Οι 10 καλύτερες μεταγραφές της Άρσεναλ υπό τον Εντού


Κάποτε η Άρσεναλ έμοιαζε να έχει κολλήσει στο δρόμο προς το… πουθενά. Ήταν διαρκώς σε κωμικοτραγική κατάσταση, ιδίως όταν επρόκειτο για μεταγραφές και δημιουργία ομάδας.

Το καλοκαίρι του 2021, ο Γκάρι Νέβιλ ισχυρίστηκε: «Δεν ξέρω το σχέδιο της Άρσεναλ. Οι προσλήψεις ήταν πραγματικά κακές. Δεν καταλαβαίνω τη στρατηγική, δεν καταλαβαίνω την κατεύθυνση του πώς οδηγούν την ομάδα».

Είναι προς τιμήν του μάνατζερ Μικέλ Αρτέτα και του αθλητικού διευθυντή Εντού, ο οποίος αρχικά επέστρεψε στο βόρειο Λονδίνο ως τεχνικός διευθυντής το 2019, ότι αυτή η αίσθηση ανήκει στο μακρινό παρελθόν και σε μια εντελώς διαφορετική εποχή του συλλόγου.

Τη Δευτέρα (4/11) έγινε γνωστό ότι ο Εντού αποχωρεί από τη θέση του στο “Emirates Stadium”, σηματοδοτώντας το τέλος ενός σημαντικού κεφαλαίου στην πρόσφατη ιστορία των “κανονιέρηδων”. Η σημερινή ομάδα, που χτίστηκε για τη διεκδίκηση της Premier League και του Champions League, έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό κατ’ εικόνα του Βραζιλιάνου. Ως παίκτης ήταν μέρος των “Invincibles”, αλλά αν αυτός ο πυρήνας της Άρσεναλ κατακτήσει έναν σημαντικό τίτλο, ο Εντού θα γίνει επίσης αθάνατος.

Δείτε τις 10 καλύτερες μεταγραφές της Άρσεναλ υπό τον Εντού:

Γκαμπριέλ Ζεσούς

(AP Photo)

Όταν έφτασε στην Άρσεναλ έμοιαζε με την καλύτερη δυνατή λύση για την γραμμή κρούσης. Ήταν μεγάλη επιτυχία για την Άρσεναλ να “τσιμπήσει” έναν επιθετικό αξίας 45 εκατομμυρίων λιρών από τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία αγνοούσε σχεδόν παντελώς ότι θα ενίσχυε έναν αντίπαλο του τίτλου που θα ερχόταν με φόρα. Η υπογραφή του Γκαμπριέλ Ζεσούς ανέβασε το ταβάνι του διαμετρήματος των παικτών που θα μπορούσαν να αγοράσουν οι “κανονιέρηδες”.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του σεζόν, ο Βραζιλιάνος -που προηγουμένως είχε κατακριθεί για την αναποφασιστικότητά του ως προς το αν ήθελε να είναι επιθετικός ή ακραίος επιθετικός- αποδείχθηκε το τέλειο Νο 9 για αυτό που προσπαθούσε να χτίσει ο Αρτέτα. Μπορούσε να τα κάνει όλα, και μόνο οι τραυματισμοί στάθηκαν εμπόδιο στο να εκπληρώσει τις δυνατότητες που έδειξε για πρώτη φορά στην Παλμέιρας και στην πρώιμη θητεία του στη Σίτι. Σήμερα, ο Ζεσούς είναι μια δεύτερη λύση στην Άρσεναλ, αν και αυτό δεν πρέπει να μειώνει τη σημασία της υπογραφής του.

Νταβίντ Ράγια

(AP Photo)

Μετά από ένα δύσβατο ξεκίνημα κάτω από τα δοκάρια του “Emirates”, ο Ράγια έχει εδραιωθεί ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της Ευρώπης, αποδεικνύοντας ότι είναι το τέλειο “χαρτί” πίσω από την άμυνά του.

