Νίκος Δένδιας: Δε διανοούμαι ότι κάποιος θα επιχειρούσε να με παρακολουθήσει – Τι είπε για Τουρκία & Αλβανία
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη, ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στον νότιο τομέα της Αθήνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στις τουρκικές εκλογές, τις υποκλοπές αλλά και πιθανές συνεργασίες στις 22 του Μάη.
«Πιθανολογούσαμε την επικράτηση Ερντογάν»
«Στο ΥΠΕΞ πιθανολογούσαμε την επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν, αντίθετα από όλες τις μετρήσεις και ίσως τους περισσότερους φίλους μας στη Δύση, που ίσως θεωρούσαν ότι θα χάσει την εκλογή.
»Έχει ήδη κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εφόσον κερδίσει και την προεδρική εκλογή, αυτό φαίνεται, έχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Πρέπει κανείς να υποθέσει ότι είναι η τελευταία θητεία του, είναι βέβαιο ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να αφήσει το στίγμα του στην Τουρκία», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η ελληνοτουρκική φιλία είναι κάτι το οποίο Ερντογάν θα πρέπει να αφήσει ως παρακαταθήκη του.
«Υπήρξε πολυπράγμων, είχε διαφορετικές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα μέσα στη μακρά πορεία της προεδρικής του θητείας. Εάν σε αυτήν τη θητεία αποφασίσει ότι η ελληνοτουρκική φιλία είναι κάτι το οποίο πρέπει να αφήσει πίσω του, κατά την άποψή μου θα είναι μια σοφή και λαμπρή επιλογή, τότε νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι.
»Δεν είναι αυτή η πλειοψηφική πιθανότητα, αντιθέτως ούτε αφελείς είμαστε, όμως υπάρχει μια ευκαιρία, ένα παράθυρο, που ίσως μπορέσουμε να το κάνουμε πόρτα και αξίζει να προσπαθήσουμε. Αν αποτύχουμε, θα βρεθούμε ακριβώς εκεί που βρισκόμασταν πριν».
«Μέγα σκάνδαλο η σύλληψη Μπελέρη»
Αναφερόμενος στις τοπικές εκλογές στη Χιμάρα της Αλβανίας, με τη φυλάκιση του ελληνικής καταγωγής υποψηφίου, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κατάφερε τελικά να επικρατήσει παρά τη δίωξή του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιδράσει με τον τρόπο που πρέπει.
«Υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση την οποία έχω κάνει. Λέω ότι αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, υπογραμμίζω δύο φορές τη λέξη αδιάσειστα, τότε η συγκεκριμένη σύλληψη 48 ώρες πριν από τις εκλογές, συνιστά μέγα σκάνδαλο. Περιμένουμε να δούμε τι συμβαίνει, έχει παραπεμφθεί το θέμα στην ειδική εισαγγελία, και θα είμαστε απολύτως έτοιμοι να αντιδράσουμε με τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουμε.
»(Ο Έντι Ράμα) έδινε την εικόνα ενός μετριοπαθούς ανθρώπου. Και αυτό δεν ήταν απλώς η εικόνα, ήταν η τοποθέτηση στο ζήτημα του χαρακτηρισμού των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στο Ιόνιο. Επί Ράμα, αυτή η συζήτηση προχώρησε περισσότερο από κάθε άλλη πλευρά».
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η ενταξιακή ρότα της Αλβανίας στην ΕΕ περνάει μέσα από παρόμοιες αποφάσεις της, οι οποίες ήδη επηρεάζουν την πορεία της.
«Είναι προφανές ότι μέσα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας (σ.σ. στην ΕΕ) τα δικαιώματα, όχι μόνο της ελληνικής μειονότητας, της ομογένειας, αλλά και γενικά τα θέματα δικαίου στη χώρα, είναι υπ’ αριθμόν ένα, και ότι η Αλβανία δεν πρόκειται να προχωρήσει ένα βήμα προς την ΕΕ αν αυτά δεν τα εγγυηθεί με τρόπο που είναι ευρωπαϊκά αποδεκτός.
