Νοσοκομείο «Σωτηρία»: 32 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα ο νεαρότερος ασθενής στη ΜΕΘ
Διαφορετικά χαρακτηριστικά εμφανίζει το τρίτο πανδημικό κύμα στην Αττική, σε σχέση με τις παλαιότερες νοσηλείες ασθενών. Το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα, όπως λένε οι γιατροί, να υπάρχει αυξημένος αριθμός νεαρότερων ατόμων στις ΜΕΘ, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα χωρίς υποκείμενα ή σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Εικοσιέξι ασθενείς εισήχθησαν μέσα σε ένα 24ωρο σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε όλη τη χώρα. Οι 16 από αυτούς, ήταν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής.
Όσο αυξάνεται το ιικό φορτίο στην κοινότητα της πρωτεύουσας και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, τόσο κατεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων, σύμφωνα με τους γιατρούς.
Στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία» από 32 ετών ξεκινούν οι νοσηλείες των ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η γενική αίσθηση που υπάρχει ανάμεσα στους γιατρούς -καθώς ακόμη δεν έχει γίνει στατιστική και επιστημονική επεξεργασία των στοιχείων- είναι ότι έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με σοβαρή κλινική νόσο.
Η διευθύντρια της ΜΕΘ του “Σωτηρία” Μαρία Νταγάνου, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι υπάρχουν αρκετοί ασθενείς με βαριά Covid μεταξύ 45 και 50, ενώ ορισμένοι δεν πάσχουν καν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα:
“Έχουμε αρκετούς πιο νεαρούς αρρώστους σε σχέση με παλιότερα. Έχουμε ασθενείς από 30 κάτι και πάνω. Είναι και κάποιοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα, αλλά δεν είναι μεγάλο νούμερο. Είναι οι μισοί περίπου. Ξέρετε, εμείς έχουμε και 50 κλίνες κι έχουμε πολύ μεγάλη διακίνηση, αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε στατιστικά από μία Μονάδα. Η γενική εικόνα είναι ότι γενικά είναι νεότεροι όσοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, οπότε είναι και νεότεροι και όσοι νοσηλεύονται στη Μονάδα. Στη δική μας Μονάδα δυστυχώς, κάποιοι δεν έχουν σημαντικά υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή κάποιοι είναι παχύσαρκοι ή υπερτασικοί, χωρίς τίποτε άλλο. Και κάποιοι που δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα”, τονίζει.
ΜΕΘ Σωτηρία: 32 ετών ο νεαρότερος ασθενής
Ο μικρότερος ηλικιακά ασθενής στη νέα ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» είναι 32 ετών, χωρίς κανένα συνοδό πρόβλημα υγείας. Το παρήγορο, ωστόσο, είναι ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν καλύτερη πρόγνωση και συνήθως καταφέρνουν να βγουν υγιείς από τις Μονάδες, λέει η κα. Νταγάνου:
“Έχουν καλύτερη πρόγνωση οι νεότεροι ασθενείς και κυρίως επειδή δεν έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και επειδή, οι μεγάλοι άρρωστοι έχουν συχνά ισορροπίες πολύ ευαίσθητες, που στην προσπάθειά σου να υποστηρίξεις ένα όργανο, μπορεί να σου προκύψει ανεπάρκεια σε κάποιο άλλο. Στους νέους ανθρώπους δεν συμβαίνει αυτό συνήθως. Αυτοί οι ασθενείς, έχουν καλύτερη έκβαση”, σημειώνει η διευθύντρια της ΜΕΘ.
Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ του “Σωτηρία” ακολουθείται το θεραπευτικό πρωτόκολλο της χορήγησης ενός ανταγωνιστή της ιντερλευκίνης, που έχει μπει πρόσφατα στις οδηγίες για την αντιμετώπιση της Covid. Ταυτόχρονα χορηγείται και κορτιζόνη, που αποτελεί το πρώτο εγκεκριμένο και αποδεδειγμένο φάρμακο που μειώνει τη θνητότητα. Ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται το ίδιο καλά όλοι οι ασθενείς στη θεραπεία, σύμφωνα με τους γιατρούς.