Νέα τροπή στην ιστορία του 12χρονου Μιχάλη, του «μοναχού» στο Άγιο Όρος
Η ιστορία του μικρού 12χρονου Μιχάλη, «καλόγερου», ρουμανικής καταγωγής, γεννημένου στην Κρήτη και προσωρινού κατοίκου Ρώμης προτού εγκατασταθεί στο Άγιον Όρος, έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, τις τελευταίες μέρες.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ο μικρός Μιχάλης βρίσκεται πράγματι από τον Σεπτέμβριο στο Άγιον Όρος. Όχι όμως για να μονάσει, και μάλιστα με «δική του ιδέα», αλλά για να παρακολουθήσει, όπως άλλα 80 παιδιά, μαθήματα στην περίφημη Αθωνιάδα Σχολή ή Αθωνιάδα Ακαδημία στις Καρυές, από την οποία αποφοίτησαν μορφές του έθνους, από τον Ρήγα Φεραίο και τον Αδαμάντιο Κοραή έως τον Κοσμά τον Αιτωλό και τον Ιωάννη Πέζαρο. «Ο Μιχάλης παρακολουθεί μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στη σχολή μας, όπου θα συνεχίσει στο γυμνάσιο και το λύκειο, όπως όλα τα παιδιά», λέει στην «Καθημερινή» ο διευθυντής της σχολής Δημήτριος Δημάκης.
«Ήρθε κανονικά με τη συναίνεση των γονέων του και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες όπως όλοι οι μαθητές. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του εδώ, θα μπορεί να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και να γίνει καθηγητής, γιατρός, πυρηνικός επιστήμονας. Βεβαίως, αν το θέλει, μπορεί να γίνει και μοναχός, όπως και κάθε άλλος μαθητής. Η σχολή μας δεν βγάζει καλόγερους, είναι ένα κανονικό σχολείο, όπως όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, ακολουθεί το σχολικό πρόγραμμα του υπουργείου, έχει και οικοτροφείο που μένουν τα παιδιά. Οι δάσκαλοι δεν είναι μοναχοί και γενικά ιερωμένοι, είναι διορισμένοι κανονικά από το υπουργείο καθηγητές».
Η Αθωνιάδα Σχολή είναι σήμερα το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα –ιδρύθηκε το 1749– και από αυτήν έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες μαθητές, παιδιά φτωχών οικογενειών κυρίως, τα οποία εξελίχθηκαν σε επιστήμονες και στελέχη της δημόσιας ζωής. Η καθημερινότητα του μικρού Μιχάλη κυλάει στις Καρυές όπως όλων των άλλων συμμαθητών του.
«Υπάρχει γήπεδο μπάσκετ, παίζουν ποδόσφαιρο στις ελεύθερες ώρες, έχουν κινηματογραφική λέσχη, μαθαίνουν βυζαντινή μουσική, βυζαντινή αγιογραφία, στις διακοπές πηγαίνουν στα σπίτια τους. Η Αθωνιάδα είναι το μόνο μέρος στο Αγιον Ορος όπου επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος», τονίζει ο κ. Δημάκης και εξηγεί ότι «φορούν ράσο παραδοσιακά στη σχολή, όπως παλιά έξω οι ποδιές και τα καπέλα, χωρίς να σημαίνει ότι θα γίνουν μοναχοί. Εξάλλου, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας απαγορεύεται να καρεί μοναχός κάποιος κάτω των 18 ετών».
Ανακοίνωση από την «Εφορία Αθωνιάδος Ακαδημίας»
«Παντελώς ανυπόστατα», χαρακτηρίζονται τα δημοσιεύματα για 12χρονο που κατέφυγε στο Άγιο Όρος και έγινε μοναχός, από την αρμόδια, για την Αθωνιάδα Σχολή στις Καρυές, επιτροπή της Ιεράς Κοινότητας, η οποία τονίζει πως «η μοναδική ιδιότητα που φέρει είναι αυτή του μαθητού».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η «Εφορία Αθωνιάδος Ακαδημίας», αναφέρει ότι «η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία είναι ελληνικό Δημόσιο σχολείο – γυμνάσιο και λύκειο – ευρισκόμενο στην χερσόνησο του Αγίου Όρους – Άθω, υπαγόμενο στο Υπουργείο Παιδείας του Ελληνικού Κράτους και συγκεκριμένα στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Ο εν λόγω μαθητής φοιτά στο Τμήμα Υποδοχής (Ένταξης), δηλαδή στο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, με προοπτική να συνεχίσει στις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου και βρίσκεται στην Αθωνιάδα με τη συγκατάθεση των γονέων του. Η μοναδική ιδιότητα που φέρει είναι αυτή του μαθητού».
Στην Αθωνιάδα Σχολή, η οποία ιδρύθηκε το 1749, σπουδάζουν, με βάση το πρόγραμμα που ακολουθούν και τα εκτός Αγίου Όρους γυμνάσια και λύκεια, εβδομήντα έξι μαθητές, από την Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία, Σερβία, Λίβανο, Συρία, τα οποία διαμένουν σε οικοτροφείο της σχολής. Με την αποφοίτηση συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ακολουθώντας σχολές της προτίμησής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τι έγραψε το περιοδικό Lumea Credintei για τον μικρό Μιχάλη
Σημειώνεται ότι αρχικά το vimaorthodoxias.gr επικαλούμενο δημοσίευμα για το περιοδικό Lumea Credintei ανέφερε ότι: «Ο Μιχάλης βοηθούσε στο ιερό τον επίσκοπο Ιταλίας Σιλουανό απ’όταν ήταν 5 ετών. Μόλις πρωτοείδε τους αθωνίτες μοναχούς (από την Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου)-Δανιήλ και Γεράσιμο-άναψε μέσα του ο πόθος για τον Θεό και αποφάσισε να «μετακομίσει» στο Άγιον Όρος.
Το πιο δύσκολο ήταν να αποχωριστεί τα αδέλφια του, κατά τα λεγόμενά του.
-Την μαμά την επιθύμησες; τον ρώτησα εγώ
-Με παρηγορεί η Παναγία εδώ πέρα και μου περνάει η νοσταλγία γι αυτήν,μου απάντησε καθώς περπατούσαμε γύρω από την Προδρόμου.
-Με το σχολείο πώς τα πας;
-Προς στιγμήν μαθαίνω ελληνικά. Επτά ώρες την ημέρα. Μετά θα παρακολουθήσω τα μαθήματα της Α’ Γυμνασίου.
-Δεν είναι πολύ;
-Πρέπει να μάθω ελληνικά οπωσδήποτε
-Τα ρούχα ποιος σου τα έφτιαξε;
-Ο πατέρας Αθανάσιος (Ο π.Αθανάσιος Προδρομίτης).
Αυτό σημαίνει ότι οι Προδρομίτες πατέρες είναι οι γονείς σου εδώ. Δηλαδή αυτοί σε φροντίζουν.
-Ποιανού ιδέα ήταν να πας σχολείο στο Άγιον Όρος; Των γονιών σου;
-Όχι, δική μου.
-Μόνος σου το αποφάσισες;
-Ναι. Μου διηγήθηκε ο π. Γεράσιμος (Μάρις από την Προδρόμου) για την Αθωνιάδα και αποφάσισα να έλθω στο Άγιον Όρος».