«Ναι» στην εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από EWG
Στο χθεσινό Euroworking Group αποφασίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα είναι αυτοί που θα κληθούν να διατυπώσουν μια εισήγηση για συγκεκριμένα αναπτυξιακά σχέδια και πώς αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πράσινο φως με αστερίσκο έλαβε η ελληνική κυβέρνηση χθες στο Euroworking Group για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, τα οποία προήλθαν από τα ελληνικά ομόλογα. Το θέμα θα συζητηθεί και στο Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, αλλά η τελική έγκριση θα δοθεί στα μέσα Δεκεμβρίου και μόνο όταν η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής συγκληθεί για το θέμα και το αποφασίσει.
Η ελληνική πλευρά, με τον εκπρόσωπο της χώρας στο Euroworking Group Μιχάλη Αργυρού, προχώρησε τη συζήτηση ακόμα περισσότερο θέτοντας επισήμως το ζήτημα αλλαγής της χρήσης αυτών των κερδών. Αντί να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους όπως είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup πριν από τη λήξη του προγράμματος, ζήτησε να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στη χώρα, καθώς αυτός, όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος έμμεσης μείωσης του χρέους.
Ο κ. Αργυρού ζήτησε από τους ομολόγους του να διαμορφώσουν μια πρόταση για το πώς θα μπορούσε αυτή η αλλαγή χρήσης να γίνει, και τελικά χθες αποφασίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα είναι αυτοί που θα κληθούν να διατυπώσουν μια εισήγηση για συγκεκριμένα αναπτυξιακά σχέδια και πώς αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν. Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι η απόφαση αυτή δεν θα ληφθεί άμεσα αλλά μέσα στο επόμενο εξάμηνο και πριν αποφασιστεί η επόμενη εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs και SMPs τον Ιούνιο. To σίγουρο είναι ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης είναι αντίθετες στο να επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα κέρδη αυτά για να μειώσει άμεσα τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Κατά τη διάρκεια του Euroworking Group η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε και την τέταρτη μεταμνημονιακή έκθεση, τονίζοντας τα θετικά που έχουν επιτευχθεί, κυρίως ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, έχει προχωρήσει σε βασικές μεταρρυθμίσεις με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο, αλλά και δίνοντας πνοή στην ανάπτυξη με τις πρόσφατες φορολογικές ελαφρύνσεις. Η βασική ανησυχία που εκφράστηκε ήταν αυτή που ανέφερε η γερμανική πλευρά, ότι η ελληνική κυβέρνηση επέκτεινε την προστασία της πρώτης κατοικίας πέρα από το τέλος του χρόνου, αθετώντας τα συμφωνηθέντα, αλλά και ότι το αφορολόγητο παραμένει ακόμα υψηλό.
Η γερμανική όμως στάση για την αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs θα εξαρτηθεί και από τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα. Το Σάββατο θα βγουν τα αποτελέσματα για την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών που θα καθορίσουν όχι μόνο την προεδρία του Σολτς στο κόμμα και τη θέση στην αντικαγκελαρία αλλά και κατά πόσον θα προκληθούν έκτακτες εκλογές στη Γερμανία. Αν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία, τότε οποιοδήποτε ελληνικό αίτημα θα μπει για άλλη μία φορά στον «πάγο».