Νέα πτώση κάτω από το μηδέν για το αμερικάνικο πετρέλαιο
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια οικονομική κοινότητα το «ασανσέρ τρόμου» που κάνει τις τελευταίες δύο ημέρες η τιμή του αργού πετρελαίου σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια του Μαίου.
Ετσι, κάτω από το μηδέν «γύρισε» και πάλι το αμερικάνικο αργό, μετά τη μικρή ανάκαμψη που παρουσίασε κατά το άνοιγμα της Τρίτης και μετά το ιστορικό κραχ της Δευτέρας.
Η αναταραχή που βιώνει ο πλανήτης εν μέσω της πανδημίας δρομολογεί αναπόφευκτα πρωτόγνωρες καταστάσεις και για τον «μαύρο χρυσό».
Η τιμή του συμβολαίου Μαΐου κατάφερε νωρίτερα να ανακτήσει το θετικό πρόσημο, ξεπερνώντας τα 1,5 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ωστόσο στη συνέχεια πέρασε και πάλι σε αρνητική τιμή και αυτή την ώρα κινείται στα -6,90 δολ. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο λήγει σήμερα.
Παράλληλα, το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουνίου έχασε τα κέρδη που το οδήγησαν νωρίτερα πάνω από τα 21 δολ. το βαρέλι και αυτή την ώρα κινείται στα 17,06 δολ. μετά το χθεσινό του κλείσιμο στα 20,03 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.
Το Brent Ιουνίου στο μεταξύ, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, σημειώνει βουτιά 17% στα 21,85 δολ. το βαρέλι.
Η χθεσινή πρωτοφανής βουτιά του αμερικανικού αργού (παράδοσης Μαΐου) όχι απλά υπό το μηδέν, αλλά σχεδόν έως και τα -40 δολάρια το βαρέλι- που έδειξε ότι οι παραγωγοί και traders είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβά τους πελάτες τους για να τους απαλλάξουν από το αργό, που έχουν στα χέρια τους- έδειξε ότι έχουμε να κάνουμε με μία βίαιη ανατροπή του τοπίου.
Το μεγάλο αγκάθι είναι βεβαίως η αποθήκευση. Με την ζήτηση να έχει βυθιστεί, τα αποθέματα φουσκώνουν επικίνδυνα και η αποθήκευσή του γίνεται δύσκολη και εξαιρετικά δαπανηρή.
Bloomberg: Σχεδόν όλοι οι διαθέσιμοι χώροι για την αποθήκευση πετρελαίου έχουν εξαντληθεί
Η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία αποθήκευσης πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τα περιθώρια που έχει για να αποθηκεύει αργό και άλλα καύσιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά από την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
«Η διαθέσιμη χωρητικότητα στην πλευρά του πετρελαίου έχει σχεδόν εξαντληθεί στα τερματικά μας», δήλωσε στο Bloomberg ο Gerard Paulides, chief financial officer της Royal Vopak NV με έδρα το Ρότερνταμ. «Για την Vopak, η διαθέσιμη χωρητικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο που δεν βρίσκεται σε συντήρηση έχει σχεδόν εξαντληθεί και από όσα ακούω αλλού στον κόσμο δεν είμαστε οι μόνοι», σημείωσε ο ίδιος στο πρακτορείο.
Η εταιρεία προσπαθεί να ολοκληρώσει το συντομότερο τις εργασίες συντήρησης για να απελευθερώσει επιπλέον χώρο. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει καταρρεύσει με πρωτοφανή ταχύτητα καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει σε πάγωμα των παγκόσμιων συστημάτων μεταφορών και τις οικονομίες. Με τους παραγωγούς να έχουν αποτύχει να επιβραδύνουν την παραγωγή με τον ίδιο ρυθμό, γρήγορα διαμορφώθηκαν συνθήκες ακραίας υπερπροσφοράς στις αγορές, σημειώνει το Bloomberg.
Από την Ινδονησία μέχρι το Μεξικό, εταιρείες αναζητούν χώρους για να αποθηκεύσουν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα, συχνά αποθηκεύοντας ακόμα και σε τάνκερ τις ποσότητες που δεν έχουν την δυνατότητα να κρατήσουν αλλού, αναφέρει το πρακτορείο. Μάλιστα, σημειώνει ότι στη Βόρεια Θάλασσα υπάρχουν πλοία σε ακινησία με αποθηκευμένα καύσιμα.