Νότια Κορέα: Δύσκολες ώρες για τον πρόεδρο Γιουν μετά το πραξικόπημα – φιάσκο


Φιάσκο

Στρατιωτικός νόμος – αστραπή. Οι πολιτικοί χειρισμοί του προέδρου Γιουν κατέληξαν σε φιάσκο. Επέβαλε στρατιωτικό νόμο και τον πήρε πίσω λίγες ώρες μετά, όμως η Νότια Κορέα βυθίστηκε στο χάος έστω και για μερικές ώρες.

Ο Γιουν εξήγησε ότι με την απόφαση αυτή θέλησε να προστατεύσει τη χώρα από τις βορειοκορεατικές κομμουνιστικές δυνάμεις και να εξοντώσει στοιχεία εχθρικά προς το κράτος.

Στην ουσία, ο στόχος του ήταν να φιμώσει την αντιπολίτευση που έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση καταψήφισε τον προϋπολογισμό και ο πρόεδρος προχώρησε στην επιβολή του στρατιωτικού νόμου.

«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για την προστασία της ελεύθερης Δημοκρατίας της Κορέας από την απειλή των βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων», ανέφερε.

Σφοδρές συγκρούσεις

Έξω από το κτίριο της Βουλής εκτυλίσσονται σκηνές χάους. Πολίτες που αγνόησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας συγκρούονται με τους στρατιώτες που είχαν σφραγίσει το Κοινοβούλιο.

Προσπαθούν να μπουν στη Βουλή και οι στρατιώτες χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού για να τους απωθήσουν. Στρατιωτικά ελικόπτερα κατεβαίνουν στην οροφή του κτιρίου και άρματα μάχης καταλαμβάνουν καίριες θέσεις στους δρόμους.

Οι φόβοι για εμφύλια σύρραξη είναι προ των πυλών και το κυβερνών κόμμα καλεί τον πρόεδρο, που προέρχεται από τις τάξεις του, να άρει τον στρατιωτικό νόμο.
Η ένταση εκτονώνεται όταν γίνεται γνωστό ότι ο πρόεδρος θα πάρει πίσω τον στρατιωτικό νόμο.

Όμως, η ζημιά στο προφίλ του ήδη έχει γίνει.

«Ακόμη κι αν ο στρατιωτικός νόμος έχει αρθεί, δεν μπορεί να αποφύγει τις κατηγορίες για προδοσία. Έγινε ξεκάθαρο σε όλο το έθνος ότι ο πρόεδρος Γιουν δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει τη χώρα. Πρέπει να παραιτηθεί αμέσως. Αυτό είναι το μήνυμα του λαού», δήλωσε ο Παρκ Τσαν Ντάε, ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Έξι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέθεσαν στο κοινοβούλιο εισήγηση για την απομάκρυνση του προέδρου από το αξίωμα. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί ή την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Ο πρόεδρος Γιουν αναγκάστηκε να πάρει πίσω τον στρατιωτικό νόμο όταν απορρίφθηκε παμψηφεί από τη Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως θα κάνει μήνυση για ανταρσία στον πρόεδρο της χώρας και σε υψηλόβαθμα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ήδη, ο υπουργός Άμυνας που ήταν υπέρ της επιβολής του στρατιωτικού νόμου, υπέβαλε την παραίτησή του όπως και όλα τα κυβερνητικά στελέχη.

Είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε ισχύ στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα από τη δεκαετία του 1980.



Πηγή