Νέο μηνιαίο κρατικό voucher έως 800 ευρώ σε παιδιά-Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή-Ποιους αφορά και τι πρέπει να γνωρίζετε
Εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2025 (Ιουλίου-Δεκεμβρίου) αναμένεται να χορηγηθεί το μηνιαίο voucher έως 800 ευρώ σε κάθε τέκνο ενός νοικοκυριού αλλά υπό προϋποθέσεις, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της “Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης για Παιδιά Ηλικίας 0 έως 6 ετών”.
Το voucher αυτό αφορά παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αναπτυξιακών διαταραχών από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 6 ετών .Επίσης επισημαίνεται πως ο στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ενίσχυση των παιδιών αυτών και η εν γένει υποστήριξη και κοινωνική ένταξη των οικογενειών τους.
Ενδεικτικά οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
- οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία,
- οι δήμοι,
- τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας,
- οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα
Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω πρόγραμμα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Α. Tα ποσά
1α. Η «αξία τοποθέτησης» (voucher) για κάθε ωφελούμενο παιδί ανέρχεται σε:
i. 800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που σύμφωνα με το ΕΠΠΠΑΠ προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,
ii. 600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που σύμφωνα με το ΕΠΠΠΑΠ προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα ή
iii. 400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που σύμφωνα με το ΕΠΠΠΑΠ προβλέπεται η παροχή κατ’ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.
Σε κάθε περίπτωση για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.
β. Οι συναντήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του Παρόχου με το παιδί και την οικογένεια στο πλαίσιο της σύνταξης του ΕΠΠΠΑΠ του άρθρου 10 προηγούνται της παροχής των ως άνω συνεδριών και δεν προσμετρώνται σε αυτές.
2. Ενέργειες Αιτούντων/Νομίμων Εκπροσώπων:
α. Οι Νόμιμοι Εκπρόσωποι αφού καταστούν δικαιούχοι της «αξίας τοποθέτησης» (voucher) για το ωφελούμενο παιδί μπορούν να απευθύνονται σε οποιονδήποτε Πάροχο, που είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Παρόχων Οικογενειοκεντρικής ΠΠΠ.
β. Η εγγραφή γίνεται με την υπογραφή τυποποιημένης σύμβασης, μεταξύ του Νομίμου Εκπροσώπου και του Παρόχου, στην οποία προσδιορίζονται ιδίως:
i. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες.
ii. Το χρονικό διάστημα ενεργοποίησης των vouchers.
iii. Το ανώτατο κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών ανά μήνα.
iv. Οι υποχρεώσεις των Παρόχων, και ιδίως ως προς την ευθύνη ηλεκτρονικής καταγραφής κάθε συνεδρίας.
γ. Η ενεργοποίηση των vouchers θα μπορεί να πραγματοποιείται από την 1η έως την 7η ημέρα του επόμενου μήνα που ακολουθεί την υπογραφή τυποποιημένης σύμβασης. Σε περίπτωση μη ενεργοποίησης, ο Πάροχος δεν αποζημιώνεται.
δ. Οι Νόμιμοι Εκπρόσωποι εξουσιοδοτούν ηλεκτρονικά την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. να διενεργεί τις πληρωμές προς τον Πάροχο για λογαριασμό τους.
3. Ενέργειες Παρόχων:
α. Oι Πάροχοι, έχουν πρόσβαση και καταχωρούν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα του άρθρου 18 της παρούσας τα ακόλουθα έγγραφα:
i. Την υπογεγραμμένη τυποποιημένη σύμβαση,
ii. κάθε voucher για το οποίο συνάπτουν σύμβαση,
iii. υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του Παρόχου περί αποδοχής των όρων του προγράμματος και δήλωσης αριθμού λογαριασμού τραπέζης, στον οποίο θα γίνονται οι πληρωμές,
iv. υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του Παρόχου ότι δεν λαμβάνει παράλληλα αποζημίωση από δημόσιο φορέα για το ίδιο φυσικό αντικείμενο για το οποίο λαμβάνει την αξία τοποθέτησης (voucher) στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ΠΠΠ και
v. στην περίπτωση ιατρικής γνωμάτευσης των περ. β’ και γ’ του άρθρου 5 του παρόντος: υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του Παρόχου περί του ότι ο
ιατρός της διεπιστημονικής ομάδας που θα υποστηρίξει το ωφελούμενο παιδί σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 7 ή την περ. α’ του άρθρου 8 του παρόντος δεν ταυτίζεται με το πρόσωπο που εξέδωσε την ιατρική γνωμάτευση της περ. β ή γ’ του άρθρου 5 αντίστοιχα για το παιδί αυτό.
β. Οι Πάροχοι υποβάλλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα του άρθρου 18 συμπληρωματικά έγγραφα όπως αυτά προσδιορίζονται στη σχετική πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών ενός Παρόχου και όταν κρίνεται απαραίτητο, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. συντάσσει σχετικό Έντυπο Διοικητικού Ελέγχου και ενημερώνει τον Πάροχο.
4. Για κάθε άλλη λεπτομέρεια επί της παραπάνω διαδικασίας, η Ε.Ε,Τ.Α.Α. Α.Ε. εκδίδει σχετική οδηγία στον επίσημο ηλεκτρονικό ιστότοπό της.