Ο Εντού αξίζει επίσης λίγη επιπλέον πίστωση, δεδομένου ότι η Άρσεναλ κατάφερε να πείσει την Μπρέντφορντ για έναν αρχικό δανεισμό ύψους 3 εκατομμυρίων λιρών, ο οποίος στη συνέχεια μετατράπηκε σε μόνιμη μεταγραφή ύψους 27 εκατομμυρίων λιρών, επιτρέποντας στους “κανονιέρηδες” μεγαλύτερη ευελιξία στα οικονομικά τους.

Ολεκσάντρ Ζιντσένκο

(AP Photo)

Εντάξει, μπορεί να μην είναι πια ο αγαπημένος των οπαδών της Άρσεναλ λόγω των αμυντικών του αδυναμιών, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ολεκσάντρ Ζιντσένκο αξίζει ένα σωρό εύσημα για το γεγονός ότι βοήθησε την Άρσεναλ να κάνει το άλμα από υποψήφια για την πρώτη τετράδα σε πραγματικούς διεκδικητές του τίτλου.

Υπογράφοντας περίπου την ίδια εποχή με τον συμπαίκτη του στη Σίτι Γκαμπριέλ Ζεσούς, ο Ουκρανός έφερε μια τακτική εξυπνάδα και ψυχική ανθεκτικότητα που ο Aρτέτα γνώριζε από τις δικές του εμπειρίες στο στάδιο “Etihad”. Ήταν ενδεικτικό πόσο αναστατωμένοι ήταν οι οπαδοί της Σίτι μετά την αποχώρηση του Ζιντσένκο, παρά τα περιορισμένα λεπτά συμμετοχής του.

Ο Ουκρανός δεν ήταν ο καλύτερος αμυντικός στον κόσμο, αν και ήταν ένας από τους τέλειους παίκτες στη θέση. Ο Εντού δεν αγόρασε έναν “αναπληρωματικό” της Σίτι, αλλά μάλλον έναν υποτιμημένο παίκτη στη σύνθεσή της.

Λεάντρο Τροσάρ

(AP Photo)

Ο Λεάντρο Τροσάρ δεν ήταν ένας από τους κορυφαίους στόχους της Άρσεναλ ενόψει της μεταγραφικής περιόδου τον Ιανουάριο του 2023. Φαινόταν σε όλο τον κόσμο ότι ο Μιχαΐλο Μούντρικ θα ήταν ο εξτρέμ που θα υπέγραφαν οι Εντού και Aρτέτα, αλλά τους πρόλαβε η Τσέλσι, η οποία απλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί και να υπερπληρώσει για άλλον έναν ακατέργαστο νεαρό παίκτη.

Ευτυχώς για την Άρσεναλ, μια ακόμα καλύτερη επιλογή έπεσε στην αγκαλιά της. Ο Τροσάρ είχε απογοητευτεί στην Μπράιτον, παρά τις προόδους της υπό τον Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, και η Τότεναμ αποφάσισε να μην προσεγγίσει τον Βέλγο, επιτρέποντας στους αντιπάλους τους στο βόρειο Λονδίνο να αρπάξουν την ευκαιρία.

Με 21 εκατ. λίρες, η Άρσεναλ αγόρασε μια δίποδη απειλή που ξεχώρισε στα μεγάλα παιχνίδια και έχει ήδη συνεισφέρει 20 γκολ σε μόλις 18 μήνες, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν πάντα βασικός. Είναι μια συμφωνία που έχει βγάλει τα λεφτά της και με το παραπάνω.

