Νέο πακέτο μέτρων στήριξης τον Ιανουάριο- Θα παραταθούν τα ισχύοντα


Καθώς η παράταση του lockdown επιδεινώνει το κλίμα στην οικονομία και επιτείνει τα προβλήματα των επιχειρήσεων, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο αποφασίζει να ετοιμάσει ένα ακόμη πακέτο μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, τη διατήρηση της απασχόλησης και τη δημιουργία επιδοτούμενων νέων θέσεων απασχόλησης.

Στα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζονται εναλλακτικά προσχέδια και συζητούνται πολλές προτάσεις για παρεμβάσεις που θα καταστούν αναγκαίες και μπορεί να αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, με βάση την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και σε συνάρτηση με την άρση ή μη – και σε ποιά έκταση – των περιορισμών στη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων  και στις μετακινήσεις.

Κρίσιμο στοιχείο θα είναι το άνοιγμα ή μη της αγοράς την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, κατά την οποία επιχειρήσεων πολλών κλάδων πραγματοποιούν σημαντικό μέρος του τζίρου τους.

“Οσο χρειασθεί ακόμη”

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τα μέτρα που θα αποφασιστούν τον Ιανουάριο θα είναι “καινούργια” και θα συμπληρώνουν τα ήδη ισχύοντα, τα οποία θα παραταθούν.  Θα επιδιωχθεί να ενισχυθούν επιχειρήσεις και κλάδοι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα μακροχρόνια προβλήματα και δεν μπόρεσαν ενδεχομένως να αξιοποιήσουν επαρκώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι τώρα.

Οπως τονίζεται κατηγορηματικά από στελέχη του ΥΠΟΙΚ, τα ισχύοντα μέτρα στήριξης θα παραταθούν. Σχετική διαβεβαίωση έδωσε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση

θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί, και μέσα στο 2021, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό κόστος και να μπορέσουν να ανακάμψουν όσο ταχύτερα γίνεται

5ος και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής

Τον Ιανουάριο αναμένεται και ο νέος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, στον οποίο θα διατηρηθεί ο όρος ότι η ωφελούμενη επιχείρηση θα πρέπει να επιστρέψει μόνον το 50% του ποσού που θα πάρει. Δηλαδή το ήμισυ του “δανείου” θα είναι ουσιαστικά δωρεάν  κρατική επιδότηση.

Θα αλλάξει όμως το κριτήριο διατήρησης των θέσεων εργασίας, το οποίο θα γίνει αυστηρότερο:

  • Η δανειοδοτούμενη-επιχορηγούμενη επιχείρηση θα υποχρεούται να διατηρήσει τον αριθμό εργαζομένων της΄περισσότερους μήνες – μέχρι τον Ιούνιο του 2021, αντί του Απριλίου που προβλέπεται στον τέταρτο κύκλο.

Στον 5ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής προβλέπεται ότι θα ενταχθούν πάνω από 300.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες θα κατανεμηθούν τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ.

Θα ακολουθήσει ένας ακόμη κύκλος, που θα βοηθήσει πολλές επιχειρήσεις να “σταθούν στα πόδια” τους μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο, όταν ανένεται ότι η οικονομία θα αρχίσει να επιστρέφει την κανονικότητα – εφ’ όσον βέβαια έχει παρέλθει η υγειονομική κρίση.



Πηγή