίσου αποτελεσματικές ως προς την απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες και στις δύο περιπτώσεις, ενθαρρύνθηκαν να επιλέγουν τροφές ελάχιστα επεξεργασμένες και να περιορίσουν τη ζάχαρη και το επεξεργασμένο αλεύρι. Αυτό είναι μάλλον και το σημείο κλειδί, εφόσον ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφών μειώνει συνολικά τις θερμίδες που λαμβάνουμε.
Αυτό που λειτουργεί για τον καθένα από εμάς, είναι σχετικό. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες και για αυτό οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν μακροπρόθεσμα. Αυτό που πρέπει να εξεταστεί περισσότερο είναι οι ατομικές ρουτίνες στη διατροφή και τη σωματική άσκηση ώστε να εντοπιστούν οι σωστές βελτιώσεις στις οποίες μπορεί να ανταποκριθεί κάθε άνθρωπος.