Μπεν Γουάιτ

(AP Photo)

Κανείς δεν μιλάει πια για την τιμή των 50 εκατομμυρίων λιρών του Μπεν Γουάιτ, αλλά κάποτε ήταν η κορυφαία γραμμή του λόγου της Άρσεναλ. Γιατί ξόδεψαν τόσα πολλά χρήματα για κάποιον τόσο αναπόδεικτο όσο ο νεαρός Άγγλος;

Λοιπόν, ο Eντού και οι συνεργάτες του δικαιώθηκαν στην απόφασή τους να πληρώσουν… ακριβά. Είτε ως κεντρικός αμυντικός είτε ως δεξιός αμυντικός, μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο Γουάιτ ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της Άρσεναλ στην άνοδό της υπό τις οδηγίες του Αρτέτα.

Με το άσεμνο μαύρισμά του, την αδιαφορία του και το στιβαρό μυαλό του, ο Γουάιτ ήταν ο ήρωας της λατρείας πίσω από την πυγμή των “κανονιέρηδων”. 50 εκατομμύρια λίρες που ξοδεύτηκαν καλά και με το παραπάνω.

Ντέκλαν Ράις

(AP Photo)

Ένας παίκτης αξίας 105 εκατομμυρίων λιρών έκανε θραύση! Δεν υπήρχε σχεδόν καμία αμφιβολία ότι ο Ράις θα ήταν επιτυχία αν πήγαινε στην Άρσεναλ, γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να επαινεθούν ο Εντού και ο Aρτέτα που τον έπεισαν να απορρίψει τις προτάσεις της Mάντσεστερ Σίτι και να παραμείνει στο Λονδίνο. Για χρόνια, οι “κανονιέρηδες” διαλύονταν επειδή «δεν κατάφεραν να αντικαταστήσουν τον Πατρίκ Βιεϊρά», και τουλάχιστον τώρα έχουν εντοπίσει έναν άξιο διάδοχο.

Οπότε, ναι, δεν μπορείτε να αποκαλέσετε τον Εντού ιδιοφυΐα για την απόφασή του να ρίξει εννιαψήφιο ποσό για έναν σαφώς παγκόσμιας κλάσης παίκτη.

Γκάμπριελ Μαγκαλιάες

(AP Photo)

Η πορεία του Γκάμπριελ προς έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς της Πρέμιερ Λιγκ ήταν τόσο απρόσκοπτη που πέρασε σχεδόν εντελώς απαρατήρητη. Υπήρξε τόσο λίγη φασαρία ή φανφάρες γι’ αυτόν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στην Άρσεναλ, που απλώς συνέχισε τη δουλειά του και γινόταν καλύτερος χρόνο με το χρόνο.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν επίσης στην αγορά για έναν αριστερό κεντρικό αμυντικό το 2020 και συνδέθηκε έντονα με το βραζιλιάνικο τέρας της Λιλ, αλλά εκείνος προτίμησε την Άρσεναλ και δεν πρέπει να μετανιώνει για την απόφασή του αυτή. Μαζί με τον Γουίλιαμ Σαλιμπά, ο Γκάμπριελ αποτελεί το μισό του καλύτερου δίδυμου κεντρικών αμυντικών της Αγγλίας σχεδόν χωρίς αμφιβολία.

Γκάμπριελ Μαρτινέλι

(AP Photo)

Ο Eντού ήταν ακόμα ο φρεσκοδιορισμένος τεχνικός διευθυντής το 2019, όταν η Άρσεναλ έκλεισε τη συμφωνία για τον ελάχιστα γνωστό Γκάμπριελ Μαρτινέλι, αλλά έχει αναγνωριστεί ευρέως ως η κινητήρια δύναμη πίσω από την εύρεση του διαμαντιού από την τέταρτη κατηγορία της Βραζιλίας.

Το άλμα από τα χαμηλότερα πρωταθλήματα της Νότιας Αμερικής στην Premier League δεν πτόησε τον Μαρτινέλι, του οποίου η ηλεκτρική ενέργεια και το επίμονο στυλ έκαναν αμέσως αγαπητό στους οπαδούς της Άρσεναλ. Δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί ως σημαντικό γρανάζι στη νεανική ομάδα του Αρτέτα, την οποία επεδίωκε να χτίσει μετά την επιστροφή του στο “Emirates”, λίγους μήνες μετά την υπογραφή του Μαρτινέλι.

