Ο Γιάννης Σαρακατσάνης είχε ΤΗΝ ιδέα! Επαναστατική παιδική τροφή από… προνύμφες μύγας


Τέσσερις φίλοι παίρνουν την τύχη στα χέρια τους δημιουργώντας μια start-up επιχείρηση. Το προϊόν τους: μια παιδική τροφή, επαναστατικά υγιεινή και οικολογική, που όμως φτιάχνεται από… προνύμφες μύγας.

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης με την ομάδα Ομάδα AbOvo παρουσιάζουν από τις 28 Ιανουαρίου στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου το «Μυγοφαές», ένα έργο του Ζουάν Γιάγκο με καθημερινούς ανθρώπους, κουρασμένους να αγωνίζονται απέναντι σε απολύσεις και περικοπές, που συλλαμβάνουν μια καλή ιδέα. «Ένα ολοκαίνουργιο, καταπληκτικό, Ισπανικό έργο βρέθηκε στα χέρια μας. Τέσσερις φίλοι, ταλαιπωρημένοι από την ανασφάλεια της εργασίας τους, αποφασίζουν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους με ένα επαναστατικό προϊόν: μια οικολογική, παιδική τροφή φτιαγμένη… από προνύμφες μύγας!» λέει στι iefimerida o Γιάννης Σαρακατσάνης.

«Αλλά δεν είναι αυτό που κάνει το έργο καταπληκτικό! Ούτε ο “πιασάρικος” τίτλος του. Το “Μυγοφαές”, με αφορμή τις προνύμφες μύγας, μας ταξιδεύει στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της ανθρώπινης φιλοδοξίας. Ακολουθούμε τους 4 φίλους από την εποχή της σύλληψης της ιδέας, μέχρι την υλοποίηση και την απογείωσή της. Οι φίλοι, από υπάλληλοι γίνονται αφεντικά, οι σχέσεις τους αλλάζουν και… τα υπόλοιπα επί σκηνής».

Start up κ νέοι επιχειρηματίες, καθρέφτης θα λέγαμε της εποχής;

«Η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας λέει ότι αν σκεφτείς μια καλή ιδέα τότε μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος. Το παν είναι να συλλάβεις ένα προϊόν που θα φέρει επανάσταση. Στο “Μυγοφαές” λοιπόν, οι ήρωες συλλαμβάνουν το τέλειο προϊόν, το βγάζουν στην αγορά και γίνεται επιτυχία. Κανείς όμως δε μας λέει τί γίνεται μετά. Τι ακολουθεί την επιτυχία του προϊόντος;
Οι 4 ήρωες του έργου θα ανακαλύψουν αυτό το “μετά” και θα είναι εντελώς διαφορετικό από ό,τι είχαν φανταστεί».

Γιατί διαλέξατε αυτό το έργο τη συγκεκριμένη στιγμή;

«Το έργο μας προτάθηκε απευθείας από την μεταφράστρια Μαρία Χατζηεμμανουήλ η οποία γνωρίζει την ομάδα μας από τα πρώτα της βήματα, το 2005. Μόλις διάβασε το έργο σκέφτηκε αμέσως εμάς και έτσι μας κάλεσε για μια πρώτη ανάγνωση. Εκεί το ερωτευτήκαμε. Είναι ένα ιδιοφυές πολιτικοκοινωνικό έργο το οποίο μιλάει για όσα συμβαίνουν στις ζωές όλων μας τα τελευταία χρόνια, αλλά χωρίς να γίνει διδακτικό ούτε για ένα δευτερόλεπτο».

Η ομάδα μας φιλοξενήθηκε  σε BBC, Washington Times, LeMonde, Der Spiegel, Al Jazeera και πολλά άλλα διεθνή μέσα

Ομάδα abovo με τη δική της ιστορία στο χώρο. θα μας τη συστήσετε κ. Σαρακατσάνη;

