Νέα Δημοκρατία: Στο «τραπέζι» της κυβέρνησης το πάγωμα χορήγησης ασύλου σε υπήκοους Συρίας
Το πάγωμα των εκδόσεων αποφάσεων ασύλου για υπηκόους Συρίας είναι στο τραπέζι τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν αποφασίσει. Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός για τις περίπου 2000 ελληνορθόδοξες οικογένειες στο Χαλέπι και όσους ζουν στη Δαμασκό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε τηλεφωνικά με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη Ι’ και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει όπου χρειαστεί.
«Είχαμε δυσκολίες τις πρώτες ημέρες αλλά τώρα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι εμείς θα μείνουμε εδώ με το ποίμνιο που υπάρχει ακόμη, δεν μας είπανε τίποτα αυτοί, ούτε να φύγουμε. Αισθανόμαστε την ίδια ηρεμία που είχαμε. Τώρα πώς θα πάνε τα πράγματα μόνο ο Θεός το ξέρει», δήλωσε ο Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη Ι’ στο MEGA.
Ο Έλληνας πρέσβης παραμένει στη Δαμασκό σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική κοινότητα για κάθε διευκόλυνση και βοήθεια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν Έλληνες που να σκέφτονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα ενώ στην κυβέρνηση λένε πως δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας για αύξηση των μεταναστευτικών ροών αλλά το αντίθετο
«Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα μας κάνει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, να προσδοκούμε εν πάση περιπτώσει πιθανή επιστροφή πολλών προσφύγων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία αναφέρθηκε ο Σωκράτης Φαμέλλος στη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Αυτή η συνεργασία πρέπει να είναι ουσιαστική και να αξιοποιεί και τον ρόλο της Ευρώπης έτσι ώστε, όχι απλά να δίνουμε σημασία, αλλά και αποτελεσματικότητα στη διεθνή συνεργασία που πρέπει απέναντι στη διεθνή κοινότητα να δώσει λύσεις και οι λύσεις ξεκινούν από την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δημοκρατία», είπε ο πρόεδρος ου ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κατάσταση, που διαμορφώνεται σήμερα στη Συρία, όχι μόνο δεν θα βάλει τέλος στα βάσανα των λαών της περιοχής, αλλά εγκυμονεί νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», δήλωσε το ΚΚΕ.
Στις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα διαμένουν 9450 Σύριοι, δηλαδή το 35% του συνολικού πληθυσμού σε αυτά τα κέντρα.