Ο κορονοϊός κάνει τους κατοίκους των αστικών κέντρων να αναζητούν διέξοδο στην ύπαιθρο

Η αυστηροποίηση των μέτρων στην Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, έχει οδηγήσει τους πολίτες των αστικών κέντρων να αναζητούν διέξοδο προς την ύπαιθρο, ή τουλάχιστον σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές.

Οι Θεσσαλονικείς μετακομίζουν κυρίως στη Χαλκιδική αλλά και την Πιερία, όπου έχουν οι περισσότεροι τα εξοχικά τους. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι, πολλοί συνταξιούχοι και άλλοι, επιλέγουν να είναι πιο κοντά στη φύση και να περάσουν τις ημέρες της απομόνωσης στα εξοχικά.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, το Σαββατοκύριακο στην περιοχή ήταν αρκετοί εκείνοι που επέλεξαν να επισκεφθούν τα εξοχικά τους, αλλά λόγω της κακοκαιρίας (στην ορεινή Χαλκιδική είχε μέχρι και ελαφρά χιονόπτωση) δεν ήταν μεγάλος ο αριθμός και δεν έμειναν.

«Η επιλογή του εξοχικού μπορεί για κάποιους να είναι μια καλή λύση και δεν φαίνεται να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα εφόσον τηρούνται οι κανόνες που έχουν θέσει οι αρχές και δεν συνωστίζεται ο κόσμος. Είναι πιο εύκολο αν μείνεις σε ένα χωριό να βγεις μόνος σου μια βόλτα στην εξοχή, άρα δεν βλέπω κάτι αρνητικό σε όλο αυτό», ανέφερε ο κ. Γιώργος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Πιερία, όπου πολλοί Θεσσαλονικείς και Λαρισαίοι έχουν εξοχικές κατοικίες. «Υπάρχουν άνθρωποι με μονοκατοικίες, π.χ. στο Λιτόχωρο που μετακομίζουν εδώ για να περάσουν αυτές οι δύσκολες ημέρες. Έρχονται οδικώς, δεν έχουμε ακούσει να δημιουργείται κάποιο ζήτημα, καθώς είμαστε σε επικοινωνία καθημερινά με όλους τους δημάρχους», σημείωσε μιλώντας στο ίδιο Μέσο η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.

Κλείνουν τα χιονοδρομικά ανοίγουν τα εξοχικά

Το Σέλι, ένα χωριό της Ημαθίας με σχεδόν 1.400 εξοχικές κατοικίες και μόνο περίπου δέκα σπίτια που αποτελούν μόνιμες κατοικίες, απέκτησε τέτοια εποχή ξανά ζωή, λόγω… καραντίνας. Παρόλο που έκλεισε το χιονοδρομικό κέντρο είναι πολλοί, κυρίως Βεροιώτες που επιλέγουν να μείνουν στα εξοχικά τους.

«Από χθες το βράδυ παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα, άνοιξαν ήδη 50 εξοχικές κατοικίες και περιμένουμε να έρθουν και άλλοι», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Σελίου, Αντώνης Πιτούλιας. «Το χωριό μας αποτελείται κυρίως από εξοχικές κατοικίες και πολλές οικογένειες, ως επί το πλείστον με παιδιά επιλέγουν για την περίοδο της καραντίνας να έρθουν εδώ. Φυσικά δεν δημιουργούν πρόβλημα, όλα τα μαγαζιά άλλωστε είναι κλειστά, μόνο ένα μίνι μάρκετ λειτουργεί και αυτό με τους κανόνες που ορίζουν τα μέτρα. Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο του χιονοδρομικού κέντρου, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και βλέπω ότι υπάρχει η διάθεση από όλους να σεβαστούν τα μέτρα και να περάσουν αυτές οι δύσκολες μέρες», πρόσθεσε.

Εξοχικά στα νησιά και τα ζητήματα που προκύπτουν

Για πολλούς Αθηναίους, η απόδραση στο εξοχικό μπορεί να σημαίνει μετακίνηση σε κάποιο από τα νησιά του Αργοσαρωνικού ή των Κυκλάδων, κάτι που φαίνεται να έχει προκαλέσει προβληματισμό στις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, «ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για τα οποία εισηγηθήκαμε κι εμείς ως Περιφέρεια και τα ημερόπλοια έχουν διακόψει τα δρομολόγιά τους στα νησιά που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης μας (Αίγινα, Πόρος, Ύδρα)».

Από την άλλη πλευρά σε ό,τι αφορά τη μαζική μετακίνηση, ισχύει ότι και στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου πληρότητα πλέον θεωρείται το 50% της χωρητικότητας, προκειμένου να τηρείται η απόσταση ασφαλείας, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη. «Το να επιλέξει κάποιος διαμονή στο εξοχικό του δεν είναι μεμπτό αρκεί να τηρεί αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής», σημείωσε ο περιφεριάρχης.

Με την ιδιότητα του γιατρού, πρόσθεσε ότι «το μόνο ασφαλές μέτρο αυτήν τη στιγμή είναι η απομόνωση στο σπίτι για να σταματήσει η μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχει ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο. Σε δυο με τρεις εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να δούμε αν καταφέραμε να ανασχέσουμε την εξάπλωση του ιού. Ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που παρακολουθεί όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και τις έρευνες».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, σημείωσε ότι η διακοπή των δρομολογίων των πλοίων που πραγματοποιούσαν μονοήμερες κρουαζιέρες (ημερόπλοια) τόσο στο εσωτερικό όσο και από Τουρκία, ήταν αίτημα και της δικής τους Περιφέρειας και αποτελεί σωστό μέτρο, ωστόσο χρειάζεται να περιοριστούν τα δρομολόγια και των συμβατικών πλοίων.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και τα συμβατικά πλοία εκτελούν ασύμφορα για τα οικονομικά τους δεδομένα δρομολόγια. Πρέπει να περιοριστούν τα δρομολόγια, φροντίζοντας ωστόσο για τη σταθερή και αδιάλειπτη τροφοδοσία των νησιών. Προχθές, για παράδειγμα, ένα πλοίο χωρητικότητας 1.500 ατόμων εκτέλεσε δρομολόγιο με μόλις 16 επιβάτες. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους πλοιοκτήτες. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι εύκολο να θωρακίσω και τα 118 λιμάνια που έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά το “μένουμε σπίτι” και τις μετακινήσεις των ατόμων», δήλωσε επί του θέματος.

Πηγή