Νοσοκομειακοί Γιατροί Πύργου – Η Ηλεία έχει ανάγκη από ένα νοσοκομείο
Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο του Πύργου η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεοδώρα Νικολόπουλου.
Η κα Νικολόπουλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μαζί με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας, υποστήριξε ότι η λειτουργία ενός νοσοκομείου στην Ηλεία στην παρούσα κατάσταση είναι μονόδρομος καθώς οι περισσότερες κλινικές στο νοσοκομείο του Πύργου υπολειτουργούν με το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό να έχει ξεπεράσει τα όριά του.
Αφήνοντας σαφείς αιχμές για το Υπ. Υγείας, την 6η ΥΠΕ και τις διοικήσεις, τόνισε ότι προκειμένου να φαίνεται ότι και οι δύο νοσηλευτικές μονάδες βρίσκονται σε λειτουργία θυσιάζουν το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη,οι οποίοι ταλαιπωρούνται, αναγκαζόμενοι να μετακινούνται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, και σε πολλές περιπτώσεις και σε άλλο νομό.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού η κα Νικολόπουλου τόνισε ότι καθημερινά υπερβαίνουν τις σωματικές αλλά και ψυχικές τους αντοχές καθώς οι ιθύνοντες άλλες φορές μέσω απειλών και άλλες φορές μέσω επιστολών ικεσίας τους εξαναγκάζουν σε υπερεργασία.
Αναφερόμενη στην παθολογική κλινική της Ν.Μ Πύργου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι είναι ένα βήμα πριν την αναστολή της λειτουργίας της καθώς καθημερινά εδώ και περίπου οκτώ μήνες εξυπηρετεί και καλύπτει υγιειονομικά όλο το νομό αφού η παράλληλη εφημέρευση και των δύο παθολογικών κλινικών, Πύργου και Αμαλιάδας, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ δεν ίσχυσε.
Στην ήδη επιβεβαρημένη κατάσταση έρχεται να προστεθεί επίσης η αποχώρηση ενός ακόμα παθολόγου με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες παθολόγοι του νομού Ηλείας να είναι πλέον τέσσερις. Το γεγονός αυτό όπως ανέφερε η κα Νικολόπουλου καθιστά όχι μόνο αδύνατη αλλά και παράνομη την καθημερινή εφημέρευση της μίας παθολογικής κλινικής αλλά ακόμα και τη λειτουργία της σε πρωινό ωράριο.
Η θέση αυτή όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, όχι μόνο δεν καλύφθηκε αλλά η 6η ΥΠΕ μετακίνησε και τον μοναδικό επεμβατικό πνευμονολόγο στο Ρίο.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες κλινικές όπως την παιδιατρική, την γυναικολογική, την καρδιολογική αλλά και την χειρουργική κλινική, ανέφερε ότι έχουν αγγίξει το όριο της ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης τους.
Το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό καθημερινά δίνει πραγματικό αγώνα υπερβαίνοντας τις αντοχές του, όπως και στη μονάδα τεχνητού νεφρού στην οποία εκτός από τους 82 μόνιμους ασθενείς εξυπηρετούνται παράλληλα και τα επείγοντα περιστατικά, με μόλις μία μόνιμη και τρεις επικουρικούς ιατρούς.
Άσχημη κατάσταση επικρατεί επίσης και στο Μικροβιολογικό στο οποίο υπάρχουν σαββατοκύριακα που δεν μπορεί να γίνει ούτε μία γενική ούρων, στο Ακτινολογικό τμήμα που δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες του μήνα, χωρίς την συνδρομή των δυο ακτινολόγων από την ΝΜ Αμαλιάδας, στην Ορθοπεδική κλινική που δεν μπορεί να εφημερεύει σε καθημερινή βάση, στη ΜΕΘ στην οποία κινδυνεύει να κλείσει το 5ο κρεβάτι, στην Αιμοδοσία που καλύπτεται από 2 γιατρούς, στην Ψυχιατρική που εφημερεύει 16 μέρες το μήνα καλύπτοντας όλη τη Δυτική Ελλάδα και στην Ουρολογική που εφημερεύει 18 ημέρες το μήνα.
Σε ότι αφορά στους ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, ενδοκρινολόγο, νευρολόγο, γαστρεντερολόγο και νευροχειρουργό, αυτούς όπως τόνισε η κα Νικολοπούλου μπορεί κανείς να τους βρει 5 ή 6 ημέρες το μήνα, συμπληρώνοντας επίσης ότι:
«Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι αυτό που απαιτείται είναι άμεσες προσλήψεις προσωπικού που θα στελεχώσουν και τις 3 νοσηλευτικές μονάδες του Νομού εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία τους και την αυτονομία τους. Αυτές διεκδικούμε και για αυτές αγωνιζόμαστε. Αλλά πότε θα υλοποιηθούν αυτές; Υπάρχει τέτοια πρόθεση από το υπουργείο και την ΥΠΕ; Η εντύπωση που έχουμε είναι πως όχι και πως η υποβάθμιση και η υποστελέχωση του ΕΣΥ θα συνεχιστεί.
Για αυτό, στην παρούσα φάση και μέχρι και αν γίνουν προσλήψεις, η εξασφάλιση της εύρυθμης και έννομης λειτουργίας ενός τουλάχιστον νοσοκομείου στο νομό Ηλείας που να διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή με τη μεταφορά και την ενσωμάτωση σε αυτό ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού είναι μονόδρομος».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο πρόεδρος του ΙΣΠΟ Νίκος Κατσαρός αλλά και ο γραμματέας Χρήστος Γιαννικούλης.