Ο φονικός καύσωνας του 1987 με την εκατόμβη νεκρών

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με καύσωνες. Το φετινό φαινόμενο ονομάστηκε Κλέων και θα διαρκέσει κάτι περισσότερο από τέσσερις μέρες, αγγίζοντας τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι στιγμής κανένας καύσωνας δεν είναι τόσο ακραίος όσο εκείνος που χτύπησε τη χώρα μας τον Ιούλιο του 1987 και άφησε πίσω τουλάχιστον 1.300 νεκρούς.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φονικού καύσωνα του 1987, ήταν η παρατεταμένη διάρκεια και η συσσώρευση της υψηλής θερμοκρασίας. Ο καύσωνας ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου, όμως μερικές μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί κιάλλη θερμή εισβολή. Όπως λένε οι επιστήμονες η ζέστη λειτουργεί σωρευτικά και έτσι τα ήδη πυρωμένα τσιμέντα στις μεγαλουπόλεις πήραν… φωτιά.

Οι Έλληνες εκείνοι την εποχή δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι ή δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις προειδοποιήσεις των ειδικών. Αρκετοί δεν είχαν βάλει στη ζωή τους ακόμα το κλιματιστικό. Για την ακρίβεια λιγοστά ήταν ακόμα και τα νοσοκομεία που είχαν κλιματισμό.

Επί 8 μέρες ο φονικός καύσωνας επελαύνει στη χώρα

Ο βορειοαφρικανικής προέλευσης καύσωνας, «χτύπησε» την πόρτα της χώρας μας στις 18 και 19 Ιουλίου όπου σημειώθηκαν θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμα και τους 39 βαθμούς Κελσίου. Από την επόμενη ημέρα κιόλας, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και κατέβηκε ξανά κάτω από αυτούς, αφού πρώτα είχε μετατρέψει σε καμίνι την χώρα.

Η μέση θερμοκρασία στους 43 βαθμούς Κελσίου

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην Ελευσίνα έφτασε τους 45 βαθμούς Κελσίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια έφτασε στους 44 βαθμούς Κελσίου, στο κέντρο της Αθήνας τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η μέση τιμή ήταν στους 43 βαθμούς Κελσίου. Το χειρότερο, ωστόσο, ήταν τις νύχτες που όλοι περίμεναν ότι θα δροσίσει. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες είχαν μέση τιμή τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Χιλιάδες νεκροί στις πόλεις

Ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς. Ο ακριβής αριθμός δεν έγινε ποτέ γνωστός, καθώς δεν μπορούσε να υπολογιστεί. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για πάνω από 1.500 νεκρούς. Ο φυσικός του Πανεπιστημίου Αθήνων και μετεωρολόγος της ΕΜΥ Γιώργος Μελανίτης, στο βιβλίο του ανέφερε ότι οι νεκροί ήταν περισσότεροι από 3.500 (οι 2.500 απ’ αυτούς στην Αθήνα). Αντίστοιχα ο Δημήτρης Ζιακόπουλος στο δικό του βιβλίο αναφέρει ότι οι νεκροί, συνολικά, έφτασαν τους 4.000!

Ο καύσωνας τελείωσε στις 28 Ιουλίου, ότα τα μελτέμια έκαναν την εμφάνισή τους. Από την επόμενη άνοιξη ξεκίνησε η μαζική εγκατάσταση κλιματιστικών σε δημόσια κτίρια αλλά και στα σπίτια.

vradini.gr

Πηγή