Β. Προσωπικό – Διεπιστημονική ομάδα
1. Ο Πάροχος στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας, υποχρεούται να διαθέτει διεπιστημονική μονάδα ΠΠΠ, η οποία αποτελείται τουλάχιστον από έξι (6) μέλη και πιο συγκεκριμένα από:
- Έναν (1) αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο,
- έναν (1) ψυχολόγο,
- έναν (1) κοινωνικό λειτουργό,
- έναν (1) εργοθεραπευτή,
- έναν (1)λογοθεραπευτή και 1 Μέλος εκ των ακολούθων ειδικοτήτων: Φυσικοθεραπευτή ή ειδικού παιδαγωγού ή απόφοιτου τμήματος φυσικής αγωγής με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή.
2. Η ύπαρξη διεπιστημονικής ομάδας με την κατ’ ελάχιστον ως άνω σύνθεση είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να συμμετέχει ένας Πάροχος στο Πρόγραμμα.
3. Επικουρικά και επιπλέον των ανωτέρω ειδικοτήτων, δύναται η σύνθεση της διεπιστημονικής ομάδας να περιλαμβάνει και άλλους επαγγελματίες ιδίως, νοσηλευτές, παιγνιοθεραπευτές, δραματοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές, εικαστικούς θεραπευτές, εκπαιδευτικούς ειδικής φυσικής αγωγής και θεραπευτικής κολύμβησης.
4. Με απόφαση του Παρόχου ορίζεται Συντονιστής, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία και τη διοικητική ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος
ΠΠΠ του συγκεκριμένου Παρόχου. Ο Συντονιστής μπορεί να είναι είτε μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, είτε πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ των κλάδων των ανθρωπιστικών ή κοινωνικών επιστημών ή επιστημών υγείας που ανήκουν στο προσωπικό του Παρόχου.
5. Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας συνεργάζονται υποχρεωτικά μεταξύ τους και παρέχουν από κοινού υποστηρικτικό πλαίσιο στο παιδί και την οικογένεια. Η σύνθεση της διεπιστημονικής ομάδας δύναται να διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των ωφελουμένων στο πρόγραμμα ΠΠΠ, που υποστηρίζει ο εκάστοτε Πάροχος σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού και οικογένειας, τον τύπο της αναπηρίας ή αναπτυξιακής διαταραχής. Ένα μέλος της διεπιστημονικής ομάδας ορίζεται κάθε φορά ως Πρόσωπο Αναφοράς για την οικογένεια. Το Πρόσωπο Αναφοράς μεταβαίνει συστηματικά στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού, επικοινωνεί με την οικογένεια εστιάζοντας στις ανάγκες και τις επιθυμίες της, μεταφέρει τη συνολική προσέγγιση της διεπιστημονικής ομάδας και έχει την ευθύνη υλοποίησης του Εξατομικευμένου Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης για το συγκεκριμένο παιδί.
6. Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του Παρόχου ΠΠΠ θα πρέπει:
α. Να διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή νομίμως προβλέπεται.
β. Να μην έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα:
βα. για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα σχετικά
με την οικογένεια των άρθρων 360 και 360 Α του Ποινικού Κώδικα(ν. 4619/2019),
ββ. για εγκλήματα του ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας,
βγ. εμπορία ανθρώπων σύμφωνα με το άρθρο 323Α του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019) και τον ν. 4251/2014 (Α’ 80), βδ. εμπορία ναρκωτικών σύμφωνα με τον ν. 4139/2013 (Α’ 74), βε. τα εγκλήματα των άρθρων 299, 306, 308 έως 312 και 324 του Ποινικού Κώδικα και
ζζ) τα εγκλήματα του άρθρου 38 του ν. 4624/2019 (Α’ 137). Η απαγόρευση εκτείνεται και στις περιπτώσεις που εκκρεμεί ποινική δίωξη ή βρίσκεται σε ισχύ οριστική ή τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση, η οποία δεν έχει καταστεί αμετάκλητη.
7. Η προϋπόθεση του στοιχείου β της παρ. 6 του παρόντος καταλαμβάνει και τους νομίμους εκπροσώπους του εκάστοτε Παρόχου.
Γ.Η αξιολόγηση των διαταραχών
Η αξιολόγηση και διαπίστωση της αναπηρίας, της αναπτυξιακής διαταραχής ή της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης αυτών προσδιορίζεται κατά περίπτωση ως εξής:
- Με γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας, από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Παρόχου Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) που είναι σε ισχύ ή ισχύουσες αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α. Σ.Υ. Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ. Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος.
- Με ιατρική γνωμάτευση αναπτυξιακού παιδιάτρου ή παιδοψυχίατρου, ή παιδονευρολόγου, ή νεογνολόγου, ή ιατρού σχετικής με την πάθηση ειδικότητας όπως, ενδεικτικά, ιατρού φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ωτορινολαρυγγολόγου ή οφθαλμίατρου. Η ιατρική γνωμάτευση χορηγείται είτε από δημόσιο φορέα είτε από ιδιώτη ιατρό.
Σε περίπτωση που οι Αιτούντες διαμένουν σε μικρούς νησιωτικούς δήμους με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2Α του ν. 3852/2010 (Α’ 87), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η βεβαίωση αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών δύναται να χορηγηθεί από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί λαμβάνοντας υπόψη τα αναπτυξιακά ορόσημα τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού καθώς και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την «Παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).
Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ για το επίδομα εδώ