»Άρα, οι οποιεσδήποτε γενναιότητες του τύπου θα επιβάλλουμε, θα κάνουμε, θα ράνουμε, έχουν ήδη ενταχτεί στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και τα εκ του περισσού είναι απλά στοιχεία που λέγονται για την εσωτερική κατανάλωση».
Όσο για την αξιολόγηση της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στην ελληνική μειονότητα;
«Με έναν τρόπο που μου επιτρέπει να ελπίζω, αλλά να μην είμαι αρκετά ικανοποιημένος».
«Να ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι θέλει»
«Αλλαγή στάσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ» τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα.
«Είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα κυβέρνησης ηττημένων. Μετά είχε όχι στην κυβέρνηση των ηττημένων. Τώρα, αφήνει ανοιχτή μια συζήτηση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού που πάλι θα είναι, φαντάζομαι εννοεί, κυβέρνηση των ηττημένων, διότι αν έχει κερδίσει τις εκλογές, από εκεί και πέρα δεν τίθεται κανέναν θέμα, δεν χρειάζεται να είναι ειδικού σκοπού.
»Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τι θέλει και να θέσει τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, καθαρά το διακύβευμα στην ελληνική κοινωνία; Αν το διακύβευμα είναι αυτό, να μας το πει και να απαντήσουμε σε αυτό. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε τρεις διαφορετικές θέσεις σε διάστημα μιας εβδομάδας».
Όσο για το πρόγραμμα της ΝΔ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε:
«Εμείς καταθέτουμε μια πλήρη πρόταση. Πρώτον, στον εκλογικό νόμο, ενισχυμένη αναλογική. Δεύτερον, κόμμα, η ΝΔ όχι συνεργασίες κομμάτων, δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι το καλύτερο για τη χώρα. Το κριτήριο εδώ είναι, τι είναι αποδοτικότερο για τον τόπο. Το τρίτο, εκλογικό σύστημα, κόμμα, αρχηγός, πρωθυπουργός. Λέμε καθαρά επικεφαλής ο αρχηγός μας, ο νυν πρωθυπουργός. Αυτή είναι η πρότασή μας.
»Αν αρχίζω και συζητάω εναλλακτική τοποθέτηση, αυτό θα σημαίνει ότι αποδέχομαι την απόρριψη της πρότασής μας. Λέμε θα κερδίσουμε τις εκλογές. Δε λέμε θα πάμε, θα γίνουμε πρώτο κόμμα αλλά στην πραγματικότητα δε θα κερδίσουμε τις εκλογές. Δε μας τρομάζει η μοναξιά. Θέλουμε να είμαστε μόνοι μας.
»Η ΝΔ έχει ένα ολόκληρο σύστημα ιδεών και μια θεωρία διακυβέρνησης την οποία προτιμά να εφαρμόσει μόνη της και να έχει και την τελική ευθύνη, μόνη της, απέναντι στην ελληνική κοινωνία για το αποτέλεσμα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα περίεργη, σε μια φάση καλής μετάβασης, αλλά χρειάζεται σταθερό τιμόνι».
«Δε διανοούμαι ότι κάποιος επιχείρησε να με παρακολουθήσει»
Σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την εμπλοκή του ονόματός του σε αυτό, ο Νίκος Δένδιας τόνισε:
«Δεν έχω καμία ένδειξη ότι εμένα κάποιος με παρακολούθησε. Ούτε είναι δουλειά μου να διαψεύσω, ούτε να αποδεχθώ. Και είπα και κάτι ακόμα πιο βαρύ. Ότι εάν κάποιος διανοήθηκε να προσπαθήσει να με παρακολουθήσει, αυτό είναι κακούργημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε μια σειρά χωρών του πλανήτη, γιατί δε συνομιλώ μόνο εντός της χώρας.
»Δεν διανοούμαι ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα το σκεφτόταν. Δεν έχω κανένα στοιχείο που να μου επιτρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι κάποιος διανοήθηκε να επιχειρήσει να με παρακολουθήσει, για τον απλό λόγο ότι θα υπάρξουν 50 – 60 εισαγγελείς να τον διώκουν. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται.
»Τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός πάρα πολύ καθαρά στο θέμα, εγώ δεν έχω να πω τίποτε άλλο από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.