Νέοι φίλοι μετά τα 30: Κι όμως, γίνεται

Όταν ήμασταν ακόμη φοιτητές ή μαθητές, δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι το πώς θα κάνουμε νέες φιλίες είναι ένα ζήτημα που κάποια στιγμή θα μας απασχολήσει. Κατά πάσα πιθανότητα, με την εξαίρεση λίγων κοντινών προσώπων, οι παρέες μας τότε άλλαζαν διαρκώς και αποτελούνταν από άτομα που πλέον θα δυσκολευόμασταν να αναγνωρίσουμε στο δρόμο.

Όσο όμως πλησιάζουμε τη δεκαετία των 30, και ακόμη περισσότερο αφού την ξεπεράσουμε, τα πράγματα παύουν να είναι τόσο εύκολα: Η δουλειά, οι οικογενειακές υποχρεώσεις – είτε είναι δικές μας είτε των φίλων μας – και το γεγονός ότι δεν περνάμε τις μέρες μας αποκλειστικά ανάμεσα σε άτομα με τα οποία βρισκόμαστε στην ίδια ηλικία και έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, ίσως μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε τη δημιουργία νέων φιλικών σχέσεων ως τεράστιο άθλο. Ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα, η καθημερινότητά μας μάς προσφέρει αρκετές ευκαιρίες, αρκεί να είμαστε σε ετοιμότητα να τις εκμεταλλευτούμε.

Στο γραφείο
Περνάμε το ένα τρίτο της καθημερινότητάς μας στη δουλειά. Δεν είναι, λοιπόν, κρίμα οι σχέσεις μας με τους συναδέλφους μας να παραμένουν επιφανειακές; Φυσικά, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην ταιριάζετε με όλα τα άτομα με τα οποία δουλεύετε, όμως ενδέχεται να έχετε βιαστεί να απορρίψετε ορισμένα από αυτά πριν αφήσετε το περιθώριο που απαιτείται για να γνωριστείτε καλύτερα. Μην περιοριστείτε στην ομάδα με την οποία συνεργάζεστε άμεσα: Ο επόμενος φίλος σας ίσως έχει άλλο αντικείμενο από εσάς ή ίσως «κρύβεται» σε έναν άλλο όροφο.

Πώς θα το κάνετε
Μην νιώθετε υποχρεωμένοι να μιλήσετε σε κάποιον ή κάποια χωρίς αφορμή. Αν οι γενικόλογες συζητήσεις σας δυσκολεύουν, αυτή η προσπάθεια ίσως ναυαγήσει σε μια θάλασσα αμηχανίας. Αντ’ αυτού, μπορείτε να ξεκινήσετε από ένα σχόλιο για την τελευταία σύσκεψη στην οποία συμμετείχατε και οι δύο ή για ένα πρότζεκτ στο οποίο εμπλέκεστε.

Στο γυμναστήριο
Αν επιλέξετε ομαδικά αθλήματα ή προπονήσεις, δημιουργείτε αυτομάτως ένα πεδίο κοινωνικοποίησης. Έχετε γύρω σας άτομα μαζί με τα οποία ιδρώνετε, κουράζεστε, προσπαθείτε και μπροστά στα οποία – ας το παραδεχτούμε – αισθάνεστε αρκετά αστείοι καθώς επιχειρείτε για πρώτη φορά μια περίπλοκη κίνηση. Ταυτόχρονα, η έκκριση ενδορφινών και οι επιτυχίες που σημειώνετε σας αφήνουν σε μία σχεδόν… εορταστική διάθεση. Γιατί να μην βγείτε για έναν καφέ μετά την προπόνηση;

Πώς θα το κάνετε
Μετά από έναν αριθμό προπονήσεων πιθανότατα ήδη αισθάνεστε έναν βαθμό οικειότητας απέναντι στους υπόλοιπους. Στο κάτω – κάτω ξέρετε ήδη ότι έχετε τουλάχιστον ένα κοινό ενδιαφέρον! Την επόμενη φορά, πιάστε κουβέντα με εκείνη την κοπέλα που σας φάνηκε φιλική σχολιάζοντας τη δυσκολία της σημερινής προπόνησης ή ζητήστε της να σας προτείνει κατάλληλα παπούτσια για το άθλημα που κάνετε μαζί.

