Νέο poll του Act for Earth: Πόσο καλά ενημερωμένοι για την ανακύκλωση αισθάνεστε;
Η ανακύκλωση θεωρείται βασικός πυλώνας της κυκλικής οικονομίας και -θεωρητικά, τουλάχιστον- στη χώρα μας εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια.
Εν τούτοις, η εικόνα των μπλε κάδων γεμάτων απορρίμματα που μόνο ανακυκλώσιμες συσκευασίες δεν θεωρούνται, έχει εντυπωθεί σε μεγάλο μέρος των πολιτών, που πλέον αμφισβητούν το πώς και εάν γίνεται ανακύκλωση στην Ελλάδα.
Τόσο εκ μέρους των πολιτών όσο και εκ μέρους της διοίκησης (τοπικής και κεντρικής), συνήθως, δεν γίνεται κατάλληλη συλλογή των προς ανακύκλωση συσκευασιών, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να είναι μάταιη.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός άλλωστε πως η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ουραγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τα απορρίμματα που ανακυκλώνονται, σε αναλογία με τα υπόλοιπα.
Άξιο παρατήρησης είναι και το γεγονός πως το ποσοστό όσων εφαρμόζουν ανακύκλωση όπου κι αν βρίσκονται παραμένει μικρό. Είναι βέβαιο πως σε αυτόν τον τομέα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να διανύσουν δρόμο, προτρέποντας τους εργαζόμενους να τηρούν τους κανόνες της ανακύκλωσης όσο εργάζονται. Το παράδειγμα του γραφείου ή του καταστήματος όπου εργάζεται κάποιος, μπορεί ευκολότερα να το μεταφέρει και να το υιοθετήσει στο σπίτι του, εφόσον έχει δει πώς γίνεται και – κυρίως – πώς οργανώνεται καλύτερα κάτι τέτοιο.
Ήδη, πάντως, από την 1η Ιουνίου, οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων που περιέχουν PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) επιβαρύνονται με τέλος ανακύκλωσης ύψους 0,08 ευρώ. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους. Οι καταναλωτές βλέπουν στις αποδείξεις αγορών τους έναν φόρο ύψους 8 λεπτών για κάθε προϊόν, η συσκευασία του οποίου περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).
Κομποστοποίηση: Μια μέθοδος που θα ήθελαν να εφαρμόσουν οι πολίτες
Ενθαρρυντικά, ως προς την κομποστοποίηση, ήταν τα αποτελέσματα του προηγούμενου poll του Act for Earth. Στο ερώτημα: «Γνωρίζετε την κομποστοποίηση και θα θέλατε να κάνατε στο σπίτι σας;», οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 35% πως τη γνωρίζουν και την εφαρμόζουν ήδη, ενώ επίσης ένα 35% απάντησε πως θα ήθελε να την εφαρμόσει καθώς φαίνεται ως «καλή λύση».
Αναλυτικά, οι απαντήσεις των πολιτών:
– Ναι, το έχω ήδη εφαρμόσει 35%
– Ναι, αρκεί να είχα στήριξη από τον δήμο μου 27,5%
– Δεν γνωρίζω αρκετά, αλλά μου φαίνεται καλή λύση 35%
– Όχι, δεν με αφορά ως μέθοδος 2,5%
Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία, κατά την οποία αυτά τα οργανικά υλικά μετατρέπονται στο λεγόμενο κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό, δηλαδή μία σκούρα ουσία, με πλούσια υφή, που πρακτικά χρησιμοποιείται ως φυτικό λίπασμα. Ουσιαστικά, με την κομποστοποίηση, μετατρέπουμε τα σκουπίδια μας σε πλούσιο φυσικό λίπασμα, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο χώμα στις γλάστρες του μπαλκονιού μας ή στον κήπο μας, την ώρα που μειώνουμε τα σκουπίδια που πετάμε στους κοινούς κάδους απορριμμάτων, τη χρήση χημικών λιπασμάτων, αλλά και την ενέργεια που καταναλώνεται για την παρασκευή τους.