Ο ΟΤΕ σε ετοιμότητα να παρέμβει στη μάχη διεκδίκησης της Forthnet

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το παιχνίδι διεκδίκησης της Forthnet από τις Wind Hellas και Vodafone παρακολουθεί ο ΟΤΕ και βρίσκεται σε ετοιμότητα να κάνει τη δική του κίνηση. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στελέχη του οργανισμού έχουν έρθει σε διερευνητικές επαφές, τόσο με τη διοίκηση της Forthnet, όσο και με τον βασικό μέτοχό της, την Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ). Ο ΟΤΕ δείχνει να ενδιαφέρεται κυρίως για τις συνδρομητικές υπηρεσίες τηλεόρασης Nova και δευτερευόντως για τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες της Forthnet. Αξιόπιστες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη καταλήξει. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο ακόμη και για επαφές μεταξύ ΟΤΕ και του δορυφορικού οργανισμού Eutelsat, προκειμένου να συζητηθεί πιθανός «εναρμονισμός» των δορυφορικών κεραιών (πιάτων) της OTE TV και της Nova στις 9 μοίρες. Σημειώνεται ότι ο Eutelsat μέσω των δορυφόρων του καλύπτει και τους δύο παρόχους συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το «φλερτ» ΟΤΕ-Forthnet είναι παλιότερο της «εισβολής» των Wind Hellas και Vodafone, στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet. Ο ΟΤΕ είχε ενδιαφερθεί και το 2008 για τη Nova, όταν η εταιρεία πωλήθηκε από τους Νοτιοαφρικανούς ιδρυτές της. Η ρελάνς, ωστόσο, των 480 εκατ. ευρώ της Forthnet έδιωξε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, συμπεριλαμβανομένου του ΟΤΕ. Το 2011, και αφού η Forthnet άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ο ΟΤΕ επανήλθε στο θέμα της Nova, αλλά οι Αραβες της EIT, οι οποίοι ήδη είχαν επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, δεν έδωσαν συνέχεια στις διαπραγματεύσεις. Εξάλλου ο ΟΤΕ, όπως άλλωστε και η Wind στη συνέχεια το 2013, δεν πρόσφεραν τίποτε περισσότερο στους Αραβες μετόχους, εκτός από την ανάληψη του υπέρογκου δανεισμού, ύψους 330 εκατ. ευρώ, της επιχείρησης. Η λύση αυτή βολεύει τους τραπεζίτες πιστωτές της εταιρείας (ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank κ.ά.), αλλά οι Αραβες, μη έχοντας μια προσφορά που μειώνει τη ζημία της επένδυσής τους στη Forthnet, αρνήθηκαν. Το ίδιο έπραξαν και κατά τις συζητήσεις τους με τη Wind Hellas δύο χρόνια αργότερα. Για τους παραπάνω λόγους, πολλοί κάνουν λόγο για «σφήνα» των Wind Hellas και Vodafone στις συζητήσεις OTE – Forthnet, παρά για το αντίστροφο. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει πολλούς λόγους να επιδιώξει την εξαγορά της Nova. Πρωτίστως επειδή θα βγάλει από τη μέση έναν ανταγωνιστή, ο οποίος στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, αυξάνει το κόστος του περιεχομένου. Παράλληλα μπορεί να επιτύχει οικονομίες κλίμακας. Οι εταιρείες του κλάδου έχουν συνειδητοποιήσει ότι το πέρασμα στην αγορά των συνδρομητικών υπηρεσιών τηλεόρασης αποτελεί ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση νέων πελατών. Το ίδιο δείχνουν οι κινήσεις των μεγάλων παικτών της αγοράς, όπως η Deutsche Telekom, η οποία τώρα διαπραγματεύεται με την αμερικανική εταιρεία Netflix.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εμπλοκή στη Forthnet έχει καθυστερήσει και τη συμφωνία μεταξύ Vodafone και Hellas Online (HOL). Χωρίς ένα ξεκάθαρο σκηνικό στο μέτωπο των Forthnet, Vodafone και Intracom, καθυστερούν μια συμφωνία σε ό,τι αγορά τη HOL. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, βάσει της αρχικής συμφωνίας Vodafone – Intracom για την Hellas Online, οποιαδήποτε συμφωνία της Vodafone στη σταθερή τηλεφωνία της Ελλάδας πρέπει να έχει την έγκριση την Intracom. Ετσι η πλήρης εξαγορά της HO