Στο διαδίκτυο
Αγνοήστε τις φωνές που ταυτίζουν το internet με την αποξένωση: Όταν δουλεύουμε (τουλάχιστον) οκτώ ώρες τη μέρα – χωρίς καν να μετράμε τις μετακινήσεις από και προς το γραφείο – μόνο και μόνο για να επιστρέψουμε στο σπίτι και να αντικρίσουμε μια ατέλειωτη λίστα από εκκρεμότητες, η… τρισδιάστατη κοινωνικοποίηση δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Αν είστε ενεργοί στα social media ή σε κάποιο από τα διάφορα φόρουμ, είναι πιθανό ότι ήδη έχετε κάποια επικοινωνία με ανθρώπους που δεν έχετε ακόμη γνωρίσει από κοντά. Το τελευταίο μπορεί να αλλάξει άμεσα!

Πώς θα το κάνετε
Πολλές διαδικτυακές ομάδες διοργανώνουν εκδηλώσεις προκειμένου τα μέλη τους να συναντηθούν. Γιατί να μην δοκιμάσετε να πάτε στην επόμενη; Αν έχετε έντονη δραστηριότητα στην ομάδα, είναι πιθανό να σας προσεγγίσουν από μόνα τους κάποια από τα υπόλοιπα μέλη που θα σας αναγνωρίσουν από τη φωτογραφία προφίλ σας – και φυσικά, τίποτα δεν σας σταματάει από το να πλησιάσετε εσείς κάποιον ή κάποια που ήδη σας είναι συμπαθής. Εναλλακτικά, αν η ομάδα στην οποία ανήκετε περιστρέφεται γύρω από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή ασχολία μπορείτε να προσφέρετε τη βοήθειά σας σε άλλα μέλη, δίνοντας για παράδειγμα συμβουλές, και δημιουργώντας έτσι μια πρώτη ευκαιρία για συζήτηση.

Στις διακοπές
Ίσως δεν υπάρχει περίοδος κατά την οποία να είμαστε τόσο χαλαροί και κοινωνικοί όσο στη διάρκεια της καλοκαιρινής μας άδειας. Οι λίγες μέρες που περνάμε στο ξενοδοχείο ή το camping είναι αρκετές για να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας, και οι «γείτονές» μας σύντομα μας γίνονται οικείοι ως φυσιογνωμίες. Αντί για καλοκαιρινό έρωτα, λοιπόν, φέτος μπορείτε να βιώσετε μια καλοκαιρινή φιλία – η οποία έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να κρατήσει για πάντα!

Πώς θα το κάνετε
Ζητήστε βοήθεια: Αν μόλις έχετε φτάσει στον προορισμό σας, τα άτομα που έχουν ήδη περάσει δύο – τρεις μέρες εκεί θα έχουν προλάβει να ανακαλύψουν τουλάχιστον μια ωραία ταβέρνα ή μια καταγάλανη παραλία. Ήδη από τη σύντομη συζήτηση για τις πληροφορίες θα έχετε ορισμένες ενδείξεις για το κατά πόσον ταιριάζετε με το συγκεκριμένο άτομο ή άτομα. Αργότερα ή την επόμενη μέρα μπορείτε να συνεχίσετε την αλληλεπίδρασή σας με τις εντυπώσεις σας από το εστιατόριο που τους άρεσε ή και με μία δική σας πρόταση με βάση τις πρώτες σας βόλτες στο νησί.

Τέλος, μπορεί όλα τα παραπάνω να σας φαίνονται απλά, στην πραγματικότητα όμως οι ανθρώπινες σχέσεις σπάνια εξελίσσονται βασισμένες σε κινηματογραφικά σενάρια. Το μόνο που χρειάζεστε για να χτίσετε μια νέα φιλία είναι η καλή σας διάθεση και η προσπάθειά σας να μην αποκλείετε πρόσωπα και περιστάσεις χωρίς να τους δώσετε μία ευκαιρία.

Πηγή