«Η ομάδα μας ξεκίνησε το 2005. Από τότε έχουμε ανεβάσει γύρω στις 10 παραστάσεις, όλες δικές μας δημιουργίες και παραγωγές. Το “Μυγαφαές” είναι το πρώτο έργο που δεν έχουμε γράψει εμείς. Οι πιο αγαπημένες μας δημιουργίες είναι το “Εκεί, εκεί στην Κόλαση” που ήταν και η πρώτη μας παράσταση. Ξεκινήσαμε σε ένα bar-theatre 50 θέσεων και καταλήξαμε να παίζουμε τρία χρόνια σε όλο και μεγαλύτερα θέατρα. Το “Μαμά Ελλάδα 2” χάρις στο οποίο φιλοξενηθήκαμε σε BBC, Washington Times, LeMonde, Der Spiegel, Al Jazeera και πολλά άλλα διεθνή μέσα. “Ο Πλανήτης” με τον οποίο κερδίσαμε το πρώτο βραβείο στο BE festival του Birmingham το 2011. Το Bob Theatre Festival. Το φεστιβάλ νεανικού θεάτρου που διοργανώνουμε κάθε χρόνο από το 2008. Όσο για τα μέλη της ομάδας, εκτός από τους Γιώργο Αγγελόπουλο, Βάσω Καβαλιεράτου, Σωσώ Χατζημανώλη και εμένα, που παίζουμε στο “Μυγοφαές”, στην ομάδα ανήκουν και η Μαρία Μπαλούτσου και ο Φάνης Παυλόπουλος. Στο δε παρελθόν, μέλη της ομάδας έχουν υπάρξει ο Λευτέρης Ελευθερίου, η Βάσω Χελά και οι Burger Project».

Η κρίση που ζούμε μπορεί να ξεκίνησε ως οικονομική αλλά είναι μια κρίση αξιών

Και … «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» στο θέατρο Ιλίσια. Μία από τις ωραίες παραστάσεις του χειμώνα.

«Είναι μεγάλη μου τιμή που μοιράζομαι τη σκηνή φέτος με το Γρηγόρη Βαλτινό και μάλιστα σε ένα τόσο σπουδαίο έργο. Το “Κάθε Τρίτη με το Μόρι” είναι εκ πρώτης όψης ένα έργο για το θάνατο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα έργο για τη ζωή. Ένα έργο αισιόδοξο και γεμάτο χιούμορ το οποίο όμως στο τέλος μπορεί να σε συγκινήσει σε τέτοιο βαθμό που να φύγεις κλαίγοντας».

Μία φράση που κρατάτε από τις παραστάσεις σας;

«Θα επιλέξω μια φράση από το “Κάθε Τρίτη με το Μόρι” η οποία όμως καλύπτει και το θέμα που πραγματεύεται το “Μυγαφαές”: “Η σύγχρονη κοινωνία μας γεμίζει άγχος για το τί θα ξημερώσει αύριο και κάνουμε αξίες μας λάθος πράγματα”. Η κρίση που ζούμε μπορεί να ξεκίνησε ως οικονομική αλλά είναι μια κρίση αξιών. Και τα δύο έργα στα οποία συμμετέχω φέτος μιλάνε για αυτό. Για τις ψεύτικες αξίες που μας σαγηνεύουν, που μας κάνουν να θυσιάσουμε τα πάντα γι’ αυτές και που στο τέλος μας προσφέρουν μόνο δυστυχία».

Αν δεν είχατε γίνει ηθοποιός με τι θα είχατε ασχοληθεί κ Σαρακατσάνη;

«Ο λόγος που κάνω θέατρο είναι γιατί θέλω να επικοινωνώ στο κοινό πράγματα σημαντικά. Γνώσεις, πληροφορίες, ιδέες που εμένα μου άλλαξαν τη ζωή και που αισθάνομαι υποχρεωμένος να μοιραστώ. Αν λοιπόν δεν είχα γίνει ηθοποιός θα είχα γίνει μάλλον κάποιου είδους δάσκαλος».


Μ Υ Γ Ο Φ Α Ε Σ του Ζουάν Γιάγκο
(Αρχική ιδέα: Θίασος La Calórica) Ομάδα AbOvo
Μια οικολογική κωμωδία για την τραγωδία της οικονομίας

Κείμενο: Ζουάν Γιάγκο (Αρχική ιδέα: Θίασος La Calórica)
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ομάδα AbOvo
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Καλφόγλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτης: Στέφανος Αχιλλέως
Επιμέλεια Κίνησης: Ντανιέλα Πισιμίση

Παίζουν: Γιώργος Αγγελόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη

Κεντρική Σκηνή Θεάτρου του Νέου Κόσμου 28.1.2019 – 23.4.2019



Πηγή