Νησιά Αιγαίου: Βουλιάζουν από τουρίστες οι δημοφιλείς προορισμοί


Ο κ. Χατζημάρκος μίλησε για τον κόσμο που έχει κατακλύσει τα ελληνικά νησιά αλλά και τις προσδοκίες σε σχέση με πέρσι.

«Για εμάς η ιστορική χρονιά είναι το 2022, ενώ για κάποιους άλλους το 2019. Εμείς το 2022 στο νότιο Αιγαίο είχαμε μία πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2019. Σήμερα παρατηρούμε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου είμαστε 4% πάνω απ΄ το ιστορικό ρεκόρ του 2022 και είμαστε περίπου 13% πάνω από το 2019», είπε αρχικά.

«Άρα σε επίπεδο αφίξεων υπάρχει ευημερία, και είμαστε πολύ πάνω από το αναμενόμενο, γιατί όταν κάνεις κάθε χρόνο ρεκόρ αναρωτιέσαι αν αυτό θα έχει διάρκεια. Τα νούμερα αφορούν μόνο ξένους επιβάτες, στα 5 διεθνή αεροδρόμια του νοτίου Αιγαίου, είναι Ρόδος, Μύκονος, Κως, Σαντορίνη και Κάρπαθος», συμπλήρωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Για τις τιμές των εισιτηρίων υπογράμμισε πως, «γίνεται μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να βελτιωθεί το περιβάλλον αυτό σε ό,τι αφορά στο κόστος των μετακινήσεων. Έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις αλλά οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς σε κάποια σημεία είναι αμείλικτοι. Πιστεύω πως τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις θα είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε».

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν κάποιες επιχειρήσεις, με αφορμή στο beach bar στη Ρόδο, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε πως, «δεν νομίζω ότι αυτό προκαλεί έκπληξη σε κανέναν Έλληνα. Ως λαός έχουμε άριστες επιδόσεις στην αυθαιρεσία, τουλάχιστον στην μεταπολιτευτική μας ιστορία. Αυτό έχει γίνει με το κεντρικό κράτος άλλοτε να στρέφει το βλέμμα του «πονηρά» άλλοτε να κλείνει το μάτι στην αυθαιρεσία και άλλοτε να την «νομιμοποιεί». Η αυθαίρετη δόμηση στην Ελλάδα είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Τα νησιά δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την υπόλοιπη χώρα. Μιλάω για τον λαό μας συνολικά και πώς 10ετίες τώρα έχει «εκπαιδευτεί» σε αυτό. Το ζήτημα θέλει μία διαφορετική συνολική αντιμετώπιση με νέο διοικητικό περιβάλλον σε κεντρικό επίπεδο. Θέλει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε αποφάσεις συλλογικών οργάνων ώστε να μας δοθούν αρμοδιότητες για να παρεμβαίνουμε αποφασιστικά. Όμως η νομοθεσία μας έχει σαν «τηλεθεατές». Δεν θέλουμε να κρυφτούμε από το πρόβλημα, θέλουμε να το αναδείξουμε και να αναλάβουμε έναν δύσκολο ρόλο γιατί αγαπάμε την ευθύνη. Τα νησιά μας δεν είναι μόνο ένας τόπος που μπορούμε να αντλούμε μόνο τέτοιους είδους ειδήσεις. Τα νησιά μας έχουν φέρει υπέροχες σπουδές και νίκες στη χώρα, πχ η Αστυπάλαια, η Τήλος, η Χάλκη και η Ρόδος. Εχουμε λαμπερά παραδείγματα. Στην Αστυπάλαια έχουμε το mobility on demand, στην Τήλο έχουμε τον πρώτο τόπο στον κόσμο που είναι zero waste, δεν έχει κάδους απορριμμάτων, έχει κλείσει ο ΧΥΤΑ και 1,5 χρόνο μετά δεν έχουμε θάψει ούτε ένα κιλό στη γη. Έχουμε πέτυχει να γίνεται ανακύκλωση στο 87% και 13% κομποστοποίηση. Στη Χάλκη έχουμε το πρώτο Greco island».



Πηγή