Οφελος 5,66 δισ. από την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά
Σε 5,66 δισ. ευρώ υπολογίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) το όφελος από την υιοθέτηση 161 μόνο από τις συνολικά 775 συστάσεις τις οποίες έκανε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο πλαίσιο των περίφημων τριών εργαλειοθηκών ανταγωνισμού, οι οποίες –ειδικά η πρώτη– προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και οδήγησαν ακόμη και σε ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις το 2013 και το 2014 κατά τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Το όφελος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αλλά και σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο, καθώς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η άρση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό λειτουργεί τις περισσότερες φορές πολλαπλασιαστικά.
Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ προτείνει τη διεύρυνση της πρακτικής των εργαλειοθηκών ανταγωνισμού και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, πρακτική που σύμφωνα με πηγές του Συνδέσμου θα μπορούσε να εφαρμοσθεί από την ελληνική δημόσια διοίκηση με την παροχή ενδεχομένως τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ. Επίσης, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι με την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποπτεία και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας η υλοποίηση των συστάσεων που εκκρεμούν θα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, εμπόδια που εξακολουθούν να παραποιούν τον ανταγωνισμό είναι το κόστος ενέργειας, οι στρεβλώσεις του φορολογικού συστήματος, η μη πρόσβαση σε χρηματοδότηση υπό εύλογους όρους, οι διατάξεις χωροταξίας και αδειοδότησης εγκαταστάσεων, θέματα που άπτονται της πολεοδομικής νομοθεσίας, οι ειδικές συνθήκες για τα κατασκευαστικά έργα που αφορούν την ενέργεια και τις υπηρεσίες δικτύου, το θεσμικό πλαίσιο για την κατασκευή λιμένων και μαρινών, οι όροι πρόσβασης στα τεχνικά επαγγέλματα, το νομικό πλαίσιο των μεταφορών εντός λιμένων και αεροδρομίων, καθώς και διατάξεις περί καθυστερημένων πληρωμών στα δημόσια έργα αλλά και λοιπών επιβαρύνσεων στη διαδικασία δημοπράτησης, ανάθεσης και υλοποίησης των κατασκευαστικών έργων τα οποία επιβαρύνουν το κόστος των κατασκευών
Στις προηγούμενες εργαλειοθήκες μπορεί οι πιο προβεβλημένες συστάσεις, λόγω κυρίως των αντιδράσεων που προκάλεσαν, να ήταν η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, καθώς και η διευρυμένη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές (με το όφελος να υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ), ωστόσο στο πλαίσιο των τριών εργαλειοθηκών αξιολογήθηκαν συνολικά 13 τομείς. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 30,7% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στη χώρα και το 35,2% της απασχόλησης, από τον τουρισμό έως το εμπόριο, τον κλάδο τροφίμων και συγκεκριμένους κλάδους της μεταποίησης. Εγινε έτσι αξιολόγηση 2.312 νόμων και κανονιστικών διατάξεων, εντοπίστηκαν 1.276 εξ αυτών που δυνητικά περιορίζουν τον ανταγωνισμό και διατυπώθηκαν 775 προτάσεις.
Βάσει της ειδικής έκθεσης του ΣΕΒ υπό τον τίτλο «Υγιής ανταγωνισμός, ισχυρότερη οικονομία – Αξιοποιώντας την παρακαταθήκη της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» έχουν υλοποιηθεί πλήρως συνολικά 708 από τις 775 συστάσεις του διεθνούς οργανισμού. Αλλες 19 συστάσεις έχουν εφαρμοσθεί μερικώς, 4 βρίσκονται στο αρχικό στάδιο υλοποίησης, ενώ 44 δεν έχουν εφαρμοσθεί καθόλου.
Πέραν του γεγονότος ότι δεν έχει αποτυπωθεί οικονομικά το όφελος από την εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ, παρά μόνο για 161 από αυτές, μεσολάβησαν στα χρόνια της κρίσης, οπότε και έγιναν οι εργαλειοθήκες, διάφορα γεγονότα τα οποία επηρέασαν σημαντικά τη λειτουργία της αγοράς. Ενδεικτικά, το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και η αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων (αύξηση ΦΠΑ και ΕΦΚ σε σειρά προϊόντων) που επηρεάσαν αρνητικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.