Ο Μαρτινέλι δεν έχει ξαναβρεί τη συγκλονιστική φόρμα του από το 2022-23 και οι εμφανίσεις του αρχίζουν να απογοητεύουν τους οπαδούς, αλλά είναι αδύνατο να αγνοηθεί ως ένα από τα καλύτερα κομμάτια της δουλειάς του Εντού.

Γουίλιαμ Σαλιμπά

(AP Photo)

Όπως και ο Μαρτινέλι, η υπογραφή του Σαλιμπά έγινε όταν ο Εντού ήταν απλώς τεχνικός διευθυντής. Η ελίτ της Ευρώπης έδινε μάχη για τον Σαλιμπά της Σεντ Ετιέν το 2019 και ο ίδιος είχε σχεδόν την επιλογή του επόμενου συλλόγου του. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι βασικοί αντίπαλοι των “κανονιέρηδων” για την υπογραφή του αποδείχθηκαν τελικά τα “σπιρούνια”.

Πέντε χρόνια μετά, ο Γάλλος μοιάζει ασφαλές στοίχημα να γίνει ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Είναι ο… Φίρχιλ φαν Ντάικ 2.0 και έχει τη σφραγίδα έγκρισης του ίδιου του Ολλανδού κεντρικού αμυντικού.

«Προφανώς, ο Σαλιμπά κάνει πολύ καλά βήματα αυτή τη στιγμή. Είναι ο πρώτος που απλά έχω στο μυαλό μου τώρα», δήλωσε ο Φαν Ντάικ. «Είναι ένας σταθερός παίκτης. Νομίζω ότι στην κατοχή της μπάλας, κάνει καλή δουλειά. Νομίζω, αν είμαι ειλικρινής, όταν ήμουν σε αυτή την ηλικία, δεν ήμουν ούτε κατά διάνοια εκεί που είναι σήμερα».

Μάρτιν Όντεγκααρντ

(AP Photo)

Όσον αφορά το κόστος της μεταγραφής, τον αντίκτυπο, την επιρροή και τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να επιβληθεί μια συμφωνία, η αγορά του Μάρτιν Όντεγκααρντ είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη μεταγραφή του Εντού.

Ο Νορβηγός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα της σεζόν 2020-21, όταν ο χρόνος συμμετοχής στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν δυσεύρετος και ομολογουμένως αργούσε να προσαρμοστεί στο αγγλικό παιχνίδι, γι’ αυτό και η Άρσεναλ δεν επεδίωξε αρχικά να κάνει μόνιμη τη μετακίνησή του.

Αντ’ αυτού, ο Αρτέτα λέγεται ότι ήθελε τον τότε πλέι μέικερ της Λέστερ, Τζέιμς Μάντισον, ως νέο δημιουργικό μέσο, αλλά η τιμή των 60 εκατομμυρίων λιρών που ζητούσαν οι “αλεπούδες” αποδείχθηκε απαγορευτική. Οι συνομιλίες με τη Λέστερ οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και έτσι ο Εντού έκανε νέο τηλεφώνημα στον Φλορεντίνο Πέρεθ, αυτή τη φορά για να φέρει τον Όντεγκααρντ σε μόνιμη συμφωνία.

Μέσα σε 12 μήνες από τη δεύτερη θητεία του, ο Όντεγκααρντ αναδείχθηκε αρχηγός της Άρσεναλ σε ηλικία μόλις 23 ετών. Έχει ανταποκριθεί στην ιδιότητα του wonderkid και η πρώτη ομάδα αγωνίζεται σοβαρά στην απουσία του, ενισχύοντας το πόσο σημαντική μεταγραφή ήταν. Ο Νορβηγός είναι η καλύτερη μεταγραφή του Eντού και θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αυτόνομο τίτλο στο μεταφορικό βιογραφικό του.//Λ.



ertsports.gr