Ο διπλός στόχος για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου

Το νέο σχέδιο μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έχει στείλει στους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχετικό ποσό αγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ και ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός αποτροπής της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ταυτόχρονα με την εξόφληση των παλαιών. Οπως είναι γνωστό, το θέμα αποτελεί μια από τις βασικές –και μόνιμες– εκκρεμότητες κατά τις αξιολογήσεις των θεσμών, καθώς το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τον μηδενισμό τους έως το τέλος του μνημονίου, τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Η ρύθμιση της εκκρεμότητας αυτής θα διευκολύνει την έκδοση μιας θετικής έκθεσης των θεσμών στις 20 Νοεμβρίου.

Μια τέτοια, θετική έκθεση, σε συνδυασμό με μια βελτιωμένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που αναμένεται να τη συνοδεύει, θα παίξει θετικό ρόλο, εξάλλου, στη συζήτηση για την αξιοποίηση των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) το 2020. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να γίνει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση διεκδικεί τη χρησιμοποίηση του σχετικού ποσού (υπολογίζεται στο 1,2 δισ. ευρώ) για επενδύσεις, αντί για εξόφληση του χρέους, κάτι που επιτρέπεται με βάση την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου.

Η κυβέρνηση θα ήθελε, επίσης, να υπολογιστούν τα σχετικά ποσά στα έσοδα του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ελαφρύνσεις. Ωστόσο, για το τελευταίο, δηλαδή τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις εκ μέρους των θεσμών. Ετσι, η συζήτηση περιορίζεται προς το παρόν στη δυνατότητα αξιοποίησης του 1,2 δισ. ευρώ για επενδύσεις, κάτι που επίσης συναντά ορισμένα εμπόδια, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές ώριμες υποψήφιες επενδύσεις γι’ αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ιδανικά, η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα σχετικά ποσά και για ιδιωτικές επενδύσεις, κάτι για το οποίο υπάρχουν ενστάσεις εκ μέρους των θεσμών. Στο ίδιο Eurogroup, της 4ης Δεκεμβρίου, αναμένεται εξάλλου να οριστικοποιηθεί η απόφαση για την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, που ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, έγιναν αποδέκτες θετικού κλίματος ενόψει της αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».

kathimerini.gr