Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος για την υπόθεση της Εύας Καϊλή & του Πέτρου Φιλιππίδη


Δύο χρόνια μετά τη σύλληψη της Εύα Καϊλή από τη βελγική αστυνομία με κατηγορίες για εμπλοκή στο σκάνδαλο QatarGate, η υπόθεση ακόμα βρίσκεται στην ανάκριση.

«Τα μόνα στοιχεία που βγαίνουν επιβεβαιώνουν την αθωότητά της. Δύο ολόκληρα χρόνια είναι στην ανάκριση η υπόθεση. Αν είχαν στοιχεία θα είχαμε απόφαση στα δύο χρόνια. Το εφετείο των Βρυξελλών ελέγχει αν οι ανακριτικές αρχές λειτούργησαν σύμφωνα με τον νόμο. Υπάρχει διάλογος που ο Παντσέρι λέει πως τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της δεν είχαν σχέση με αυτήν αλλά τα φύλαγε ο σύντροφος της για τους σκοπούς του Παντσέρι. Τους εκβίασαν να παραδεχτούν πράγματα που δεν έχουν κάνει. Και μάλιστα με το παιδί τους».

Η Εύα Καϊλή έκανε δήλωσης την εκπομπή μέσω του δικηγόρου της.

«Μετά την παραίτηση του ανακριτή που δεν δίστασε μα χρησιμοποιήσει το παιδί μου και την προφυλάκισή μου να δηλώσω ένοχη, η αλήθεια βγαίνει στο φως. Μέσα από έγγραφα, νόμιμες παρακολουθήσεις διαλόγων,  προκύπτει ότι ούτε εγώ ούτε ο άντρας μου είχαμε σχέση με αθέμιτες πληρωμές. Απέτυχε η προσπάθεια να με στρέψουν ενάντια στον πατέρα της κόρης μου. Είναι αλήθεια ότι για ένα διάστημα ήμουν σε διάσταση με τον σύντροφό μου, όταν όμως διάβασα όλα τα στοιχεία της δικογραφίας διαπίστωσα την ακεραιότητά του. Ότι δεν πρόδωσε την εμπιστοσύνη μου. Πλέον είμαστε μαζί και θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με την κορούλα μας στην πατρίδα μου».

«Δεν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι στην κ. Καϊλή. Υπάρχει ενδεχόμενο να μη φτάσουμε σε δικαστήριο. Υπάρχουν τα ηχητικά ντοκουμέντα που ο Παντσέρι λέει πως είναι δικά του τα χρήματα. Ήταν εν αγνοία της Εύας Καϊλή ότι βρισκόταν στο σπίτι τα χρήματα. Γινόταν προσπάθεια να τσακωθούν μεταξύ τους ελπίζοντας πως έτσι θα πάρουν στοιχεία», πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος για την υπόθεση του Φιλιππίδη και τις δηλώσεις του εισαγγελέα

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε στην υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη και στα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη δίκη του.

Συγκεκριμένα απάντησε στο εάν επιτρέπεται στο δικαστήριο να γίνονται ερωτήσεις τύπου «τι χρώμα εσώρουχο φορούσες».

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο που ισχύει για αυτές τις υποθέσεις, τονίζοντας πως δεν μπορεί να μιλήσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Όταν υπάρχει δίκη όπου το αδίκημα είναι ο βιασμός, δεν υπάρχουν μαρτυρίες. Οι συνήγοροι και το δικαστήριο πρέπει να δουν τις συνθήκες και έτσι περιγραφή. Αυτό γίνεται επανειλημμένως. Αυτές οι ερωτήσεις είναι συνηθισμένες στο δικαστήριο. Είναι θεσμικό ατόπημα η παρέμβαση της κυρίας Κλάππα. Δεν το έχει κάνει κανένας άλλος πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Όλοι αποδοκιμάζουν αυτή την ενέργεια της κυρίας Κλάππα. Είναι θεσμικό λάθος. Όταν το αδίκημα αφορά γενετήσιες πράξεις οι ερωτήσεις δεν έχουν σεξιστικό χαρακτήρα αλλά τι κάθε δικαστήριο προσπαθεί να βρει εάν έγινε με τη συναίνεση».

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος κατέληξε, λέγοντας:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχαν διαφορετική γνώμη από την κυρία Κλάππα. Είπε να μην απειλούμε τους εισαγγελείς στα καθήκοντά τους. Εγώ είμαι υπέρ της Ένωσης. Οι δικαστές όταν κλείσουν κάποιο όριο ηλικίας συνταξιοδοτούνται. Δεν μπορεί να μένει άλλο η κ. Κλάππα. Σε έξι μήνες θα συνταξιοδοτηθεί».



Πηγή