Ντουμπάϊ: Τι είναι η «σπορά των νέφων» που οδήγησε στην ιστορική καταιγίδα


Οι δρόμοι που έγιναν ποτάμια και οι διάδρομοι προσγείωσης που θυμίζουν λίμνη είναι τελικά ένα δείγμα της κλιματικής αλλαγής ή κάτι που προκάλεσε ανθρώπινο χέρι;

Εδώ και δεκαετίας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητές βροχές. Η «σπορά των νεφών», όπως ονομάζεται είναι μία τεχνική που βοηθάει περιοχές με έντονη ξηρασία να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού. Ορισμένοι λένε πως αυτή η τεχνική είναι υπεύθυνη για την ιστορική καταιγίδα.

«Όλα αρχίζουν μέσα στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας όπου μια ομάδα παρακολουθεί συνεχώς τις προβλέψεις ψάχνοντας για πιθανά σύννεφα για σπόρους. Οι λειτουργίες λειτουργούν μόνο με σωρευτικά σύννεφα, τα οποία έχουν κατακόρυφο σχήμα».

Έτσι εντοπίζουν σύννεφα που πιθανώς μπορεί να προκαλέσουν βροχή και με μία τεχνική ψεκασμού παράγουν περισσότερη βροχή από την προβλεπόμενη.

«Αυτές είναι οι φωτοβολίδες που θα χρησιμοποιήσουμε όταν είμαστε πάνω από το σύννεφο και πρέπει να κατεβάσουμε την φωτοβολίδα κάτω στο σύννεφο. Όταν θα είμαστε στο σύννεφο θα χρησιμοποιήσουμε την φωτοβολίδα που μπορεί να ανάψει από το πιλοτήριο. Καίνε για τέσσερα με τεσσεράμισι λεπτά και απλά βγάζουν καπνό με το ιωδιούχο ασήμι» περιγράφεται.

Η Χριστίνα Ρήγου, μετεωρολόγος του MEGΑ σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι τα Εμιράτα χρησιμοποιούν πρακτικές τεχνητής βροχής με σκοπό να αναπληρώσουν το υδρολογικό τοπίο της περιοχής. Οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες στην περιοχή και με την απελευθέρωση ηλεκτρικών φορτίων στα σύννεφα για τη δημιουργία υγρασίας καταφέρνουν να δημιουργούν νερό και οι σταγόνες αυτές να προσκολλούνται μεταξύ τους».

Επιστήμονες απαντούν πως η «σπορά των νεφών» είναι αδύνατο να προκαλέσει τέτοιο κατακλυσμό και πως οι παράγοντες που εξετάζονται είναι άλλοι.

«Η σκόνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπορεί να δημιουργήθηκε σαν σε πυρήνες συμπύκνωσης και να είχαμε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία από τη φύση της τεχνητής βροχής που ο άνθρωπος προσπαθεί να φτιάξει», ανέφερε η Χριστίνα Ρήγου.

Ειδικοί από την άλλοι λένε πως αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κλιματική αλλαγή που αντιμετωπίζει πια ολόκληρος ο πλανήτης.

«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι υπάρχει πιθανότητα αυτή η ακραία βροχόπτωση να ήταν επίπτωση της κλιματικής αλλαγής», επεσήμανε η Χριστίνα Ρήγου.

Οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή συντέλεσαν στην ιστορική κακοκαιρία και δεν αποκλείεται από εδώ και στο εξής το Ντουμπάϊ να έρχεται συχνότερα αντιμέτωπο με τέτοιου είδους κακοκαιρίες.



Πηγή