Ντιπόν: «Η ασυλία της FIFA τελείωσε»


«Θα υπάρξει η εποχή πριν και μετά την ετυμηγορία στη διακυβέρνηση (σ.σ. του ποδοσφαίρου)» δήλωσε στο Ρόιτερ ο δικηγόρος, ο οποίος έγινε διάσημος για τη νίκη του στην υπόθεση Μποσμάν, πριν περίπου 30 χρόνια, που άλλαξε τα πάντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

«Όλοι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν επηρεαστεί από αυτούς τους παράνομους κανονισμούς (που βρίσκονται σε ισχύ από το 2001) και μπορούν πλέον να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις απώλειές τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το τίμημα για την παραβίαση των νόμων της ΕΕ θα υποχρεώσει -επιτέλους- τη FIFA να προσαρμοστεί στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό της διακυβέρνησης» αναφέρει γραπτή δήλωση των δικηγόρων του Ντιαρά, Ζαν-Λουί Ντιπόν και Μάρτιν Χίσελ.

Την ικανοποίησή της για την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εξέφρασε και η Διεθνής Ένωση των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών. «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μόλις εξέδωσε μία σημαντική απόφαση για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας … που θα αλλάξει το τοπίο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η FIFPro, ενώ ο διευθυντής της FIFPro Europe, Μάρτιν Τεριέ, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να αποζημιωθούν όλοι οι παίκτες που «υπήρξαν θύματα του συστήματος (σ.σ. μεταγραφών)».

Σε μία πρώτη αντίδρασή της, η FIFA δηλώνει ικανοποιημένη γιατί «… η νομιμότητα των βασικών αρχών του συστήματος μεταγραφών επιβεβαιώθηκε με τη σημερινή ετυμηγορία. Η απόφαση θέτει υπό αμφισβήτηση μόνο δύο παραγράφους από δύο άρθρα των κανονισμών της FIFA για τις μεταγραφές, τις οποίες τώρα καλείται να εξετάσει το εθνικό δικαστήριο (σ.σ. του Βελγίου, στο οποίο έχει προσφύγει ο Ντιαρά)». «Η FIFA θα αναλύσει την απόφαση σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς πριν προβεί σε περαιτέρω σχόλια» καταλήγει η ανακοίνωση της διεθνούς συνομοσπονδίας.

Στην πράξη, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να «παραιτηθούν» -υπό κάποιες προϋποθέσεις- από το συμβόλαιο που έχουν σε έναν σύλλογο και να υπογράψουν σε άλλον, χωρίς η προηγούμενη ομάδα τους να δικαιούται αποζημίωση, όπως τονίζει ο Ιαν Τζάιλε, επικεφαλής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και ανταγωνισμού στην παγκόσμια δικηγορική εταιρεία “Norton Rose Fulbright”, που εκτιμά ότι, σε βάθος χρόνου, η νέα κατάσταση θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους μεταγραφών. «Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, τα πράγματα θα πρέπει να σταθεροποιηθούν, ώστε να επιτρέψουν στους συλλόγους να παραμείνουν οικονομικά βιώσιμοι. Οι μικρότεροι σύλλογοι, που στηρίζονται στα μεταγραφικά έσοδα από ταλέντα που έχουν αναπτύξει, πολύ πιθανά να είναι οι χαμένοι της υπόθεσης. Σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι ενδέχεται να υπάρχει αιτιολόγηση με βάση το δημόσιο συμφέρον για τη διατήρηση της σταθερότητας των αγωνιστικών ομάδων, αλλά θεωρεί ότι οι ισχύοντες κανόνες εκτείνονται πέραν του απαραίτητου».//Α.



ertsports.gr